Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow H Λ’ Ακουίλα ακόμη περιμένει τη διεθνή βοήθεια για ανοικοδόμηση
H Λ’ Ακουίλα ακόμη περιμένει τη διεθνή βοήθεια για ανοικοδόμηση Εκτύπωση E-mail
15.12.09

Οκτώ μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Απριλίου, οι κάτοικοι της Λ’ Ακουίλα περιμένουν ακόμη να μπορέσουν να μπουν σε ρυθμούς που να θυμίζουν ομαλή καθημερινότητα.

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, πολλές ξένες χώρες είχαν υποσχεθεί σημαντικές βοήθειες, που θα συνέβαλαν στην αναστήλωση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στη στήριξη φοιτητών και μαθητών της πόλης και ολόκληρης της περιοχής. Υποσχέσεις που ξανακούσθηκαν και επισημοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης G8 του περασμένου Ιουλίου, που αντί να οργανωθεί στη Σαρδηνία, όπως είχε αποφασισθεί αρχικά, πραγματοποιήθηκε, τελικά, στην πρωτεύουσα του Αμπρούτσο, στην πληγωμένη Λ’ Ακουίλα. Ο ιταλικός τύπος, όμως, παραμονές Χριστουγέννων, τονίζει ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, οι γενναιόδωρες προσφορές και υποσχέσεις δεν έχουν καταφέρει να μετατραπούν σε πράξεις και χρηματικά εμβάσματα.

Ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, μάλιστα, είχε κάνει αναφορά και σε ένα συγκεκριμένο ποσό: τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, που θα πρέπει να χρησιμεύσουν στην αναστήλωση σαράντα πέντε μνημείων και έργων τέχνης. Μέχρι τώρα, όμως, υπογραμμίζει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, έχουν κινητοποιηθεί πραγματικά, υπογράφοντας ένα πρωτόκολλο συμφωνίας, μόνον τέσσερις χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Καζαχστάν. Η Αυστραλία είχε δεσμευθεί να «υιοθετήσει» το θρησκευτικό συγκρότημα του Sant’ Antonio da Padova, προσφέροντας ένα εκατομμύριο ευρώ. Η Κίνα διάλεξε να στηρίξει, με έξι εκατομμύρια, τα έργα στο δημαρχιακό μέγαρο Palazzo Madama Margherita και η Ισπανία, την αποκατάσταση του φρουρίου Fortezza Spagnola, που απαιτούν, συνολικά, πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Μετά την επίσκεψή τους στα χαλάσματα, όλοι οι ισχυροί της γης είχαν ευαισθητοποιηθεί, δείχνοντας μεγάλη γενναιοδωρία. Παρά ταύτα, για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι άλλο είναι οι δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες και άλλο οι ουσιαστικές χρηματικές συνεισφορές, σε περίοδο, μάλιστα, οικονομικής κρίσης. Πριν από λίγες ημέρες, το περιφερειακό συμβούλιο του Αμπρούτσο, με επίσημη επιστολή του, ζήτησε από των Ιταλό υπουργό εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι «να δραστηριοποιηθεί, ώστε να τύχουν σεβασμού όλες οι δεσμεύσεις και να έλθει σε επαφή με τις πρεσβείες των διαφόρων χωρών που υποσχέθηκαν την άμεση παρέμβασή τους για την αποκατάσταση της πολυτιμότατης ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λ’ Ακουίλα». Μνημεία αλλά και κέντρα άθλησης, υποτροφίες για φοιτητές, εστίες, σχολές και καινούριες αίθουσες για κλασική μουσική. Όλα σχέδια και αναγγελίες, που οι κάτοικοι της άτυχης αυτής πόλης ελπίζουν να μην μείνουν, τελικά, μόνον στα χαρτιά. Μια προσωπική πρόκληση, ένα στοίχημα, και για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε είχε παρουσιάσει τις δεσμεύσεις των κρατών μελών του G8, όπως και του διευρυμένου G14, ως αποτέλεσμα των προσωπικών του παρεμβάσεων, ως μια νίκη της ιδιαίτερης διπλωματικής στρατηγικής του, που βασίζεται σε «επιθέσεις φιλίας», σε μια «δημιουργική ερμηνεία» του επιβεβλημένου πρωτοκόλλου και σε μεγάλη δόση συγκινησιακής φόρτισης. Όσο για τους άστεγους, οι περισσότεροι, όντως, έχουν εγκαταλείψει τους καταυλισμούς και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές του Αμπρούτσο. Αλλά τα καινούρια σπίτια που χτίσθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, οι λεγόμενες νέες πόλεις «new towns», απομονώνουν τους κατοίκους.

Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ήδη μετατραπεί σε νεκρές συνοικίες, χωρίς μαγαζιά, χωρίς κοινωνική ζωή, χωρίς ουσιαστικές ανθρώπινες επαφές… Αυτό που διερωτώνται όλοι, σε αυτή την περιοχή όπου οι κάτοικοι, άνθρωποι περικυκλωμένοι από βουνά, είναι άκρως συνδεδεμένοι με το σπίτι, τη μικρή τους ιδιοκτησία, την ιστορία τους, είναι πότε θα μπορέσουν να γυρίσουν στην «πραγματική» Λ’ Ακουίλα. Πότε θα ολοκληρωθεί η αναστήλωση και συντήρηση του ιστορικού κέντρου και των γύρω περιοχών που, την τραγική νύχτα του περασμένου Απριλίου, υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Και οριστική, σαφής απάντηση, δεν μπορεί να τους δοθεί…

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4527&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote