Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αναταράξεις διαρκείας στην ελληνική οικονομία
Αναταράξεις διαρκείας στην ελληνική οικονομία Εκτύπωση E-mail
09.12.09

Ντόμινο εξελίξεων προκαλούν οι ισχυρότατες πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούν οι διεθνείς αγορές στα ελληνικά ομόλογα, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των Γιούνκερ και Αλμούνια.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμμένει στη δήλωση που έκανε την 1η Δεκεμβρίου, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα αφήσει ακάλυπτο το χρέος της, ενώ ο αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα, προς της σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανέλαβε ότι η Ελλάδα οφείλει να πάρει επειγόντως όσα μέτρα απαιτούνται προκειμένου να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συναντήθηκε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και με τον πρωθυπουργό, επέμεινε στην άποψη ότι οι διεθνείς αντιδράσεις και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και δεν έχει σχέση με την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα και τόνισε ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί οπωσδήποτε. "Και το μήνυμα αυτό θα αποσταλεί είτε χρειαστεί να γίνει συμπληρωματικός προϋπολογισμός είτε χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων".

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, διαβεβαίωσε ότι η υποβάθμιση δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

"Παλεύουν" οι αγορές

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch προκάλεσε νέα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.178,70 μονάδες έναντι 2.318,64 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 6,04%.

Στον τραπεζικό κλάδο η Εθνική υποχώρησε κατά 9,95%, η Alpha -7,82%, η Eurobank -6,48%, η Τράπεζα Πειραιώς -8,07%, η Τράπεζα Κύπρου -10,60%, η Μarfin Popular -9,96% και το Τ.Τ 8,65%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και η ζημια 3,65 εκατομμυρίων δολαρίων κατασκευαστικής στο Ντουμπάι ενίσχυσαν την ανησυχία ότι οι παγκόσμιες πιστωτικές αγορές "παλεύουν" να ανακάμψουν.

skai

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4505&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote