Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Απεβίωσε ο Χρήστος Λαμπράκης
Απεβίωσε ο Χρήστος Λαμπράκης Εκτύπωση E-mail
22.12.09

Aπεβίωσε  στο Ωνάσειο όπου νοσηλευόταν ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, μετά την εγχείριση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, στη μία μετά το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Από το 1954 μέχρι το 1957 εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα» και διευθυντής του περιοδικού «Ταχυδρόμος».

 

Ο εκλιπών ανέλαβε το 1957 ανέλαβε τη διοίκηση και τη γενική διεύθυνση του Οργανισμού Λαμπράκη. Από το 1970, οπότε ο ΔΟΛ έγινε ανώνυμη εταιρεία, ανέλαβε τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕ Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

 

Οι γνώσεις και το πάθος του για τη μορφωτική και την πνευματική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν εκφράστηκαν μόνο στον εκδοτικό χώρο. Ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής, «τέκνο» της ομάδας των Φίλων της Μουσικής, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.

Το 1989 ο ΔΟΛ σε συνεργασία με την Πήγασος Α.Ε., Γενική Εκδοτική Ελλάδος - Μεσημβρινή Α.Ε., την Χ.Κ. Τεγόπουλος [TEGr.AT] 

Σχετικά άρθρα Α.Ε. και Καθημερινή Α.Ε. ίδρυσε την εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε, επιχειρηματικό φορέα του MEGA Channel.

Το 1991, δημιούργησε το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη, έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με τον υψηλό στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα».

 

Η ανακοίνωση του Ωνασείου

 

«Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ανακοινώνει με θλίψη ότι σήμερα, ημέρα Δευτέρα, το πρωΐ, εξέπνευσε ο Χρήστος Λαμπράκης. Ο Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 24 Νοεμβρίου 2009 λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας, τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009. Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας».

 

K.Παπούλιας: Εργο ζωής του το Μέγαρο Μουσικής

 

«Η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

 

Ιερώνυμος: Ακάματος εργάτης του πολιτισμού, διανοητής και ανήρ ευπατρίδης

 

«Ο εκλιπών υπήρξε ακάματος εργάτης του πολιτισμού, διανοητής και ανήρ ευπατρίδης, ο οποίος πολλά προσέφερε δια την πολιτισμικήν εξύψωσιν της ελληνικής κοινωνίας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Κύριος να αναπαύει την ψυχήν του εν χώρα ζώντων μετά δικαίων και αγίων και στα ευαγή έργα πολιτισμού και προσφοράς να τύχει μιμητών», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

 

Γ. Παπανδρέου: Σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού

 

«Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου. Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού. Η συμβολή του στα Γράμματα και τις Τέχνες ήταν μεγάλη. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για το θάνατο του εκδότη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

 

Aντ. Σαμαράς: Εφυγε ένα από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου

 

«Ένας από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης έφυγε, σήμερα το πρωί. Πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

 

«Υπήρξε πρωταγωνιστής στο χώρο του Τύπου, της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Πέρα, όμως, από την ενημέρωση υπηρέτησε τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του. Κυρίως μέσα από το Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Αλλά όχι μόνον. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία, ως Υπουργός Πολιτισμού, να βιώσω την θέρμη, με την οποία αγκάλιαζε κάθε αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία. Το Ίδρυμα Λαμπράκη ανέπτυξε δραστηριότητες που αφορούν την Εκπαίδευση, την Τέχνη, το Περιβάλλον, τις νέες μορφές αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας: «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους και τους συνεργάτες του».

 

H ΠΟΕΣΥ

Τη λύπη του για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ και κατέθεσε στη μνήμη του το ποσό των 300 ευρώ στο λογαριασμό αλληλοβοήθειας της

ΕΣΗΕΑ.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4552&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote