Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό Εκτύπωση E-mail
22.12.09

Ως το ξεκίνημα μιας τετραετούς προσπάθειας για την ανάταξη της οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, το νοικοκύρεμα του πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού και την αποκατάσταση του χαμένου κύρους της χώρας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, η ομιλία του οποίου κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και στην ίδια κατεύθυνση,με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντινού, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΝΔ, κατηγορώντας την για «επιλεκτική πολιτική αμνησία», ενώ τόνισε ότι η μείζων αντιπολίτευση δείχνει αμετανόητη απέναντι στις ανεύθυνες πολιτικές της που δημιούργησαν τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας.

Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του γενικού εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μανώλη Κεφαλογιάννη, για ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στην διόγκωση του δημόσιου χρέους, κάνοντας λόγο για «πολιτικό θράσος» και «τυμβωρυχία», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του.

«Ακούσαμε το «θεώρημα Κεφαλογιάννη», σύμφωνα με το οποίο 300 δισ. χρέος πρέπει να αποδοθεί όλο στο ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε μια πρωτότυπη θεωρία ότι επί ΝΔ είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ επί ΠΑΣΟΚ μόνο ελλείμματα. Άρα όλο το χρέος είναι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον το δημόσιο χρέος αυξάνεται και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ. Αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας στο 11,3%», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.

Παράλληλα, κατέθεσε σχετικούς πίνακες που, όπως υποστήριξε, αποδεικνύουν ότι τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν από το 1994-2002, οι τόκοι ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται από το 1994-2004 και σε αυτή την εξαετία είναι 60 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση του χρέους από το 2004 μέχρι σήμερα έφθασε στα 120 δισ. ευρώ.

»Ακόμα και σήμερα δεν έχω ακούσει να αναλάβετε έστω και ένα μικρό μέρος της ευθύνης σας για αυτή την κατάσταση. Επιδεικνύετε πολιτική αμνησία, παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία και άστοχες αναλύσεις», τόνισε ο κ. Σαχινίδης.

Οι αναφορές αυτές του κ Σαχίνιδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ.Κεφαλογιάννη, ο οποίος ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού.

«Ήταν σχεδόν υβριστική η ομιλία του υφυπουργού. Με τις φράσεις και τη στάση του, δεν θίγει εμένα, δεν μουντζουρώνει τους αντιπάλους του. Δείχνει την ταυτότητα του», σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «όποτε ζορίζεται εκστομίζει ύβρεις», ενώ επέμεινε στην άποψη του ότι το ΠΑΣΟΚ «και κρυφή ατζέντα έχει και διπλά βιβλία».

Ο κ.Σαχινίδης αντέτεινε ότι αυτές οι πρακτικές ήταν της ΝΔ και ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

«Με τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς του νέου προϋπολογισμού στηρίζουμε τους έλληνες πολίτες, καλιεργούμε κλίμα αισιοδοξίας για να αναβιώσει η ελπίδα στον τόπο μας. Κυρίως, όμως, ο προϋπολογισμός του 2010 στοχεύει να ανοίξει ένα νέο κύκλο αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας μας με δημοκρατικές διαδικασίες και δίκαιες ανατροπές», κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ρέππας: «Να ανατρέψουμε παθογένειες και προβλήματα»

«Σήμερα, εν μέσω κρίσης, οφείλουμε να δείξουμε συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Να κτίσουμε πάνω στο έργο της περιόδου της Νέας Δημοκρατίας, κι αυτό θα το κάνουμε, αλλά και να βελτιώσουμε και όπου πρέπει να ανατρέψουμε παθογένειες και προβλήματα που βαρύνουν υπέρμετρα και άδικα το Δημόσιο Ταμείο και καταστρέφουν το περιβάλλον. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να εγγυηθεί τέτοια έργα είναι μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ρέππας ανέφερε πως «είναι θέμα μηνών η δημοπράτηση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης», υποσχέθηκε «να κάνουμε το χρέος μας» για την διευθέτηση του προβλήματος των Τεμπών (κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει «εδώ και μήνες» ), ανακοίνωσε την προώθηση παράπλευρων δρόμων για τοπικές συνδέσεις παράκαμψης των «πολλών και ακριβών διοδίων» ανά την Ελλάδα και μια γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια στις υποδομές, με βασικό εργαλείο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010, «που αυξάνεται σημαντικά, σε αντίθεση προς την τραγικά φθίνουσα πορεία που ακολούθησε επί ΝΔ».

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, μελετούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη των αναγκών της συμμετοχής του Δημοσίου σ’ αυτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Ρέππας.

Σπ. Κουβέλης: «Μόνον οι εξαγωγές της Ελλάδας μειώθηκαν»

Ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα, η διεθνής οικονομική συνεργασία και η κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς, αποτελούν προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη. «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, την τελευταία περίοδο εμφανίζεται μια ραγδαία επιδείνωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι φταίει η παγκοσμιοποίηση, διότι μόνον οι εξαγωγές της Ελλάδας μειώθηκαν. Αυτό συνέβη, γιατί η Ελλάδα έπαψε να διεκδικεί το δικαίωμά της να παίζει ρόλο στις διεθνείς αγορές, δηλαδή το ρόλο μιας οικονομικής δύναμης», ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Σπύρος Κουβέλης.

Ως πρώτο βήμα άρσης της κατάστασης αυτής, η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ήδη να διεκδικήσει η Ελλάδα δραστηριότητες προετοιμασίας, μέσω επιχειρηματικής αποστολής στη Μόσχα και στο Σότσι, όπου θα διοργανωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014 - και να αναλάβουν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες την διοργάνωση τουριστικών δραστηριοτήτων σε όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε ο υπουργός.

Β. Παπανδρέου: «Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες»

«Πέρα από τις μακροχρόνιες αδυναμίες και την πρόσφατη οικονομική κρίση η ανικανότητα του Κώστα Καραμανλή σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα και την διαφθορά οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου. Όπως τόνισε «είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να βγούμε από αυτή», επισημαίνοντας ότι οι θυσίες πρέπει να είναι δίκαιες και «πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε στον λαό ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες».

Ακόμη υπογράμμισε ότι τα μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα ήταν πιο ισχυρό μήνυμα αν είχαν ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές. Απευθυνόμενη τέλος προς την αντιπολίτευση είπε ότι το 2010, δεν είναι χρονιά που προσφέρεται για μια κλασική αντιπολίτευση, και ζήτησε να βάλουν όλοι πλάτη και να κάνουν προτάσεις.

«Η ΝΔ θα σταθεί αρωγός σε όποια τολμηρή αλλαγή»

«Η ΝΔ θα σταθεί αρωγός σε όποια τολμηρή αλλαγή προωθήσει η κυβέρνηση, φοβάμαι όμως ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι κατώτερος των περιστάσεων και δεν κάνει τις τομές που απαιτούνται», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2010.

«Πίσω από την ασπίδα βάζετε όλους όσοι δουλεύουν για το δημόσιο. Όμως αδύναμος δεν είναι ο εργαζόμενος του ΟΛΠ των 100.000 ευρώ το χρόνο, αλλά το παιδί που κάνει ντελίβερι με 700 ευρώ το μήνα. Όμως ο προϋπολογισμός σας δεν ασχολείται με τους πραγματικά αδύναμους. Είναι κατώτερος των περιστάσεων».

Εξάλλου, ως δειλό, άνευρο και κατώτερο των περιστάσεων, χαρακτήρισε ο τομεάρχης Αμύνης της ΝΔ Κώστας Τασούλας τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό. Ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε σε τρεις μάστιγες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οι οποίες δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η μία, είπε, είναι η συνωμοσιολογία, ότι μας εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι, πλην όμως ουδείς μας υποχρέωσε να δανειζόμαστε κάθε χρόνο 55 δισεκ. ευρώ. Δεύτερη, η μάστιγα του μιθριδατισμού, αφού έχει περάσει ότι «πάντα έτσι ήταν η Ελλάδα». Και τέλος η αναβλητικότητα, αφού το 1981 όλα τα αποθέματα άρχισαν να εξαντλούνται σε βάρος των επόμενων γενιών.

«Η ΝΔ θα συμμετάσχει στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, υπό δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες και, δεύτερον, να συνοδεύονται από αναλογιστικές μελέτες», τόνισε ο τομεάρχης κοινωνικής ασφάλισης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός που συζητείται είναι προσωρινός, αφού θα χρειαστεί να αλλαχθεί στο επόμενο τρίμηνο, γίνεται διάλογος επί των πολιτικών ζητημάτων.

Ειδικά για την ανεργία που φθάνει στο 18% και στα θέματα της απασχόλησης, ο τομεάρχης της ΝΔ τόνισε ότι απαιτείται προσοχή στη φορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων «και όχι φοροεπιδρομή που θυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει σε τίποτε».

«Σαφώς και κάναμε λάθη, αλλά δεν μπορείτε να επικαλείστε τη νωπή εντολή του Οκτωβρίου του 2009 για να μπείτε στη κολυμβήθρα του Σηλωάμ και να ξαναγράψετε την ιστορία πριν το 2004», τόνισε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο βουλευτής σημείωσε ότι το κυβερνών σήμερα κόμμα υποστηρίζει περίπου ότι παρέδωσε παράδεισο το 2004, όταν σε εποχές ραγδαίας παγκόσμιας ανάπτυξης παρέδωσε ανεργία κοντά στο 12% και έλλειμμα κοντά στο 8%.

Ιδιαίτερη έμφαση στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την επιβάρυνση των όρων δανεισμού της, την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας και αναβλητικότητας, έδωσε από το βήμα της Βουλής, μιλώντας επί του προϋπολογισμού, ο γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης.

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός συζητείται στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, «μιας κρίσης που το ΠΑΣΟΚ αδυνατούσε να αναγνωρίσει προεκλογικά, χαρακτηρίζοντάς την ως ‘άλλοθι’ της κυβέρνησης Καραμανλή». Ο Γιάννης Τραγάκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως άτολμο, εξισορροπητικό και διαπνεόμενο από διαχειριστική λογική.

Την ανάγκη «να επικρατήσει εθνική ομοψυχία στη φάση που βρισκόμαστε», επισήμανε ο τομεάρχης θεμάτων Πολιτισμού Αθανάσιος Δαβάκης μιλώντας επί του προϋπολογισμού. «Εμείς δεν μπορούμε να σας ψέξουμε για το παρελθόν σας. Ζητάμε απλώς τη συνέχιση της πολιτικής της ΝΔ, όσον αφορά τα αναπτυξιακά έργα της περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Δαβάκης.

Φ. Κουβέλης: Αδιέξοδο το μοντέλο ανάπτυξης

«Ο προϋπολογισμός, δεν απαντά στα προβλήματα και τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, τον κίνδυνο των απολύσεων και της φτώχειας. Δεν απαντά, γιατί θα πρέπει να καταβάλουν το κόστος των αδιεξόδων, εκείνοι που δεν έφταιξαν σε τίποτα» ανέφερε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης. Αναφερόμενος στις «ομοβροντίες του ξένου Τύπου» κατά της χώρας μας και στις «πιέσεις για νέα οικονομική υποτέλεια», ο κ. Κουβέλης απέδωσε την κακή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στο «αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης» που ακολούθησε το σύνολο των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, καθώς και στη διαφθορά, δομικό στοιχείο του συστήματος.

«Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, δεν είναι θέμα ηθικό και ηθικολογικό, ούτε υπόθεση αδιάφθορων και καταγγελιών. Η διαφθορά και η αδιαφάνεια αποτελούν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μέγεθος και η αντιμετώπισή τους πρέπει να προχωρήσει με ρήξεις, τομές και συγκρούσεις… Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής με τελικό στόχο την αναβάθμιση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη του κοινωνικού ελέγχου, τόσο στους μηχανισμούς της αγοράς, όσο και στους μηχανισμούς της εκτελεστικής εξουσίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4549&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote