Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καθοριστικό το 2010
Καθοριστικό το 2010 Εκτύπωση E-mail
05.01.10

Τρία ανοιχτά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική, το Κυπριακό, το Αρμενικό και το Κουρδικό καλείται να χειριστεί και ίσως να ολοκληρώσει η τουρκική κυβέρνηση, υπό αντίξοες συνθήκες και την έντονη αντιπαράθεση με το στρατό

Κρίσιμη χρονιά χαρακτηρίζεται το 2010 για την Τουρκία τόσο για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου στο προσκήνιο αλλά πολύ περισσότερο στο παρασκήνιο μαίνεται η μάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού, όσο και στο στίβο της εξωτερικής πολιτικής όπου παραμένουν ανοιχτά τρία βασικά μέτωπα. Ειδικά στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση Ερντογάν πέρασε το 2009 από άνοιγμα σε άνοιγμα. Απομένει τώρα να διαφανεί αν πραγματικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι το τέλος και να ολοκληρώσουν την πολιτική που δρομολόγησαν σε τρία βασικά ζητήματα: το Κυπριακό, το Αρμενικό και το Κουρδικό. Η όποια πρόοδος και στα τρία αυτά θέματα συνδέεται και με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και πού θα γείρει η πλάστιγγα σε σχέση με τις ισορροπίες δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας. Πάντως, οι πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα δείχνουν να μην έχουν καμία αμφιβολία, όταν υποστηρίζουν ότι η χρονιά που ξεκίνησε θα φέρει πολλές προκλήσεις για την κυβέρνηση του ΑΚΡ που κρατά τα ηνία της χώρας από το 2003.

Κυπριακό και ΕΕ
Πρώτο θέμα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας για το 2010 φαίνεται να είναι το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, σε συνδυασμό πάντα με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Όσο δεν λύνεται το Κυπριακό θα συνεχίσουμε να παραπατούμε στην ευρωπαϊκή μας πορεία", σχολιάζει ο Τεμέλ Ισκίτ, ο οποίος εκτιμά ότι χωρίς λύση θα αυξάνονται οι πιέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας εντός της ΕΕ, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη η κρίση. Πάντως τόσο στην Άγκυρα όσο και ανάμεσα στους πολιτικούς αναλυτές δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, λόγω κυρίως των στενών χρονικών περιθωρίων μέχρι τις "προεδρικές εκλογές" του Απριλίου στα κατεχόμενα. Υπάρχει απογοήτευση, καταρχήν επειδή δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που έθεσε η τουρκική πλευρά για λύση μέχρι το τέλος του 2009, αλλά και απογοήτευση επειδή αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ούτε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου παρά το ότι θα λάβουν πολύ πιο εντατική μορφή και μεθοδολογία. Επιπλέον, η διακοπή των συνομιλιών κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας στα κατεχόμενα, ώστε να λάβει μέρος σε αυτήν και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκαλεί ένα κλίμα δυσφορίας στην Τουρκία, δεδομένου ότι οι πιθανότητες να μην επανεκλεγεί ο κ. Ταλάτ είναι πολύ μεγάλες. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά το νέο έτος η πορεία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Κυπριακό. Η εκτίμηση είναι ότι στην περίπτωση, που δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, η ισχύουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ επειδή η Τουρκία δεν θα ανοίξει τους λιμένες της και τους αερολιμένες της στα πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα καταστεί ακόμη δυσκολότερο το άνοιγμα κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι πιέσεις εναντίον της Τουρκίας θα αυξηθούν και η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρουσιάζει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το αδιέξοδο. Αντίθετα, η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών εκτιμά πως η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα ανοίξει πολλές πόρτες για την Τουρκία. Θα ανοίξει ένα μεγάλος μέρος των κεφαλαίων της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα θα κλείσουν και πολλά κεφάλαια που παραμένουν ανοιχτά λόγω του εμποδίου των λιμανιών. Το σημαντικότερο είναι ότι θα σταματήσει η πίεση εναντίον της Τουρκίας και θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή της πορεία.
 
 Το Αρμενικό
Το δεύτερο αγκάθι που θα έχει να αντιμετωπίσει η Άγκυρα είναι το αρμενικό πρόβλημα. Πολιτικοί αναλυτές κρίνουν ότι ενδεχομένως η υπογραφή του Πρωτοκόλλου με την Αρμενία να είναι και το πιο θαρραλέο βήμα που έκανε η τουρκική κυβέρνηση το 2009. Ωστόσο δεν είναι γνωστό πώς θα ξεπεραστεί το εμπόδιο του διαφιλονικούμενου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα ζήτημα που θέτουν επιτακτικά οι Αζέροι, απειλώντας μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση. Αν το Πρωτόκολλο δεν εγκριθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση τότε θα ακυρωθεί και αυτό θα σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να περάσει το νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενίων στο αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι που θα επιδεινώσει τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ.
 
Το Κουρδικό
Ούτε και στο τρίτο άνοιγμα της τουρκικής κυβέρνησης, το Κουρδικό, υπήρξε αποτέλεσμα το 2009 και ακόμη χειρότερα φαίνεται δύσκολο να καταφέρει να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε ακόμη και το 2010. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας για το δημοκρατικό κουρδικό άνοιγμα, καθώς και το κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος DTP περιέπλεξαν την κατάσταση, αναγκάζοντας τη κυβέρνηση να δώσει τέλος στην προσπάθειά της.
  
Κλειδί το εσωτερικό
Ασφαλώς κρίσιμο είναι και το ερώτημα για το τι θα γίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή η ένταση στις σχέσεις μεταξύ στρατού και κυβέρνησης βρίσκεται στην κορύφωσή της. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να έχει στριμώξει το στρατό σε σημείο που δεν μπορεί να αντιδράσει, εντός της κοινωνίας υποβόσκει μια έντονη αντιπαράθεση, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει και να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις τη χώρα. Μετά τη δίκη Εργκενεκόν, η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του στρατού, ακολούθησε η καταγγελία για ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. Αποτέλεσμα είναι να αρχίσει εισαγγελική έρευνα στα άδυτα του πρώην Γραφείου Ειδικού Πολέμου, στο "μυστικό δωμάτιο" του τουρκικού στρατού, όπου κρατούνται απόρρητα έγγραφα, κάτι πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα της Τουρκίας. Αυτό το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει το 2010. Η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να έχει τεντώσει τόσο πολύ το σχοινί, σε σημείο που τίθενται ερωτηματικά για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.
 
 
 
 
 
 
ΠΟΛΙΤΗΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4603&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote