Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εξαφάνισαν το πτώμα του ανιψιού Μουσαβί
Εξαφάνισαν το πτώμα του ανιψιού Μουσαβί Εκτύπωση E-mail
29.12.09

Το πτώμα του ανιψιού του ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρχοσείν Μουσαβί,«εξαφανίστηκε» από το νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε χθες δήλωσε ο αδερφός του. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μεταξύ των εκατοντάδων συλληφθέντων, είναι 10 από τους πλέον σκληρούς επικριτές της κυβέρνησης.

Οι 3 από αυτούς είναι σύμβουλοι του Μουσαβί και οι 7, πολιτικοί που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ρεζά Μουσαβί, αδελφός του 35χρονου Αλί, ο οποίος έπεσε νεκρός χθες κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφάλειας, τόνισε ότι το πτώμα του αδερφού του δεν είναι πια στο νοσοκομείο. Ωστόσο, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το πτώμα το κράτησαν στο νοσοκομείο για να γίνουν περισσότερες έρευνες. Στην κηδεία του Αλί αναμένονταν και άλλες διαδηλώσεις.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός των θυμάτων από τις χθεσινές ταραχές στο Ιράν. Η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για 8 νεκρούς ενώ το υπουργείο Υγείας για 60 τραυματίες. Κάτοικοι της Τεχεράνης είπαν σήμερα ότι εντάθηκαν οι απαγορεύσεις πρόσβασης στο Ίντερνετ και ότι οι Ιρανοί δεν μπορούν να μπουν και να ενημερωθούν από ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης. Με μεγάλη δυσκολία γινόταν επίσης η επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Ο νέος κύκλος βίας στο Ιράν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαχντί Καρουμπί. Ο Καρουμπί, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, σύγκρινε την σημερινή κυβέρνηση του Ιράν με την «δικτατορία», πριν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979. Η σύγκριση οποιουδήποτε με τον Σάχη αποτελεί σοβαρή προσβολή στις πολιτικές συζητήσεις στο Ιράν. «Ακόμη και η κυβέρνηση του μισητού Σάχη τιμούσε την (θρησκευτική γιορτή) Ασούρα», δήλωσε ο Καρουμπί, ο οποίος πήρε μέρος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Η αιματηρή καταστολή των χθεσινών διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφάλειας είναι πιθανό να σημαίνει πως η σύγκρουση της αντιπολίτευσης με το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο περνά πλέον σε μια νέα, πιο βίαιη φάση. Ίσως έτσι, οι δυνάμεις ασφάλειας που παραμένουν αφοσιωμένες στον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, να προσπαθούν να δώσουν το αποφασιστικό πλήγμα στο μεταρρυθμιστικό κίνημα της αντιπολίτευσης.

Καταδικάζει η Δύση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τη «χρήση βίας από το ιρανικό καθεστώς σε βάρος διαδηλωτών, που θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του να συνέρχονται ειρηνικά».
 
Στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική την έλλειψη αυτοσυγκράτησης» από τις δυνάμεις της τάξης στην καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Ιράν.

Ο Βρετανός υπουργός χαιρέτισε το «μεγάλο θάρρος» των διαδηλωτών κατά την διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων που στοίχισαν την ζωή σε οκτώ ανθρώπους σε όλη την χώρα,σύμφωνα με ένα τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Στη Ρώμη,σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει «σθεναρά τα βίαια κατασταλτικά μέτρα που προκάλεσαν τον τραγικό θάνατο, τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών» στο Ιράν όπου η κατάσταση παρακολουθείται με «προσοχή και ανησυχία».

Νωρίτερα είχαν καταδικάσει τα βίαια επεισόδια σε βάρος των διαδηλωτών η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η γαλλική κυβέρνηση και η αμερικανική.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4576&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote