Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Με αγωγές για τις υποκλοπές
Με αγωγές για τις υποκλοπές Εκτύπωση E-mail
31.07.07
Εφόσον σε ποινικό επίπεδο η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών οδεύει προς το αρχείο ως έγκλημα «αγνώστου πατρός», τα θύματα στρέφονται με αγωγές στα αστικά δικαστήρια να διεκδικήσουν ηθική δικαίωση από την εταιρεία Vodafone.

Η ποινική εξέλιξη της υπόθεσης που άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν εξαρχής, οδηγεί τα θύματα των υποκλοπών σε μία παράπλευρη δικαστική μάχη, αυτή των αστικών αποζημιώσεων από την εταιρεία, στα σωθικά της οποίας υπήρχε ο «κοριός».

 Ηδη, μάλιστα, 4 εξ αυτών έχουν υποβάλει αγωγές στα αστικά δικαστήρια, ζητώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία, ενώ η συνήγορός τους, Ι. Κούρτοβικ, χαρακτηρίζει την «επιχείρηση αρχειοθέτησης της υπόθεσης» ως «ξέπλυμα ευθυνών»: «Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται όχι μόνο να "ξεπλυθούν" οι ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Vodafone, αλλά και να απαλλαγεί η εταιρεία από τις αστικές αξιώσεις των πολιτών που έχουν προσφύγει σε βάρος της».

 Οι πληροφορίες εμφανίζουν τα θύματα των υποκλοπών να έχουν μέχρι τον Σεπτέμβρη ολοκληρώσει τις νομικές κινήσεις τους με την υποβολή αγωγών αποζημίωσης κατά της εταιρείας. Νομικό όπλο 

Οι αγωγές αυτές δεν είχαν υποβληθεί νωρίτερα καθώς αναμενόταν, επί 2,5 χρόνια, η κρίση της δικαιοσύνης για την υπόθεση.

 Οπλο για τους ενάγοντες συνιστά η αρχική θέση που διατύπωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απορριπτική απόφασή του για την αναστολή της καταβολής των 76 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε ως πρόστιμο η ΑΔΑΕ στην εταιρεία, τον Δεκέμβριο του 2006:

 «Αντί η Vodafone να θέσει το παρείσακτο λογισμικό στη διάθεση της ΑΔΑΕ, που ήταν η μόνη αρμόδια εκ του Συντάγματος για να κρίνει τι πρέπει να γίνει, το διέγραψε με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί και να μην μπορεί να τεθεί υπ' όψιν της ΑΔΑΕ ένα στοιχείο πολύ κρίσιμο και για τα αρχεία της, αλλά και για τα συμπεράσματα, που θα μπορούσε να συναγάγει από τη μελέτη του.

 Οχι μόνο για να διαπιστώσει τι ακριβώς είχε συμβεί και ποιος ήταν ο δράστης ή ο πραγματικά κρυπτόμενος πίσω από την τοποθέτηση του μηχανισμού, αλλά και προκειμένου να λάβει μέτρα για την προστασία από την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στο μέλλον», αναφέρεται στο σκεπτικό των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 Χθες πάντως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστας ανέθεσε στο συνάδελφό του Μ. Ανδρειωτέλη τη μελέτη της ογκωδέστατης δικογραφίας, προκειμένου να αποφασίσει αν τελικά θα καταλήξει στο αρχείο ή αν θα την επιστρέψει στον εφέτη-ανακριτή Πάνο Πετρόπουλο, ζητώντας περαιτέρω έρευνα.

 Ο ανακριτής είχε κλείσει τη δικογραφία χωρίς να εντοπίσει κανέναν φυσικό ή ηθικό αυτουργό του εγκλήματος.

 Η εκτίμηση της εισαγγελίας είναι πως εφόσον δεν προκύπτουν δράστες ο εισαγγελέας και όχι το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει τελεσίδικα αν η υπόθεση θα πάει στο αρχείο ή θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες.

Πάντως ο κ. Ανδρειωτέλης ήταν αυτός που είχε την εποπτεία της ανάκρισης για την εν λόγω υπόθεση. 

Οξύμωρο σχήμα βέβαια αποτελεί και το γεγονός ότι για ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά σκάνδαλα ουδείς -πέραν των δικαστικών αρχών- έχει λάβει γνώση της δικογραφίας, κυρίως βέβαια τα θύματα της υπόθεσης.

 Κι αυτό γιατί η δικονομία δεν επιτρέπει ούτε καν στους πολιτικούς ενάγοντες να πάρουν αντίγραφα των δεκάδων καταθέσεων ή άλλων στοιχείων εφόσον δεν εντοπιστούν δράστες και δεν διωχθούν ποινικά.   

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=452&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 31.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote