Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οικο-ξέρα στις ακτές της Δανίας
Οικο-ξέρα στις ακτές της Δανίας Εκτύπωση E-mail
21.12.09

Ενα ναυάγιο αμπαλαρισμένο με όμορφες φράσεις ήταν τελικά το αποτέλεσμα της Συνόδου για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, όπου οι 193 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με τυμπανοκρουσίες, απέτυχαν στο βασικό ζητούμενο: να προσδώσουν δεσμευτικό χαρακτήρα σε μια συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο αφενός ουδέποτε εφαρμόστηκε, αφετέρου εκπνέει το 2012.

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία προβλέπει ότι όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, θα πρέπει να υποβάλουν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι τον Ιανουάριο και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα λάβουν βοήθεια ύψους 100 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020 για να λάβουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, πολύ λιγότερα από το φιλόδοξο πακέτο των 200-300 δισ. που προέβλεπε το σχέδιο.

 

 

Το θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες και συγκεκριμένα σε μια προπαρασκευαστική συνδιάσκεψη στη Βόννη σε έξι μήνες και άλλη μια σύνοδο στο Μεξικό στα τέλη του 2010.

 

 

Το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα ήταν, δυστυχώς, προδιαγεγραμμένο. Σε αντίθεση με την παγωμένη ατμόσφαιρα της Κοπεγχάγης, η Σύνοδος που φιλοξένησε η δανική πρωτεύουσα ήταν «καυτή».

 

 

Ειδικά η τελευταία εβδομάδα υπήρξε γεμάτη από υποσχέσεις, απογοητεύσεις, διαπραγματεύσεις και πιέσεις, που κορυφώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

 

 

Κάθε πλευρά προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πείσμα, επιμονή και αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έφτασε στην Κοπεγχάγη ακολουθούμενος από ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

 

Σε... κλοιό

ethnos

 

Στόχος τους ήταν να υπενθυμίσουν στον Αμερικανό πρόεδρο πως, οποιαδήποτε συμφωνία με τους υπόλοιπους ηγέτες δεν θα έχει καμιά ισχύ προτού επικυρωθεί από το Κογκρέσο, όπου οι ίδιοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να την αντιστρέψουν.

 

 

«Δεν θα αφήσουμε να χαθούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σήμερα για κάποιο περιβαλλοντικό όφελος σε 100 χρόνια», έλεγαν χαρακτηριστικά έξω από το κτίριο όπου διεξαγόταν η Σύνοδος.

 

 

Η διστακτική στάση των ΗΠΑ ενοχλούσε εξαρχής τους Ευρωπαίους ηγέτες, που ένιωθαν ότι οι ίδιοι προσέφεραν γη και ύδωρ προκειμένου να βρεθεί ο διάδοχος του Κιότο, παρότι και εκείνοι αντιμετώπιζαν «εσωκομματικές» διαφωνίες, με την Ιταλία και την Πολωνία να πιέζουν για λιγότερες δεσμεύσεις από πλευράς ΕΕ. Πάντως, την τελευταία ημέρα υπήρξε προσέγγιση των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

 

 

Τα πραγματικά «αγκάθια», ωστόσο, ήταν τρία, και ήταν γνωστά πολύ πριν συγκεντρωθούν οι ηγέτες του κόσμου στην Κοπεγχάγη: το ένα ήταν η Κίνα, η οποία αντιδρούσε εξαρχής στην εγκαθίδρυση ελεγκτικού μηχανισμού για την εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων, αφού το Πεκίνο αρνείται να θυσιάσει τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης που διατηρεί παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση στον βωμό του περιβάλλοντος.

 

 

Το δεύτερο ήταν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών ρύπων ως ανταγωνιστικά προς το συμφέρον τους και απαιτούσαν να λάβουν αποζημιώσεις.

 

 

Εχοντας στα χέρια τους ως ισχυρό όπλο την παγκόσμια ανάγκη για μαύρο χρυσό και τη δυνατότητα που έχουν να ελέγχουν την παραγωγή και την τιμή του πετρελαίου, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες πίεσαν όσο ήταν δυνατό και «μπλόκαραν» τη διαδικασία σε κάθε ευκαιρία.

 

 

Ο τρίτος παράγοντας ήταν το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που συγκρούστηκαν στη δανική πρωτεύουσα για το ποιος θα επωμιστεί το οικονομικό βάρος των μέτρων για το περιβάλλον και με ποιους όρους.

 

 

Η απόφαση που τελικώς ελήφθη, για άλλη μια φορά δεν βοηθά να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, που θα δημιουργήσει εμπόδια και σε κάθε μελλοντική προσπάθεια για μια συμφωνία με ουσία και περιεχόμενο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4544&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote