Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Αλλαγές, όχι μερεμέτια»
«Αλλαγές, όχι μερεμέτια» Εκτύπωση E-mail
11.01.10

Αποφασισμένος να προχωρήσει τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός, στον απόηχο των θετικών και αρνητικών αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη του «Καλλικράτη».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της Ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργιου Τόλια, ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Ο κόσμος μας ψήφισε για αλλαγές και όχι για μερεμέτια».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι οι αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας τυγχάνουν ευρύτερης συναίνεσης και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι μια απαραίτητη αλλαγή στο κράτος που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το σχέδιο αυτό το είχε εξαγγείλει και η ΝΔ,αλλά δεν το υλοποίησε ποτέ.

 

Σημειώνεται ότι ο νέος υφυπουργός θα αναλάβει τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που άπτεται των παραπάνω και ο Γ.Παπανδρέου απευθυνόμενος στον κ.Τόλια του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα σε ένα υπουργείο, το οποίο βρίσκεται στην «πρωτοπορία των αλλαγών για το κράτος».

Ρεπορτάζ: Γιάννα Μπαλή

Εξάλλου, σχετική ενημέρωση έκανε για το ίδιο θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο καθ' ύλην αρμόδιος Γιάννης Ραγκούσης.

Ο Κάρολος Παπούλιας αντιμετώπισε θετικά όσα του παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών και εκτίμησε ότι θα πετύχουν, σημείωσε ωστόσο ότι χρειάζεται και η αντίστοιχη θέληση από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου του κόμματος, τόνισε την αντίθεση της ΝΔ με την υιοθέτηση του λεγόμενου "γερμανικού μοντέλου" όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, αλλά και για τη χρηματισότηση του σχεδίου Καλλικράτης, ειδικά μέσω του ΦΠΑ.

Ριζικά αντίθετη προς τον «Καλλικράτη» δηλώνει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «επιχειρείται ισχυροποίηση του κράτους».

«Διαμορφώνονται συγκεντρωτικοί, κρατικοί, τοπικοί μηχανισμοί οι οποίοι απαλλάσσουν το κράτος από όποια ευθύνη έχει για την Παιδεία, την Υγεία, τις υποδομές για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι το μέσο εκείνο που θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση πολύ πιο βαθιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι "οι πολλές και συχνές μεταβολές στον διοικητικό χάρτη της χώρας μάλλον προσθέτουν παρά αφαιρούν προβλήματα" και ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει "με ποια λεφτά θα χρηματοδοτήσουν αυτή τη νέα "αρχιτεκτονική", της οποίας η εφαρμογή θα έχει δυσβάσταχτο κόστος".

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε ότι το νέο σχέδιο «δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για την αυτοδιοίκηση, δεν μεταφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες σε αυτήν και αναπαράγει με άλλον τρόπο το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης».

Το αίτημα για «μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, με ανακατονομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών παραμένει επίκαιρο» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι η ΕΝΑΕ έχει τοποθετηθεί θετικά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν ελλείψεις στα οικονομικά, όπως και σε θέματα αρμοδιοτήτων.

Οι τελικές θέσεις της ΕΝΑΕ θα αποτυπωθούν στο τακτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Φεβρουαρίου.

Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη τόνισε ότι η κυβέρνηση σωστά έδωσε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση γιατί θα πρέπει να ακουστούν και να αξιολογηθούν γνώμες και εισηγήσεις, κομμάτων αρμοδίων φορέων και των πολιτών.

«Στο πλαίσιο της διαβούλευσης είναι σημαντικό επίσης να αποσαφηνιστούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε σχέση με τη θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ειδικά για το Λεκανοπέδιο με τα μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα του η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση» κατέληξε. 

Ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, εκφράζοντας την άποψη ότι σωστά κινείται η κυβέρνηση να αναδιατάξει τους Δήμους, τις Νομαρχίες και να επιβάλλει την αιρετή Περιφέρεια.

«Εκείνο που θέλω να τονίσω ως δήμαρχος Πειραιά, είναι ότι ο Πειραιάς δεν πρέπει να χάσει τη μητροπολιτική του θέση στον Αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και είμαι σίγουρος ότι οι προτάσεις των Δήμων θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη» κατέληξε.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4632&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote