Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η CIA στο στόχαστρο του Μπαράκ Ομπάμα
Η CIA στο στόχαστρο του Μπαράκ Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
02.01.10

Ευθεία επίθεση στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο δεύτερο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό σε ισάριθμες ημέρες.

«Είναι εμφανές ότι η ανθρώπινη αποτυχία, αλλά και η αποτυχία του συστήματος συνέβαλαν στην παραλίγο καταστροφική παραβίαση ασφαλείας», δήλωσε, αναφερόμενος στην ευκολία με την οποία ο 23χρονος Νιγηριανός επιβιβάστηκε στην πτήση 253 προς Ντιτρόιτ μεταφέροντας εκρηκτική ύλη.

 
«Το θεωρώ απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος και επισήμανε ότι πριν από μερικές εβδομάδες δόθηκαν στις υπηρεσίες πληροφοριών κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για τον δράστη. «Οι πληροφορίες αυτές δεν διοχετεύτηκαν, με αποτέλεσμα το όνομα του υπόπτου να μην περιληφθεί στη λίστα απαγόρευσης επιβίβασης (σ.σ. σε αεροσκάφη προς και από ΗΠΑ), κατέληξε ο Ομπάμα, επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη στην CIA.
 
Από πλευράς της, η αμερικανική υπηρεσία υπεραμύνθηκε των χειρισμών της, διευκρινίζοντας ότι μετά τις πληροφορίες που παρείχε ο πατέρας του 23χρονου στην αμερικανική πρεσβεία, συνέβαλε ώστε να προστεθεί το όνομα του Νιγηριανού αλλά και τα ονόματα των πιθανών συνεργατών του στην Υεμένη στη βάση δεδομένων για την τρομοκρατία.
 
Με τη διαφορά ότι το όνομα του Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ περιλήφθηκε στη λίστα των 550.000 ατόμων με πιθανές διασυνδέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα, αλλά δεν εντάχθηκε στη «μαύρη λίστα» των 4.000 ατόμων στα οποία απαγορεύεται η επιβίβαση σε αμερικανικά αεροσκάφη και ούτε καν στη μεγαλύτερη λίστα των 14.000 ατόμων για τα οποία απαιτείται ενδελεχής έλεγχος πριν τους επιτραπεί η επιβίβαση. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι η CIA είχε ενημερωθεί από τον πατέρα του 23χρονου για τις εξτρεμιστικές τάσεις του γιου του, η άδεια εισόδου (βίζα) του νεαρού στις ΗΠΑ δεν ακυρώθηκε.
 
Ανθρώπινο λάθος
Όπως εξάλλου αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, το ανθρώπινο λάθος δεν αφορά μόνον την ευκολία πρόσβασης του 23χρονου στο αεροσκάφος: Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι βεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση διέθετε ασφαλείς πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και ότι, επιπλέον, είχε συλλέξει πρόσθετα στοιχεία για τον ύποπτο, τις επαφές του αλλά και τα σχέδιά του. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν μέσω Υεμένης ότι «ένας Νιγηριανός ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση». Όπως επισημαίνουν, στις πληροφορίες δεν αναφερόταν κάποιο συγκεκριμένο όνομα, εκτιμούν όμως ότι αν είχαν συνεκτιμηθεί τα στοιχεία από την αμερικανική πρεσβεία στη Νιγηρία, η απόπειρα θα είχε αποτραπεί.
 
Ανεπάρκεια
Αλλά ενώ οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων στο παραπάνω δημοσίευμα αφήνουν «ακάλυπτη» τη CIA, που ως φαίνεται απέτυχε να συνδέσει τα προφανή και να προλάβει τις εξελίξεις, οι επισημάνσεις του Ομπάμα και η ευθεία κριτική στην ανεπάρκεια της υπηρεσίας θεωρούνται προπομπός εξελίξεων.
 
Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα επισημαίνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που παρουσιάστηκε ως σφοδρός επικριτής του ισχύοντος «καθεστώτος», αλλά και ως θερμός οπαδός της μεταρρύθμισης του αντιτρομοκρατικού «συστήματος», θα προχωρήσει όχι μόνον σε δομικές αλλαγές στη CIA, αλλά ακόμη και σε αλλαγές προσώπων.
 
Οι αλλαγές θεωρούνται «μονόδρομος» ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο το 2010: Οι Ρεπουμπλικάνοι, οσμιζόμενοι πολιτικά οφέλη, έχουν ήδη αναγάγει την τρομοκρατική απόπειρα σε μείζον προεκλογικό ζήτημα και, πέραν των πυρών που εξαπολύουν καθημερινά βουλευτές και γερουσιαστές τους, η Εθνική Επιτροπή του κόμματος καλεί τα στελέχη των Δημοκρατικών (ειδικά εκείνα σε επιρρεπή εκλογική θέση) να τοποθετηθούν δημοσίως ως προς την υπόθεση. «Ποια είναι η γενική στρατηγική της κυβέρνησης για να διατηρηθεί η Αμερική ασφαλής;», διερωτάται ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Τζον Μπένερ. Και ο Ομπάμα καλείται να απαντήσει, και σύντομα, ώστε να μην απολέσει το πολιτικό του πλεονέκτημα...
 
Επί ποδός πολέμου
Tο Πεντάγωνο ετοιμάζει «επίθεση αντιποίνων» στην Υεμένη
 
Τα κρησφύγετα και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της αλ-Κάιντα στην Υεμένη «ψάχνουν» Αμερικανοί αξιωματούχοι καθώς το Πεντάγωνο ετοιμάζει «επίθεση αντιποίνων». Αυτό αποκάλυψαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN, δύο Αμερικανοί αξιωματικοί που επισήμαναν ότι αυξάνονται οι ενδείξεις ο νεαρός Νιγηριανός έχει διασυνδέσεις με την πτέρυγα της οργάνωσης στην αραβική χερσόνησο.
 
Η Υεμένη εξάλλου έχει από καιρό μπει στο στόχαστρο του Πενταγώνου: Το 2000, 17 Αμερικανοί ναύτες σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων στο USS Cole στο λιμάνι του Αντεν ενώ οι Υεμενίτες ήταν η μεγαλύτερη ομάδα εκπαιδευόμενων από την αλ-Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ετσι, οι αναλυτές αναμένουν ένα «χειρουργικό πλήγμα» κατά της αλ-Κάιντα, από μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος.
 
imerisia
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4591&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote