Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στα πλοκάμια της Αλ Κάιντα
Στα πλοκάμια της Αλ Κάιντα Εκτύπωση E-mail
30.12.09

Τα πλοκάμια της Αλ Κάιντα και τις διασυνδέσεις του Νιγηριανού επίδοξου βομβιστή στην πτήση της Νorthwest ερευνούν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς ο φόβος της Αλ Κάιντα, η οποία ανέλαβε την ευθύνη, απλώνεται και πάλι πάνω από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η Υεμένη φαίνεται ότι γίνεται πλέον ο νέος στόχος για την Ουάσιγκτον μετά το Αφγανιστάν.

Παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν ξοδευθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας των αεροδρομίων, το περιστατικό που συνέβη την ημέρα των Χριστουγέννων, όπου η αυτοθυσία των επιβατών απέτρεψε τη βομβιστική ενέργεια, δείχνει ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν πάψει να αναζητούν νέους τρόπους για την υλοποίηση των επιθέσεών τους. Χθες η οργάνωση «Αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη απόπειρα με ανακοίνωσή της στο Ίντερνετ, όπου αναφέρει ότι ήταν απάντηση για τις επιθέσεις των ΗΠΑ στην οργάνωση στην Υεμένη. Στο μήνυμα καλούνται οι πιστοί «να σκοτώσουν όλους τους δυτικούς διπλωμάτες στην περιοχή». Λίγο αργότερα ο Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύθηκε να εντοπίσει «τους εξτρεμιστές που μας απειλούν όπου και αν βρίσκονται». Τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αεροδρόμια είναι πλέον πολύ πιο αυστηρά και οι μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν όλες τις διασυνδέσεις του 23χρονου Ουμάρ Φαρούκ Αμπντούλ Μουταλάμπ τόσο στη Νιγηρία και την Υεμένη όσο και στη Βρετανία όπου διέμενε επί 3 χρόνια. Νέα μέτρα έλαβαν πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως η μεταφορά μόνο μίας χειραποσκευής, η κατάργηση της περιγραφής της πορείας του αεροσκάφους στις οθόνες και η απαγόρευση στους επιβάτες να σηκωθούν από τη θέση τους την τελευταία ώρα της πτήσης- ακόμα και για να πάνε στην τουαλέτα- καθώς και η υποχρεωτική αποθήκευση των χειραποσκευών τους στα ντουλάπια.

Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εσωτερικών Τζάνετ Ναπολιτάνο ότι «το σύστημα λειτούργησε μια και μιλάμε για ένα μόνο άτομο σε χιλιάδες που πετούν στις χιλιάδες καθημερινές πτήσεις», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς, όπως τονίζουν ειδικοί, «το σύστημα απέτυχε πολλαπλά και παταγωδώς». Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των μεγάλων δυτικών χωρών που τον τελευταίο καιρό έδειχναν πεπεισμένοι ότι η απειλή της Αλ Κάιντα έχει περιοριστεί σημαντικά, παραδέχονται τώρα ότι είχαν κάνει λάθος και εξετάζουν εκ νέου όλα τα βήματα του Μουταλάμπ για να δουν πού παρατηρήθηκαν ρήγματα τα μέτρα ασφαλείας. Ο νεαρός που προσπάθησε να ανατινάξει το επιβατικό αεροσκάφος ισχυρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι απλώς ένας σε μια «σειρά παραγωγής» τρομοκρατών που εκπαιδεύθηκαν από την Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
Εφιάλτης για τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας

«Η ΔΕΥΤΕΡΗ πρωτότυπη συσκευή που προέρχεται από την Υεμένη τους τελευταίους μήνες μάς οδηγεί στο να αναρωτηθούμε εάν το τμήμα ερευνών της Αλ Κάιντα έχει μετακομίσει στη χώρα αυτή». Η δήλωση αυτή στελέχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών εξηγεί γιατί αυτή η χώρα βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της Δύσης. Πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νew Υork Τimes», η CΙΑ έστειλε στην Υεμένη μια ομάδα υψηλόβαθμων κατασκόπων με εμπειρία στην αντιτρομοκρατία. Το Πεντάγωνο θα ξοδέψει περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια τους επόμενους 18 μήνες και θα χρησιμοποιήσει μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να εκπαιδεύσει και να εφοδιάσει τον στρατό της Υεμένης, το υπουργείο Εσωτερικών και το λιμενικό. Η Υεμένη, η χώρα όπου όπως πιστεύεται εκπαιδεύθηκε ο Ομάρ Φαρούκ Αμπντούλ Μουταλάμπ, έχει γίνει καταφύγιο όσων παίρνουν μέρος στην τζιχάντ, εν μέρει επειδή η κυβέρνησή της δέχθηκε στο έδαφός της ισλαμιστές που είχαν πολεμήσει στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ΄80. Η Αλ Κάιντα όμως είχε στόχο να φτιάξει μια βάση στη χώρα αυτή, προσελκύοντας πιστούς από όλη τη γύρω περιοχή και εξαπολύοντας πιο συχνά επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών και άλλων στόχων. Έτσι η Υεμένη έφθασε να μετατραπεί στον εφιάλτη των δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού στην κοντινή Σομαλία και την Ανατολική Αφρική. Η Υεμένη και η Σομαλία είναι χώρες που δεν έχουν ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, έχουν μακρά ιστορία αποικιοκρατικών επεμβάσεων, ενώ και οι δύο περιέχουν «ακυβέρνητες περιοχές» που προσφέρουν το ιδανικό καταφύγιο για κέντρα εκπαίδευσης.

«Η Υεμένη αποτελεί τώρα ένα από τα κέντρα του αγώνα» δήλωσε πρόσφατα ο γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας του Σώματος. «Η παρουσία μας εκεί γίνεται όλο και πιο έντονη». Εκτός από τις πληροφορίες ότι υπάρχουν στην Υεμένη ήδη αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, έγιναν δύο αεροπορικές επιδρομές σε βάσεις της Αλ Κάιντα, η δεύτερη την παραμονή των Χριστουγέννων

ta nea.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4580&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote