Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αλ Γκορ καλεί ΗΠΑ - Κίνα
Αλ Γκορ καλεί ΗΠΑ - Κίνα Εκτύπωση E-mail
10.12.09

Την ώρα που τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ότι η δεκαετία που διανύουμε είναι πιθανότατα η θερμότερη στην Ιστορία, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, η ΕΕ και η Greenpeace χαιρετίζουν την κίνηση των ΗΠΑ να κηρύξουν τα αέρια του θερμοκηπίου επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Η αμερικανική απόφαση έρχεται την ώρα που βλέπει το φως της δημοσιότητας έρευνα, σύμφωνα με την οποία στη χώρα του Μπαράκ Ομπάμα αυξάνονται οι σκεπτικιστές του κλίματος.

Το 2009 θα είναι το πέμπτο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, 2000-2009, θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά στοιχεία, ανακοίνωσε χθες στη δανέζικη πρωτεύουσα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ενισχύοντας τα επιστημονικά ευρήματα ότι ο πλανήτης γίνεται όλο και περισσότερο θερμός, η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία δημοσιοποίησε, χθες, στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κινείται ανοδικά από το 1850 μέχρι σήμερα.

Χθες, οι εκπρόσωποι 192 χωρών που έχουν μεταβεί στην Κοπεγχάγη με στόχο την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής άρχισαν σε επιμέρους ομάδες την επεξεργασία θεμάτων, όπως η αποψίλωση των δασών, η χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ή οι μηχανισμοί επαλήθευσης της τήρησης των δεσμεύσεων των χωρών.

Θετικό κλίμα
Το «εύρημα επικινδυνότητας» της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα πέντε αέρια του θερμοκηπίου απειλούν τη δημόσια υγεία και την ευημερία των Αμερικανών πολιτών, καλλιεργεί ένα θετικό κλίμα στον Κοπεγχάγη, όπου η Ουάσιγκτον δείχνει αποφασισμένη να εργαστεί στην υπόθεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ακόμη και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. «Η απόφαση καλωσορίστηκε στην Κοπεγχάγη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό με την έννοια ότι αν το Κογκρέσο αποτύχει να υιοθετήσει κάποιο νομοσχέδιο για τις εκπομπές αερίων, τότε η Υπηρεσία θα έχει την εξουσία να προβεί σε ρυθμίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος για τον ΟΗΕ, Ιβο ντε Μπόερ.

Ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δείχνει τι μπορεί να κάνει παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία εκκρεμεί, ενώ εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση δείχνει έναν βαθμό αποφασιστικότητας από την πλευρά του πλανητάρχη για το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Για την Greenpeace, η απόφαση σημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να αναλάβει δράση όποια κι αν είναι η απόφαση του Κογκρέσου.

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν βλάπτει το κλίμα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του CNN.

Προ των ευθυνών τους για το κλίμα έθεσε ΗΠΑ και Κίνα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, καλώντας τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως να λάβουν περισσότερες πολιτικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ, Αχιμ Στάινερ, η διεθνής Διάσκεψη θα συμβάλει στην οικολογική επανάσταση της Οικονομίας.

«Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μία στροφή στην οικονομία, μία πράσινη στροφή», επισημαίνει στη «Ντόιτσε Βέλε» ο Αχιμ Στάινερ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4510&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote