Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Θωράκιση των πλοίων από πειρατικές επιθέσεις
Θωράκιση των πλοίων από πειρατικές επιθέσεις Εκτύπωση E-mail
11.01.10

Τα εμπορικά σκάφη, παρά τη μάστιγα των πειρατικών επιθέσεων που διαρκώς αυξάνονται, πολύ σπάνια φρουρούνται από ενόπλους. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες γνωρίζουν καλά ότι μία ένοπλη συμπλοκή μπορεί να οδηγήσει σε αγωγές, σε καταστροφή του φορτίου ή ακόμα και στη βύθιση του σκάφους και να έχει ως αποτέλεσμα απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανάθεση της φύλαξης ενός σκάφους σε ομάδα ενόπλων φρουρών μπορεί να κοστίζει από 15.000 έως 100.000 δολάρια για τη διάσχιση του Κόλπου του Αντεν. Συνήθως η ομάδα των ενόπλων «μπαρκάρει» στην Υεμένη, το Tζιμπουτί ή το Ομάν και όταν το σκάφος περάσει τη διώρυγα του Σουέζ, η ομάδα αποβιβάζεται και επιστρέφει αεροπορικώς στον Κόλπο ή αναλαμβάνει την φύλαξη σκάφους που πλέει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους, τα λύτρα που καταβάλλονται στους πειρατές, που συνήθως ανέρχονται σε δύο ή τρία εκατομμύρια δολάρια, αποτελούν τη «λύση».

Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι πολλές εταιρείες αλλά και μικρά αλιευτικά σκάφη εγκαταλείπουν το «άοπλο παρελθόν» τους. «Η χρήση όπλων και οι αψιμαχίες με τους πειρατές θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των πληρωμάτων και θα μετατρέψουν τον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Αντεν σε πεδίο βολής», υπογραμμίζει ο κ. Τζέιμς Χριστοδούλου, διευθύνων σύμβουλος της Industrial Shipping Enterprises Corp.

Οι πειρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Εμπορικής Ναυτιλίας, διαρκώς αυξάνονται και περίπου το 50% των επιθέσεων λαμβάνουν χώρα στον Κόλπο του Αντεν. Το 2009, χαρακτηριστικά, κατελήφθησαν 47 σκάφη, ενώ το 2008, 42. Το παράδοξο είναι ότι πέρυσι τα σκάφη που έπλευσαν στην περιοχή ήταν λιγότερα από ό,τι το 2008, ενώ στην περιοχή περιπολεί και ένας στόλος από 15 πολεμικά σκάφη υπό το συντονισμό του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η θωράκιση των εμπορικών σκαφών με όπλα καταγράφεται ήδη από τον 16ο αιώνα. Ομως, τον 19ο αιώνα, η κατάρρευση των μονοπωλίων αύξησε τον εμπορικό ανταγωνισμό και κατέστησε την ταχύτητα ενός σκάφους παράγοντα της εμπορικής επιτυχίας του ιδιοκτήτη του.

 

 

 

 

 

 

 

Τάνκερ και φορτηγά

 

 

 

 

Ετσι η πρακτική θωράκισης των πλοίων με βαρύ οπλισμό σιγά - σιγά υποχώρησε. Ακόμα και σήμερα η ταχύτητα των περισσότερων εμπορικών σκαφών είναι τέτοια που επιτρέπει τη διαφυγή από τους πειρατές και τις ενέδρες τους. Ομως τα τάνκερ και τα μεγάλα φορτηγά, λόγω του μεγάλου βάρους του φορτίου τους, δεν μπορούν να ξεφύγουν τόσο εύκολα. Γι’ αυτό ορισμένες μελέτες ασφαλιστικών εταιρειών υποδεικνύουν ότι μοναδική εγγύηση για τον ασφαλή πλου ενός σκάφους είναι η πρόσληψη ενόπλων φρουρών που θα το προστατεύουν στα πιο επικίνδυνα τμήματα της διαδρομής. Οι εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι καταγράφεται αύξηση της ζήτησης ενόπλων φρουρών, που συνήθως είναι στρατιώτες που έχουν πρόσφατα αποστρατευτεί. Η φρούρηση των σκαφών από ενόπλους, ενθαρρύνεται σε πολλά κράτη με έντονη ναυτιλιακή δραστηριότητα. Και οι ασφαλιστικές εταιρείες τάσσονται υπέρ της ίδιας πρακτικής. Κάποιες μάλιστα προσφέρουν ειδικές συμφέρουσες συμφωνίες για σκάφη που διαθέτουν και τον δικό τους στρατό κατά των πειρατών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολύπλοκη υπόθεση

 

 

Παρ’ όλα αυτά, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να διατυπώνουν φόβους για τις τυχόν αγωγές, τον κίνδυνο για τα πληρώματα και τελικά για το κόστος της μίσθωσης υπηρεσιών τέτοιων φρουρών. Αλλωστε ακόμα και η φρούρηση ενός σκάφους από άνδρες που δεν φέρουν όπλα μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση κυρίως λόγω της φύσης της ναυτιλίας και της νομοθεσίας που τη διέπει. Ενα σκάφος μπορεί να έχει σημαία Λιβερίας, πλήρωμα από τις Φιλιππίνες, φορτίο που ανήκει σε Γερμανούς και μεταφέρεται από το Χονγκ Κονγκ στο Ρότερνταμ.

Αλλες εταιρείες υπηρεσιών ασφάλειας προσπαθούν να βρουν διαφορετικούς τρόπους θωράκισης των σκαφών από τις πειρατικές επιθέσεις, καλύπτοντας το κατάστρωμα με λάδια ώστε να αποτρέπεται η εύκολη βάδιση, διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε κάποια σημεία του σκάφους και χρησιμοποιώντας συσκευές παραγωγής εκκωφαντικών ήχων ή αντλίες ρίψης καυτού ύδατος. Οπως και να έχει, όμως, οι ένοπλοι φρουροί αποτελούν για πολλούς την καλύτερη λύση.

 

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4627&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.01.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote