Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Φιάσκο στην Κοπεγχάγη
Φιάσκο στην Κοπεγχάγη Εκτύπωση E-mail
22.12.09

Σε ευχολόγια για τη σωτηρία του πλανήτη περιορίστηκαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη 15η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, ύστερα από 13 ημέρες χαοτικών διαπραγματεύσεων και μαραθώνιων διαβουλεύσεων.

Η «Συμφωνία της Κοπεγχάγης», όπως βαφτίστηκε από τους διαπραγματευτές, κατέληξε σε... φιάσκο καθώς είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα αναβάλλοντας τις δύσκολες αποφάσεις για το... νέο έτος. ΗΠΑ και Κίνα χρεώνονται την αποτυχία της Συνόδου.

Με το σύνθημα «κλιματική ντροπή», οι διαδηλωτές καυτηρίασαν την ατολμία του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα και των υπόλοιπων ηγετών στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρότεινε το τελικό κείμενο σε συνεργασία με την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα, αλλά όχι αρκετό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος δεν πρότεινε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

Ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις της Κίνας προς ένα σύστημα που θα ελέγχει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποτέλεσαν εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη. Σύσσωμος ο ξένος Τύπος επικρίνει τη συμφωνία κάνοντας λόγο για φιάσκο. Η γαλλική «Λε Μοντ» φέρει τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η αποτυχία της Κοπεγχάγης», ενώ η αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ» επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να τα είχαν πάει καλύτερα.

«Το φιάσκο είναι παγκόσμιο και όχι τοπικό» υπογραμμίζει η ολλανδική «Πολίτικεν», εξαίροντας την ανικανότητα των κυβερνήσεων να λάβουν αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο.

Στο κείμενο δεν υπάρχουν αριθμητικοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ωστόσο όλες οι χώρες δεσμεύονται να τους παρουσιάσουν εντός του 2010.

«Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου», αναφέρεται στη συμφωνία.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, το κείμενο επισημαίνει πως οι αναπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κλείνοντας επίσημα τις εργασίες της διάσκεψης στις τέσσερις και μισή ώρα Ελλάδος το Σάββατο, μετά τις ολονύχτιες μαραθώνιες συνομιλίες της Παρασκευής, ο οικοδεσπότης Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματευτές της συνόδου θα συνεχίσουν να εργάζονται με την προοπτική να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα των εργασιών τους... για υιοθέτηση στην επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, τον Νοέμβριο του 2010 στο Μεξικό.

«ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»
Αξιοθρήνητη αποτυχία

Την έντονη αντίδρασή τους με την προτεινόμενη συμφωνία εξέφρασαν οι οικολογικές οργανώσεις. Εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Φίλοι της Γης» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Κοπεγχάγη υπήρξε μία αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη.

Με τη μη ανάληψη δράσης, οι πλούσιες χώρες καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, τη δυστυχία και τον θάνατο, αφού επιταχύνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Την ευθύνη φέρνουν αποκλειστικά οι αναπτυγμένες χώρες».

«Το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε έπειτα από τη Σύνοδο είναι μια καταστροφή για τις πιο πλούσιες χώρες», αναφέρει ο Νίμο Μπάσεϊ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης».

Τι προβλέπει η «συμφωνία της Κοπεγχάγης»

Καμία δεσμευτική συμφωνία:

  • Καμία νομικά δεσμευτική συμφωνία - διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο και καμία απόφαση για το αν θα το διαδεχτούν μία ή δύο συμφωνίες
  • Το Κιότο περιορίζει τις εκπομπές των 40 πλουσιότερων χωρών από το 2008 έως το 2012, όμως οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν ποτέ το μη δεσμευτικό Πρωτόκολλο
  • Οι πλούσιες χώρες προτιμούν μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες, ενώ οι αναπτυσσόμενες επιθυμούν παράταση και αύξηση των δεσμεύσεων των πλουσίων κάτω από το Πρωτόκολλο του Κιότο
  • Καμία απόφαση για το αν μια νέα συμφωνία θα ισχύει για την περίοδο 2013-2017 ή 2013-2020

Μακροπρόθεσμοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή:

  • Αναγνωρίζει ότι «η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα πρέπει να είναι κάτω των δύο βαθμών Κελσίου»
  • Συμφωνεί ότι «απαιτούνται βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές» και ότι αυτές θα πρέπει να σταματήσουν να αυξάνονται «το συντομότερο δυνατό»
  • Καμία συμφωνία ούτε για το ποσοστό ούτε για τον χρονικό ορίζοντα των περικοπών
  • Η εφαρμογή της συμφωνίας θα αναθεωρηθεί το 2015 με την προοπτική να μειωθεί το όριο των 2 βαθμών Κελσίου στον 1,5

Περικοπές των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών:

  • Καμία συμφωνία για το έτος βάσης που θα χρησιμοποιηθεί για τους στόχους του 2020
  • Οι πλούσιες χώρες έχουν μέχρι στιγμής προσφερθεί να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 14-18% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ενώ οι αναπτυσσόμενες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας θέλουν περικοπές τουλάχιστον κατά 40% από το σύνολο των πλούσιων χωρών

Κλιματική δράση από αναπτυσσόμενα κράτη:

  • Οι αναπτυσσόμενες χώρες «θα εφαρμόσουν μέτρα ανακούφισης», τα οποία θα παρακολουθούνται από τη γραμματεία για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ

Χρηματοδότηση

  • Ιδρυση του «Πράσινου Κλιματικού Ταμείου της Κοπεγχάγης», από το οποίο θα περνά ένα «σημαντικό μέρος» της χρηματοδότησης για στήριξη προγραμμάτων για επιβράδυνση της αποψίλωσης, βοήθεια των χωρών να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και για διάδοση της «πράσινης» τεχνολογίας
  • Συμφωνία για «στόχο» συγκέντρωσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020 για τη στήριξη των κλιματικών δράσεων των αναπτυσσόμενων χωρών
  • Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από μία «ευρεία γκάμα πηγών»
  • Οι ανεπτυγμένες χώρες θα συγκεντρώσουν 30 δισ. δολάρια στην περίοδο 2010-2012 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες.

Μόνο η Κίνα εμφανίστηκε ικανοποημένη
Η Σύνοδος που δίχασε τον πλανήτη

Διχασμένος εμφανίζεται ο πλανήτης από τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης. Εκτός από την Κίνα που εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έκβαση της 15ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία παραδέχτηκαν ότι έγινε μια καλή αρχή, εξαίροντας την αναγκαιότητα μετατροπής της σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο.

Την αντίθεσή τους με την προτεινόμενη συμφωνία εξέφρασαν ο Σουδανός αντιπρόεδρος Λουμούμπα Στανισλάς Ντία-Πινγκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της G77 (130 αναπτυσσόμενων χωρών), και οι αντιπροσωπείες της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας, επισημαίνοντας ότι δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η συμφωνία απέχει από αυτό που όλοι ήλπιζαν, ωστόσο αποτελεί ένα ουσιώδες βήμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντική και χωρίς προηγούμενο, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν ανεπαρκής. Προσέθεσε ακόμα ότι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία θα απαιτήσει χρόνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, υποστήριξε ότι, αν και η συμφωνία δεν είναι τέλεια, είναι η καλύτερη δυνατή.

«Με τον Μανουέλ Μπαρόζο, την Ανγκελα Μέρκελ, τον Γκόρντον Μπράουν και τον Μπαράκ Ομπάμα επιλέξαμε να εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εξαιρετικά δύσκολης, γιατί δεσμεύει ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα εμμείνει στο σχέδιο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως ότου συμφωνηθεί μια νομικά δεσμευτική συνθήκη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, τόνισε πως έχει γίνει μια αρχή για το κλίμα και πως επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα για να μετατραπεί σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο. Ο μόνος ευχαριστημένος ήταν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ξίε Ζένχουα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Σύνοδος είχε θετικό αποτέλεσμα και ότι όλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

Αντιθέτως, ο Σουδανός Λουμούμπα Στανισλάς Ντία-Πινγκ τόνισε ότι η συμφωνία είναι η χειρότερη στην Ιστορία, ενώ ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας δήλωσε απογοητευμένος.

Σε ακόμα υψηλότερους τόνους, ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού που κινδυνεύει με «εξαφάνιση» από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε ότι «είναι σαν να δεχτήκαμε τα 30 αργύρια για να προδώσουμε τον λαό μας και το μέλλον μας».

 

Οι Ελληνικές αντιδράσεις
«Ενα βήμα μπροστά, αλλά προς τον γκρεμό»

Διάχυτη είναι η απογοήτευση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα από τα αποτελέσματα της Συνόδου στην Κοπεγχάγη. «Στην πρωτεύουσα της Δανίας χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Greenpeace, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης ως «ένα βήμα μπροστά, αλλά προς τον γκρεμό»!

Κλίμα απαισιοδοξίας και στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Δημήτρης Λάλας, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της Συνόδου από την πρώτη μέρα, μιλώντας χθες στο «Εθνος», χαρακτήρισε τη συμφωνία που υιοθετήθηκε ως κατ ουσίαν «μη απόφαση», αφού όχι μόνο δεν περιέχει δεσμεύσεις αλλά δεν επιβάλλει να υπάρξουν δεσμεύσεις και στη συνάντηση στο Μεξικό τον Νοέμβριο του 2010 (όπου παραπέμφθηκε το θέμα της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής). «Ολα είναι στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, αύριο στις Βρυξέλλες, αναμένεται να γίνει μία πρώτη προσέγγιση των αποτελεσμάτων της Κοπεγχάγης, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για εκτεταμένες και σε βάθος αναλύσεις. Πάντως, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υποχρεούνται από την απόφαση της Συνόδου να καταθέσουν στο τέλος Ιανουαρίου 2010 τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η στάση των ευρωπαϊκών κρατών κατά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής κριτικής των Οικολόγων, οι οποίοι κατηγόρησαν την Ενωση ότι δεν επέδειξε αποφασιστική και ηγετική στάση και φάνηκε αδύναμη και άβουλη.

«Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις κατέρρεαν και οι ΗΠΑ με την Κίνα επιχειρούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους με παρασκηνιακό τρόπο, η ΕΕ κατάφερε να μην κάνει ούτε το στοιχειώδες: να αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30% και να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις. Μάταια τα αναπτυσσόμενα κράτη περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή μία κίνηση στήριξης από τον αυτοαποκαλούμενο «ηγέτη» στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές», σχολίασε αιχμηρά η Greenpeace.

Στα θετικά πάντως της Συνόδου αναγνωρίζονται η εμφάνιση, για πρώτη φορά, της ανάγκης προστασίας των δασών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση και η σύσταση ενός Κλιματικού Μηχανισμού Χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 100 δις ετησίως.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4550&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 22.12.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote