Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ευθύνες στο βαθύ κράτος της Τουρκίας
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ευθύνες στο βαθύ κράτος της Τουρκίας Εκτύπωση E-mail
27.12.09

Ευθύνες στο βαθύ κράτος της Τουρκίας επιρρίπτει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για τη στάση που τηρεί η Άγκυρα απέναντι στο πρόσωπο του αλλά και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του, στο αμερικανικό δίκτυο CBS, που προκάλεσε αίσθηση διεθνώς, ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε νέα συνέντευξη, σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας στην Τουρκία.

 

Σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη
 
Στη βαρυσήμαντη συνέντευξη -που είναι το κεντρικό θέμα της εφημερίδας "Μιλιέτ"-ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για πρώτη φορά μιλά στον τουρκικό τύπο "έξω από τα δόντια" για όλους και για όλα.
 
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνέντευξη στο αμερικανικό CBS που δημιούργησε αίσθηση στην Τουρκία αλλά και διεθνώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ρωτήθηκε από την εφημερίδα γιατί χρησιμοποίησε τη λέξη "σταύρωση"
 
"Τη λέξη 'σταύρωση' τη χρησιμοποίησα μεταφορικά. Σημαίνει υποφέρουμε, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Με αυτήν την έννοια το είπα" Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
 Ο Πατριάρχης με σκληρή γλώσσα αναφέρεται στο βαθύ κράτος που εμποδίζει, όπως λέει, την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, σημειώνοντας το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Ερντογάν.
"Το βαθύ κράτος εμποδίζει το άνοιγμα της Χάλκης. Η κυβέρνηση θέλει να την ανοίξει. Ο πρώην υπουργός Παιδείας μου είχε πει πως αν ήταν στο χέρι του θα την άνοιγε αμέσως. Η νυν υπουργός κα. Τσουμπουκτσού είπε ότι δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο" δήλωσε ο Πατριάρχης.
 
 
 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη "Μιλιέτ" μιλά και για το σχέδιο δολοφονίας του από ακραία στοιχεία που αποκαλύφθηκε από τον τουρκικό τύπο: "Θα με δολοφονούσαν βάσει του σχεδίου 'Κλωβός'. Η εφημερίδα 'Ζαμάν' αποκάλυψε το σχέδιο 'Κλωβός' με το οποίο θέλανε να με δολοφονήσουν. Θα σκότωναν εμένα, τον Αρμένιο Πατριάρχη, και έναν Εβραίο επιχειρηματία".
 
Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να δώσει την άδεια για να τελείται λειτουργία και προσευχή μια φορά το χρόνο στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά κοντά στην Τραπεζούντα, στο γνωστό χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι, σύμβολο επί 16 αιώνες του ποντιακού ελληνισμού.
 
Πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο, οι τουρκικές αρχές παρεμπόδισαν περίπου 500 άτομα, από την Ελλάδα και τη Ρωσία που είχαν πάει στο Μοναστήρι για προσευχή και λειτουργία.
 
Πηγή: ΝΕΤ
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4570&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote