Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ
Η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ Εκτύπωση E-mail
02.01.10

Η Ισπανία εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ε.Ε. από τη Σουηδία, για έξι μήνες, ένα μήνα αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας ο πρωθυπουργός Θαπατέρο θα φιλοξενήσει στη χώρα του πολλές συνόδους κορυφής της ΕΕ, με τις ΗΠΑ, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Μαρόκο αλλά και τη σύνοδο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Η Ισπανία έχει δύο βασικές προτεραιότητες: να εφαρμόσει ομαλά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. H θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας (1η Δεκεμβρίου), σημαίνει και την ενεργοποίηση των δύο νέων θέσμικών ρόλων της Ε.Ε., αυτή του προέδρου και αυτή της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο
πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρομπουί και η πρώην βρετανίδα Επίτροπος Κάθριν Άστον αναμένεται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, σε συνεργασία με την ισπανική προεδρία.
"Αυτούς τους έξι μήνες ελπίζουμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όσον αφορά την οικονομία κανοντάς την πιο παραγωγική, πιο βιώσιμη και πιο πρωτοποριακή (...) και να εργαστούμε για τη γρήγορη και δυναμική εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας", δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η "Λισαβόνα" θα κάνει την ΕΕ πιο "αποτελεσματική και δυναμική" και ότι θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη ενότητα των Ευρωπαίων.

Σημειώνεται ότι η ισπανική προεδρία αναλαμβάνει μία Ε.Ε. με ανεργία 9,3%, δηλαδή 22,5 εκατομμύρια πολιτών για το 2009 – το 2008 το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 7,3%.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4588&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote