Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ποδαρικό από ευρω-ελεγκτές
Ποδαρικό από ευρω-ελεγκτές Εκτύπωση E-mail
26.12.09

Πιο φιλόδοξο στόχο απ' αυτόν του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης για μείωση του ελλείμματος θα θέτει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβάλει στην Ε.Ε. στα μέσα Ιανουαρίου.

Για να τον πετύχει θα μεγαλώσει η πίεση στους υπουργούς για περικοπές, ενώ στο μέγαρο Μαξίμου γίνονται κινήσεις για να σταματήσουν οι ενδοκυβερνητικές παραφωνίες.

* Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 3,6%, ώστε να φθάσει στο τέλος του 2010 από το 12,7% στο 9,1% του ΑΕΠ. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα προβλέπεται μείωση κατά 4% ώστε να φθάσει στο 8,7%, όπως είχε υποσχεθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις συναντήσεις με ομολόγους του στην Ε.Ε. στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του, σε Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι.

**Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον, ποσόν που θα προστεθεί στα 8,4 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπεται να εξοικονομηθούν το 2010 με τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Το σταυρόλεξο πρέπει να λύσει μέσα στις γιορτές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο πρέπει να απαντήσει με πειστικό τρόπο στις Βρυξέλλες για τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές που έχει περιγράψει ο Γ. Παπανδρέου μεταφράζονται σε αριθμούς. Για να εξοικονομηθεί αυτό το 1 δισ. ευρώ περνούν από κόσκινο όλοι οι κωδικοί του Δημοσίου κι ώς τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπάρχει απάντηση.

**Λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα μας κάνουν ποδαρικό στην Αθήνα ελεγκτές από την Ε.Ε. για να ενημερωθούν πώς προχωράει η κατάρτιση του προγράμματος το οποίο, αφού θα περάσει από το μικροσκόπιο της γραφειοκρατίας, θα συζητηθεί στο δεύτερο ECOFIN, τον Φεβρουάριο (το πρώτο θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου).

**Στο μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι μετά και την αξιολόγηση της Moody's, έχει περάσει η πρώτη μεγάλη μπόρα και ότι ο δανεισμός της χώρας τον Ιανουάριο θα κυλήσει δίχως προβλήματα. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο σημειώνουν ότι τα προβλήματα στη συνέχεια μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτερα αν η «τελευταία προθεσμία» που έχει δοθεί στη χώρα μας δείξει ότι δεν αποδίδει. Αντιθέτως η πίεση των αγορών μπορεί να μειωθεί και τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν πιο ελκυστικά, αν το Πρόγραμμα Σταθερότητας περάσει από τις Βρυξέλλες και αρχίσει η υλοποίησή του.

**Ο φόβος βρίσκεται στο κατά πόσο θα ανταποκριθεί η διοικητική μηχανή στις ευθύνες που έχει να σηκώσει. Ειδικό βάρος θα πέσει στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος θα βρεθεί υπό την έντονη πίεση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη προκειμένου να έχει άμεσα αποτελέσματα. Επίσης θα αυξηθεί το πρέσινγκ στα υπουργεία για τη μείωση των δαπανών. Για να πάρουν το θέμα πιο ζεστά οι υπουργοί, υπάρχει σκέψη να τους στείλει και εγγράφως ο Γ. Παπανδρέου οδηγίες για την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι το χτύπημα της σπατάλης είναι στοίχημα για τον καθένα.

**Προκειμένου να σταματήσουν τα «φάλτσα», να εκφράζεται η κυβέρνηση με ενιαία φωνή και να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ γραφείου του πρωθυπουργού, κυβέρνησης, κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος, συνεδρίασε ξανά στο μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη η ομάδα στελεχών που είχε συγκροτηθεί και λειτούργησε αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά στη συνέχεια οι συζητήσεις αραίωσαν. Σ' αυτήν μετέχουν κορυφαίοι υπουργοί και πρόσωπα που κατέχουν θέσεις-κλειδιά όπως οι: Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Γ. Ελενόπουλος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής και η διευθύντρια της Κ.Ο. Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Ρ. Σπυρόπουλος. Μέσα από τις συνεδριάσεις αυτές πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα προλαβαίνουν τα προβλήματα πριν ξεσπάσουν.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4565&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote