Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχης κάνει... νερά
Το υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχης κάνει... νερά Εκτύπωση E-mail
25.12.09

Μετά τα λαμπερά γενέθλια για τα 15 χρόνια λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής του τούνελ της Μάγχης που συνδέει τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη ακολούθησε το φιάσκο της περασμένης Παρασκευής, όταν 2.500 επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι στο τούνελ για 16 ώρες σε έξι τρένα της Eurostar.

Οι επιβάτες είναι τόσο αγανακτισμένοι με τη Eurostar, που ο θυμός τους δεν κατευνάστηκε ούτε από τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι η εταιρεία θα δώσει δύο φορές την αξία του εισιτηρίου τους και θα τους αποζημιώσει για όποια άλλα έξοδα αναγκάστηκαν να κάνουν, όπως ταξί ή ξενοδοχεία.

Τον θυμό διαδέχτηκε η θυμηδία από τις εξηγήσεις που έδωσαν οι Βρετανοί για τα αίτια της βλάβης, τα οποία κι απέδωσαν στο ελαφρύ χιόνι που έπεφτε εκείνη την ημέρα. «Το είδος του χιονιού που είχε πέσει, πιο ελαφρύ από το κανονικό και σαν πούδρα, ευθύνεται, εν μέρει, για ό,τι συνέβη» υποστήριξε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Νικ Μέρσερ.

Οι εξηγήσεις αυτές δεν ικανοποίησαν καθόλου τους Γάλλους, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις δικές τους έρευνες, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Ντομινίκ Μπισερό. Το υπουργείο δήλωσε πως η χιονόπτωση δεν μπορεί να είναι η μόνη αιτία, καθώς τα τρένα της Eurostar είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν και με περισσότερο χιόνι.

 

Το ιστορικό. Οι καθυστερήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά και τα ατυχήματα δεν είναι, ωστόσο, πρωτόγνωρα για το τούνελ και τη Eurostar. Τον Φεβρουάριο του 1996, σε ένα περιστατικό που θυμίζει πολύ αυτό της περασμένης Παρασκευής, 1.000 επιβάτες έμειναν για αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο τούνελ όταν τα τρένα ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας βραχυκυκλωμάτων που προκλήθηκαν από το χιόνι και τον πάγο.

To 2000 εκτροχιάστηκε ένα τρένο εξαιτίας της υψηλής ταχύτητας που είχε αναπτύξει, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άτομα.

Το 2008 ξέσπασε φωτιά σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο γεμάτο χημικά που μεταφερόταν με εμπορική αμαξοστοιχία.

Δώδεκα επιβάτες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς. Την ίδια χρονιά, τρία τρένα με 1.418 επιβάτες παρέμειναν ακινητοποιημένα για περίπου μία ώρα μέσα στο υποθαλάσσιο τούνελ, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Και φέτος, όμως και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο είχαμε δύο διαφορετικά περιστατικά όπου σημειώθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις στις αφίξεις και αναχωρήσεις, εξαιτίας προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην ηλεκτροδότηση των τρένων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ
Πώς έσμιξαν Γαλλία και Βρετανία

 

 

Η σήραγγα της Μάγχης, που στην πραγματικότητα είναι τρεις -δύο για τρένα και μία μικρότερη βοηθητική- ενώνει τη Βρετανία με τη Γαλλία στο στενότερο σημείο του στενού μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής Eurostar. Η διάνοι­­­ξή της προτάθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, για να ξεκινήσει, τελικά τον Δεκέμβριο του 1987 από την αγγλική πλευρά και από τη γαλλική, τρεις μήνες αργότερα. Απαιτήθηκαν 3 χρόνια εργασιών.

  • Το μήκος του τούνελ -το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο στον κόσμο- ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα, και 38 απ’ αυτά βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 
  • Τα εγκαίνια της σήραγγας έγιναν στις 6 Μαΐου του 1994 από τον Φρανσουά Μιτεράν και τη βασίλισσα Ελισάβετ.
  • Η Eurotunnel είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο.
  • Υστερα από εσωτερική αναδιάταξη το 2007, η εταιρεία παρουσίασε τα πρώτα της κέρδη ύψους 1 εκατ. ευρώ για να φτάσουν το 2008, τα 26 εκατ.
  • Η Eurostar ανήκει στους κρατικούς σιδηροδρόμους της Γαλλίας και του Βελγίου και στην αγγλική EUKL, θυγατρική των Σιδηροδρόμων Λονδίνου και Ευρώπης στην οποία μετέχει και το κράτος.
  • Τα δρομολόγια της Eurostar ξεκίνησαν στις 14 Νοεμβρίου 1994.
  • Η εταιρεία διαθέτει 38 ηλεκτρικά τρένα.
  • 40 χιλιάδες άτομα μετακινούνται ημερησίως

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4560&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote