Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Ευρώπη ατενίζει με σιγουριά τις προκλήσεις του μέλλοντος
Η Ευρώπη ατενίζει με σιγουριά τις προκλήσεις του μέλλοντος Εκτύπωση E-mail
06.12.09

Οκτώ ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν να περάσουν για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε, την 1η Δεκεμβρίου.

Με τη Συνθήκη αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά πλέον περισσότερα δικαιώματα, αφού θα μπορεί να αποφασίζει από κοινού με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για σχεδόν όλα τα θέματα.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας εγγυάται, ουσιαστικά, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να παίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών υποθέσεων και ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους θα είναι εγγεγραμμένα σε Χάρτη.

Στις θέσεις-κλειδιά αποφασίστηκε να βρίσκονται ο τέως πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπουί και η Βρετανίδα βαρόνη Κάθριν Αστον, ως ύπατη εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Η Συνθήκη, που καταρτίστηκε για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ε.Ε. και της ισχυρότερης θέσης της στα διεθνή πράγματα, θα δώσει στην Ε.Ε. τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της» ήταν η δήλωση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με την ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας.

 

Βασική καινοτομία της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι η δημιουργία της θέσης του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών, την οποία για πρώτη φορά ανέλαβε ο 62χρονος Βέλγος Ρομπουί για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια.

Η Βρετανίδα Κάθριν Άστον, 53 ετών, ανέλαβε τη θέση της ύπατης εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., αντικαθιστώντας τον Ισπανό Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος παρέμεινε επί δέκα χρόνια επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Την 1η Δεκεμβρίου η ισχύς της Συνθήκης γιορτάστηκε με μια σύντομη τελετή, που διοργανώθηκε από την πορτογαλική κυβέρνηση και τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή Συνθήκη προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους πολίτες. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα Συνθήκη θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να συγκεντρωθεί πλήρως στη διαχείριση της ομαλής εξόδου από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και στην προώθηση της στρατηγικής του 2020 για περισσότερο οικολογική ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες στους τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, του διασυνοριακού εγκλήματος και της μετανάστευσης, ενώ θα είναι επίσης σε θέση να ομιλεί με ισχυρότερη φωνή στη διεθνή σκηνή.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων της Ε.Ε., και οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι αποφασίζουν οι υπουργοί της χώρας τους στο επίπεδο της Ε.Ε.

Επομένως, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις νομοθετικές προτάσεις της Ε.Ε.

Σημειωτέον ότι οι αξίες και οι στόχοι της Ε.Ε. θα καθοριστούν με περισσότερη σαφήνεια, καθώς ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα έχει νομικό καθεστώς ίδιο με εκείνο των Συνθηκών της Ε.Ε.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4498&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote