Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Παπούλιας: Οχι με τους όρους της Τουρκίας Εκτύπωση E-mail
31.07.07
Νέα μηνύματα έστειλε ο πρόεδρος Παπούλιας σχετικά με το Κυπριακό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η παραδοξότητα, την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε. να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. 

 Μηνύματα διεθνώς έστειλαν και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Π. Παυλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας έναντι της Κύπρου.

 Από τις ομιλίες και δηλώσεις των κ. Παπούλια, Παπαδόπουλου και Παυλόπουλου συνάγεται ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν εφεξής μία πιο δυναμική πολιτική, υπογραμμίζοντας το στοιχείο της κατοχής, που τον τελευταίο καιρό έχει ατονήσει, ενώ έπρεπε να αποτελούσε πρωταρχική αξίωση της ελληνικής πλευράς. 

Τονίζεται ότι οι δηλώσεις και ομιλίες Παπούλια έχουν ενθουσιάσει τον Κυπριακό Ελληνισμό και εμπεδώθηκε στη συνείδηση των Κυπρίων ότι όντως η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Εχει εκτιμηθεί επίσης το γεγονός ότι ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τους υποψήφιους προέδρους, στους οποίους διατύπωσε κάποιες προσωπικές του απόψεις, τονίζοντας έτσι την αντικειμενικότητα των Αθηνών έναντι όλων των υποψηφίων. 

Τα νέα μηνύματα Παπούλια για το Κυπριακό διατυπώθηκαν σε χαιρετισμό του στο φιλολογικό μνημόσυνο Μακαρίου, που έγινε προχθές βράδυ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

 Ο Ελληνας Πρόεδρος διανυκτέρευσε προχθές στην κωμόπολη Πόλη Χρυσοχούς στη ΒΔ Κύπρο και χθες αναχώρησε επιστρέφοντας στην Αθήνα από το αεροδρόμιο Πάφου. Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας μια σημαντική συγκυρία προς αξιοποίηση για να λυθεί το Κυπριακό με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 

Και αυτή η συγκυρία, επισήμανε, εδράζεται στο γεγονός ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι μέλη της Ενωμένης Ευρώπης και η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί μέλος αυτής της οικογένειας. Χαρακτήρισε αυτή την πορεία μονόδρομο. 

Τόνισε παράλληλα πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η παραδοξότητα, η Τουρκία, την ώρα που επιδιώκει στρατηγικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να επιμένει να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο.

 Αυτή την παραδοξότητα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να την ανεχθούν ούτε οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Δίνουμε χέρι βοηθείας στην Τουρκία για να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία, όχι όμως -τόνισε- με τους δικούς της όρους αλλά με τους όρους της διεθνούς κοινότητας και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών.

 Απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η εδώ παρουσία του αποτελεί μία ακόμη έκφραση της συνεχούς συμπαράστασής του στην αγωνιζόμενη Κύπρο και στο δοκιμαζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. 

Τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να εκπέμψουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και τους οργανισμούς της ότι δεν νοούνται «συμβιβασμοί», οι οποίοι δυναμιτίζουν τα ίδια τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου. 

Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να σταλεί και ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι η πορεία προς την ολοκλήρωσή της ξεκινάει και προκύπτει, πρωτίστως, από το σεβασμό της ισοτιμίας της υπόστασης, αλλά και της κοινής προσπάθειας όλων ανεξαιρέτως των μελών της, χωρίς διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος του εδάφους τους και του πληθυσμού τους.

 Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι συνιστά μέγιστη υποκρισία από τη μια πλευρά η διεθνής κοινότητα να διακηρύσσει παντού την ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας και από την άλλη να ανέχεσαι επιλεκτικά και την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και την προκλητική περιφρόνηση σαφών αποφάσεων των διεθνών οργανισμών. Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή δήλωσε ότι θα καταβάλει εντατικές προσπάθειες για επαναπροσέγγιση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, με τις οποίες, όπως είπε, η Λευκωσία έχει άριστες σχέσεις σε πολλούς τομείς.

 Η πρώτη προσπάθεια, πρόσθεσε, θα καταβληθεί κατά την επίσκεψη στην Κύπρο, αρχές Σεπτεμβρίου, του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς. Πρόσθεσε ότι οι επαφές με την Ουάσιγκτον θα συνεχιστούν κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, στις 24 Σεπτεμβρίου, συνοδεύοντας τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. Μπαν Κι Μουν.  

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=451&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 31.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote