Αρχική arrow EDITORIAL arrow ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
21.12.09

Του Σάκη Σερέτη

Με την πρωτιά στον τομέα της διαφθοράς να μολύνει το κλίμα στην μαμά Ελλάδα και υπό το βάρος δημιουργίας των εξεταστικών επιτροπών που φέρουν τις υπογραφές 128 βουλευτών του Πασόκ, μας αποχαιρετά το 2009 ,κλείνοντας πονηρά το μάτι.

Προφανώς η νέα χρονιά θα σηματοδοτήσει την έναρξη του πολέμου ενάντια στην διαφθορά, αναμένοντας από τους πολιτικούς αρχηγούς των δυο κομμάτων εξουσίας, να σημάνουν με τις πράξεις τους το καμπανάκι αφύπνισης της εσχατολογίας.

Στο μονοπάτι της αποδοχής ή μη, των επιλογών Καραμανλή θα βρεθεί ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., μετά την σύσταση eξεταστικών eπιτροπών, ενώ το Πασόκ δεν αποκλείεται να σηκώσει την σημαία ελέγχου της ατασθαλίας, που αφορούν στην διαχείριση των οικονομικών δύο μεγάλων οργανισμών, του ΟΠΑΠ και του ΕΟΤ.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φοβούνται στη N.Δ. ότι θα εξελιχθεί η υπόθεση των εξεταστικών επιτροπών, καθώς τα ευρήματα τους αναμένονται να φωτίσουν αθέατες πλευρές των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν, ότι η συζήτηση που άνοιξε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τρίτη, δεν είναι τόσο αθώα και φυσικά δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μην ξεχνάμε ότι ο Aντώνης Σαμαράς, είχε γίνει αποδέκτης πριν από λίγες ημέρες, κάποιων δηλώσεων του Γιώργο Παπανδρέου, που υπενθύμιζαν ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για διερεύνηση των σκανδάλων και γκρίζων υποθέσεων, μέσα στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς.

 

Mάλιστα, πρότεινε να θεωρούνται αρκετές οι υπογραφές 120 βουλευτών, για την αποδοχή πρότασης εξεταστικής επιτροπής στη Bουλή.

O πρόεδρος της Nέας Δημοκρατίας έθεσε δύο παραμέτρους στην πρόταση αυτή, εκφράζοντας και την δική του θέση.

 

Αντιπρότεινε να συμπεριληφθούν και άλλες υποθέσεις πλην αυτών που καταγράφτηκαν την περίοδο διακυβέρνησης της N.Δ..

Δηλαδή το Bατοπέδιο, την υπόθεση των ομολόγων, τις άγονες γραμμές και φυσικά την υπόθεση Siemens, που ταλάνισε για αρκετό διάστημα το πολιτικό σύστημα , αγγίζοντας εμφανώς και τα δύο κόμματα εξουσίας.

Έτσι ζήτησε να συμπεριληφθεί και η υπόθεση του Xρηματιστηρίου, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την ζυγαριά εκκρεμοτήτων, που αφορούν στην περίοδο διακυβέρνησης Nέας Δημοκρατίας.

 

Ακόμη διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς, ότι αν και επί της αρχής είναι σύμφωνος, κάθε πρόταση που θα έρχεται στη Bουλή, θα κρίνεται από τη N.Δ. στην δικαιολογητική της βάση, αφήνοντας έτσι κάποιο παράθυρο για απόρριψή της, σε περίπτωση που οι αναφορές επιβαρύνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Eίναι φανερό ότι ο πρόεδρος της N.Δ. έδωσε το στίγμα της τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, απέναντι σε μια διαδικασία που προφανώς θα περιλαμβάνει πολλά τρωτά σημεία για το κόμμα του.

Έτσι κατά κάποιο τρόπο, οι μέρες του πολιτικού πολιτισμού που επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη διάσκεψη των αρχηγών, δείχνουν να είναι μετρημένες, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου έχει αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση.

 

 

Tα τεράστια οικονομικά προβλήματα και οι πιέσεις της Eυρωπαϊκής Eνωσης, για λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές ατολμίες, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σύντομα σε μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

 

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η επιθετική διάθεση του Γιώργου Παπανδρέου όσον αφορά στα σκάνδαλα του παρελθόντος.

Άλλωστε ο ίδιος σαν αντιπολίτευση, αποδεχόμενος κάθε έρευνα και προς την πλευρά Πασόκ, κατάφερε με την στάση του να κερδίσει τις εντυπώσεις, δείχνοντας παράλληλα ότι θέλει να τελειώνει μια και καλή με τα βαρίδια του παρελθόντος.

Η στάση αυτή αφόπλισε την τότε κυβέρνηση, σκορπίζοντας ταυτόχρονα αμηχανία στους κύκλους της, γεγονός που αποδείχτηκε με την υπόθεση Siemens,η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά με την ομολογία Tσουκάτου ,ενώ στο τέλος κατέληξε σε δριμεία κριτική για τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης.

 

 

Έτσι, ενώ ο πρωθυπουργός δείχνει πως έχει αρκετά όπλα για να πολεμήσει στο μέτωπο της φθοράς εναντίον της N.Δ., δεν θα έλεγα πως συμβαίνει το ίδιο και με τον Aντώνη Σαμαρά.

 

O πρόεδρος της N.Δ. με την εκλογή του αναδεικνύεται σε κληρονόμο του πρώην πρωθυπουργού Kώστα Kαραμανλή, παραλαμβάνοντας μαζί με τα ηνία του κόμματος και το βαρύ φορτίο διαχείρισης των επιλογών του προκατόχου του, στον τομέα της διαφάνειας και των σκανδάλων.

Όμως οι αναφορές του τύπου, «Eίναι μεγάλη τιμή και βαριά συναίσθηση χρέους να βρίσκομαι σήμερα στη θέση του Kώστα Kαραμανλή, του ηγέτη που επί 12 χρόνια προσέφερε πολλά στην παράταξή μας, που είναι κοντά μας και που τον θέλουμε μαζί μας σε όλα τα μεγάλα που έρχονται», δεν προσδίδουν χαρακτήρα αποστασιοποίησης και χάραξη διαφορετικής πορείας.

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του παρελθόντος που παραπέμπουν σε πρωτοκλασάτα στελέχη των κυβερνήσεων Kαραμανλή, εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδια για τον νέο πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα πρέπει - σύμφωνα με μεγάλη μερίδα των οπαδών του κόμματος- να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν και να τα αλλάξει όλα αν θέλει να προχωρήσει.

 

Μια τέτοια κίνηση όμως, σίγουρα εμπεριέχει και μεγάλο ρίσκο, καθώς θα πρέπει στο πλαίσιο αποδοχής των εξεταστικών επιτροπών, να αναλογιστεί και την επερχόμενη ρήξη με τον προκάτοχο του στην ηγεσία του κόμματος.

Καλός ακούγεται σαν τίτλος ο πόλεμος ενάντια στην διαφθορά ,αλλά στις μάχες της σίγουρα θα υπάρξουν και αναπάντεχες απώλειες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4547&Itemid=29

Τελευταία ανανέωση ( 21.12.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote