Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Περιθώριο 12-18 μηνών δίνει η Moody's
Περιθώριο 12-18 μηνών δίνει η Moody's Εκτύπωση E-mail
23.12.09

Περιθώριο 12-18 μηνών δίνει η Moody’s στη χώρα μας, πριν προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη της στο Reuters η επικεφαλής αναλύτρια του διεθνούς οίκου Σάρα Κάρλσον «έχουμε αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγηση, συνεπώς αυτό υποδηλώνει ότι θεωρούμε πως είναι πιο πιθανό να μειωθεί η αξιολόγηση τους επόμενους 12-18 μήνες».

Υπενθυμίζεται ότι στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε το πρωί ο αξιολογητικός οίκος Moody's. Συγκεκριμένα η βαθμολόγηση της χώρας είναι πλέον Α2 από Α1, με αρνητικό outlook. Δηλαδή, η χώρα εξακολουθεί να παραμένει στο μικροσκόπιο για νέα αξιολόγηση, άμεσα. Οπως διευκρινίζεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσει η οικονομία προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης του χρέους βραχυπρόθεσμα είναι «εξαιρετικά απίθανο». Κατά συνέπεια το πρόβλημα σύμφωνα με τους εκτιμητές του οίκου είναι μεσομακροπρόθεσμο.

Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολόγηση της Moody's «η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας». Τουλάχιστον αυτό υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα κ. Σάρα Κάρλσον.

«Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το 'ασύνηθες' βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση - ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο», τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους στη Moody's κ. Αρνό Μαρές.

Επιπλέον, η Moody's δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για «ανατιμολόγηση» των σχετικών κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί από την εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα των τελευταίων χρόνων στις διεθνείς αγορές και τους ελαφρά πάνω από το δυναμικό ρυθμούς ανάπτυξης.

«Οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης», εξηγεί η κ. Κάρλσον. Η ίδια προσθέτει ότι αυτές οι προκλήσεις «προκύπτουν από την αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και του δυναμικού της οικονομίας, γεγονός που υπονοεί ότι το πρόβλημα του χρέους της γενικής κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί μόνον μέσω της ανάπτυξης. Οι προκλήσεις αυτές προκύπτουν επίσης από χρόνιες αδυναμίες του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, που επισκιάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφασιστικές περιστολές δαπανών με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».

Επιπρόσθετα, η Moody's εκτιμά ότι ο συνδυασμός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την κρίση, που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δυσχερούς εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (με ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια) θα καταστήσει τη μετάθεση της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής όλο και πιο δύσκολη και κοστοβόρα.

Στη σημερινή έκθεση σημειώνεται ότι η Moody's αναγνωρίζει πως οι ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς προσδιορίζουν αυτές τις αδυναμίες και ανοίγουν το δρόμο για μια διαρκή λύση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τον πληθυσμό της χώρας και από τη δραστήρια εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.

«Καθώς τίποτε από αυτά τα δύο δεν μπορεί να προεξοφληθεί και καθώς θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποφέρουν καρπούς, η Moody's έδωσε 'αρνητική' προοπτική στη νέα αξιολόγηση A2 των ελληνικών κρατικών ομολόγων», είπε η κ. Κάρλσον.

Σαχινίδης για αξιολόγηση Moody's

Ο υφυπουργός των Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε παρέμβαση του από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, ανέφερε σχετικά με την έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's, για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας:

«Με την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's είμαστε δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις που μας έδωσαν οι δύο προηγούμενοι οίκοι και αυτό έχει τη δική του σημασία. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Γ Παπανδρέου μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις. Εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας».

Ο κ Σαχινίδης, σημείωσε ακόμα ότι, τόσο η έκθεση της Moody's όσο και η προηγούμενη του οίκου Fitch, αναφέρονται για επιλογές πολιτικών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά στην έκθεση της Fitch αναφέρεται ότι πολλά θα μπορούσαν να γίνουν από τη κυβέρνηση της ΝΔ αλλά δεν έγιναν».

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4553&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote