Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ραντεβού με τον νέο Καποδίστρια
Ραντεβού με τον νέο Καποδίστρια Εκτύπωση E-mail
03.01.10

Αυτό που απομένει είναι το «πράσινο φως» από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, αφού και οι δύο κινήσεις συνιστούν μεγάλες αλλαγές και για το χρόνο της προώθησής τους πρέπει να ζυγιστούν και τα υπέρ και τα κατά.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο νέος διοικητικός χάρτης θα δοθεί προς διαβούλευση εντός του Ιανουαρίου, αφού ο χρόνος πιέζει και σε 11 μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές.

**Για το θέμα του εκλογικού νόμου η συζήτηση οδηγεί στο να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη αυτή τη στιγμή θα είναι 170. Οι 125 βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα στις ευρείες περιφέρειες και 5 θα εκλέγονται από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο «νόμος Σκανδαλίδη» και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού.

**Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν διαφωνίες για τις αλλαγές και μιλούν για «βουλευτές δύο κατηγοριών». Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι το νέο εκλογικό σύστημα είναι η πρώτη φορά που δεν καταρτίζεται αιφνιδιαστικά, ούτε υπαγορεύεται από λόγους συγκυρίας, αλλά τα βασικά σημεία του έχουν παρουσιαστεί από την εποχή που το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αποτελούν προεκλογική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου κι έχουν εγκριθεί από τους ψηφοφόρους. Προσθέτουν δε ότι γι' αυτό το λόγο, επί της αρχής δεν θα είναι εύκολο στους βουλευτές να διαφωνήσουν.

**Από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε να εκφραστούν εκεί οι όποιες αντιρρήσεις. Οταν το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή θα δοθεί ο χαρακτήρας «ψήφου εμπιστοσύνης». Ο Α. Σαμαράς, παρότι η Ν.Δ. διά του Κ. Καραμανλή είχε στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου, έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τις προωθούμενες αλλαγές κι έχει ταχθεί απλώς υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

**Αν η Ν.Δ. δεν συναινέσει (παρότι κι εκεί αναμένεται ότι θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες αφού πολλά στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της Ντόρας Μπακογιάννη, έχουν ταχθεί υπέρ της λογικής των αλλαγών που προωθεί το ΠΑΣΟΚ) το νέο εκλογικό σύστημα δεν θα συγκεντρώσει την έγκριση 200 βουλευτών και δεν θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλά από τις μεθεπόμενες.

**Το σχέδιο για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων, σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί εντός του Ιανουαρίου στην ΚΕΔΚΕ και τους υπόλοιπους φορείς για διαβούλευση. Η ΚΕΔΚΕ έχει ορίσει συνέδριο στις 18 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της ΕΝΑΕ.

**Ο χρόνος γι' αυτές τις αλλαγές πιέζει, αφού όπως έχει ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Επίσης, θα ισχύσει ξανά το 50%+1 αντί για την εκλογή με 42%. Για να προλάβουν να γίνουν οι συνενώσεις δήμων, να καταργηθούν οι νομαρχίες και να προετοιμαστούν εκλογές για περιφερειάρχες, χρειάζεται επαρκής χρόνος. Γι' αυτό, πολλοί στην κυβέρνηση τονίζουν ότι πρέπει οι αλλαγές αυτές να προχωρήσουν σύντομα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει χάος.

**Από την άλλη μετρούν τις έντονες αντιρρήσεις στις τοπικές κοινωνίες αφού όπως έδειξε ο «Καποδίστριας 1» οι κινητοποιήσεις κράτησαν χρόνια και οι μαύρες σημαίες κυμάτιζαν για πολύ καιρό μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του σχεδίου. Μπορεί αυτές οι αντιρρήσεις να κάνουν την κυβέρνηση να παραπέμψει τις αλλαγές στις ελληνικές καλένδες, όπως είχε κάνει και η Ν.Δ.; Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι πρόθεση είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές να προχωρήσουν. Σίγουρα όμως το κόστος θα μετρήσει.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4592&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote