Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ερχονται βροχές, έρχονται κάλπες Εκτύπωση E-mail
05.08.07
Τελικά, οι εκλογές θα γίνουν πριν από την ώρα τους. Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί αποχαιρέτησαν τη Βουλή, που διέκοψε την Πέμπτη για τις διακοπές, με δηλώσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Οι εκλογές θα συμπέσουν με τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου (23 ή 30 του μήνα) και το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει ένα αντικείμενο, την προκήρυξή τους.   

 *Είναι ενδεικτικό ότι κορυφαίος υπουργός που ρωτήθηκε εάν τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν προ ημερών θα ψηφισθούν στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής (που λήγει στις 6 Σεπτεμβρίου) ή στο τρίτο, που έπεται, απάντησε κοφτά: «Σε κανένα από τα δύο, θα κατατεθούν ξανά στην καινούρια Βουλή»! 

Δεν είναι ο μόνος που θεωρεί κλειδωμένες τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ακόμη και συνεργάτες του Πρ. Παυλόπουλου διευκρινίζουν ότι «είναι ο μόνος που μιλά για εξάντληση της τετραετίας τον Μάρτιο επειδή το επιβάλλει ο ρόλος του ως αρμοδίου υπουργού για την εκλογική διαδικασία».

 Ενώ ο Β. Μεϊμαράκης ξεκαθαρίζει πως όταν μιλά για «κυβερνητικό έργο με ορίζοντα τετραετίας εννοεί εκλογές το Νοέμβριο», χωρίς να αποκλείει την επίσπευσή τους. 

 Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πέρασαν από το Μαξίμου σχεδόν όλοι οι υπουργοί για κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Κ. Καραμανλή.

Απαντες αναχώρησαν με την εντύπωση ότι πρέπει να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να είναι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο.  

*Πρώτος ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θέλει να προσπεράσει τον συνταγματικό σκόπελο που ορίζει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου - δηλαδή την πρώτη του μηνός.

 «Γιατί να μπλέξουμε τον προϋπολογισμό με τις εκλογές;» φέρεται να είπε σε συνεργάτες του, με το επιχείρημα ότι το εν λόγω πόνημα αξιοποιείται παραδοσιακά από την αντιπολίτευση για να καταγγείλει πολιτικές λιτότητας και, ειδικά φέτος, να αποκαλύψει αναντιστοιχία μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών πρακτικών. 

 Οι εκλογές στις 23 Σεπτεμβρίου εξυπηρετούν το στόχο της απεμπλοκής, αφού το προσχέδιο θα κατατεθεί μεν στην ώρα του, αλλά στη νέα Βουλή. 

*Το δόγμα πρώτα εκλογές-μετά προϋπολογισμός ασπάζονται κι άλλοι κορυφαίοι υπουργοί (με πρώτον τον Γ. Σουφλιά), ενώ στους υπέρμαχους του Σεπτεμβρίου παραμένουν οι Δ. Σιούφας, Ντόρα Μπακογιάννη, Μ. Λιάπης, και Δ. Αβραμόπουλος.

 Ολοι μαζί προβάλλουν ως επιπλέον επιχείρημα ότι από τον Οκτώβριο αρχίζουν τα οικονομικά στριμώγματα για τα νοικοκυριά (με το πετρέλαιο θέρμανσης και τα σχολικά έξοδα) και οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ότι, ειδικά φέτος, υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης των κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ, αφού θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος-πλαίσιο. 

*Οσο για τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές, όλοι ευελπιστούν ότι τα μελτέμια του Αυγούστου δεν θα συνεχίσουν το καταστροφικό έργο του Ιουλίου, ενώ οι αρμόδιοι παράγοντες υπόσχονται αυξημένες και έγκαιρες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

 Είναι ενδεικτικό ότι στη Βουλή προωθήθηκαν μόνο τα καλά νομοσχέδια (φορολογικό με την επαναφορά των αποδείξεων) και οι τακτοποιήσεις στο συνταξιοδοτικό των δημόσιων υπαλλήλων.

 Ολα τα επικίνδυνα έμειναν για... αργότερα.  

*Για παράδειγμα, κόπηκε η προώθηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των σταθμών μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φλέρταρε με την ιδέα να προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο το νομοσχέδιο του Μ. Κεφαλογιάννη (που προκάλεσε την απεργία του περσινού χειμώνα) ωστόσο, στο παρά πέντε αποφασίσθηκε η μετάθεσή του για αργότερα, για προφανείς λόγους. 

*Ετσι κι αλλιώς όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές «ακόμη κι αν γίνουν αύριο» σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος, το οποίο ομολογεί ότι έχει ολοκληρωθεί ακόμη και η επεξεργασία των βασικών ραδιοτηλεοπτικών σποτ που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση της καμπάνιας, δηλαδή στα επιτεύγματα του Κ. Καραμανλή.

Αν του κάνει και η εθνική ομάδα μπάσκετ, που θα αγωνίζεται στα ισπανικά τερέν, «δώρο» την «ευρωκούπα» ακόμη καλύτερα. 

Ποιος, άλλωστε, δεν θα ήθελε εκλογές σε πανηγυρικό κλίμα;    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=458&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 05.08.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote