Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μεταγγραφές για νέο σχήμα
Μεταγγραφές για νέο σχήμα Εκτύπωση E-mail
06.12.09

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, φεύγοντας από το πολιτικό γραφείο της Βασιλίσσης Σοφίας για το πατρικό του σπίτι, στην οδό Μουρούζη, ο Α. Σαμαράς χαιρετούσε τους συνεργάτες του, όταν τον διέκοψε μια ερώτηση ρουτίνας: «Τι κάνουμε από αύριο, πρόεδρε;». «Θα φτιάξουμε τη Ν.Δ. καινούριο κόμμα» απάντησε.

Πώς θα γίνει καινούρια, όμως, η Ν.Δ.; «Με νέο πολιτικό και ιδεολογικό λόγο, με νέα πρόσωπα και νέα δομή» απαντούν οι συνεργάτες του νέου αρχηγού της Ρηγίλλης.

Σε πρώτη φάση, όμως, πρέπει να τηρηθούν και ισορροπίες. Οι αλλαγές, συνεπώς, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναμένονται κατά κύματα.

1 Η αρχή θα γίνει από την κοινοβουλευτική ομάδα που θα σηκώσει το βάρος της αντιπολίτευσης. Δύο είναι οι εισηγήσεις που εξετάζονται:

*Η πρώτη θέλει τον σχηματισμό «σκιώδους κυβέρνησης» σε διάταξη man to man απέναντι στους υπουργούς.

*Η δεύτερη προκρίνει πιο χαλαρή μορφή (μάλλον προσωρινή), με κοινοβουλευτικούς κύκλους και παράλληλη λειτουργία ενός άτυπου πολιτικού συμβουλίου από κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Γι' αυτές τις θέσεις συζητούνται βουλευτές που είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ του Α. Σαμαρά (Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Τασούλας, Κ. Παπασιώζος, Φωτεινή Πιπιλή, Β. Μιχαλολιάκος), όπως και ορισμένων άλλων που δεν είχαν τοποθετηθεί δημοσίως (Χρ. Ζώης, Στ. Καλαφάτης, Χρ. Σταϊκούρας).

Στο σχήμα θα περιληφθεί πιθανότατα ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα θέματα περιβάλλοντος ενώ ερώτημα είναι τι θέσεις θα αναλάβουν ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος και ο Κ. Χατζηδάκης, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν τις επόμενες μέρες με τον Α. Σαμαρά. Σε εκκρεμότητα τέλος παραμένει και η θέση που θα αναλάβει ο Στ. Δήμας από τον Ιανουάριο, όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

2 Για τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, στη θέση του Γ. Τραγάκη, η επιλογή προβληματίζει, αφού υπέρ του Α. Σαμαρά τάχθηκαν μόλις 20 από τους 91 βουλευτές της Ν.Δ.

*Οι πιο μετριοπαθείς βλέπουν θετικά την επιλογή ενός προσώπου όχι εσωκομματικά «φορτισμένου», όπως είναι ο Στ. Καλαφάτης, ο Χρ. Ζώης ή ο Αν. Νεράντζης.

*Κυριαρχεί ωστόσο η άποψη ο συντονιστικός ρόλος μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. να αναληφθεί από έναν ακραιφνή υποστηρικτή της «νέας τάξης πραγμάτων» στη Ρηγίλλης. Τα ονόματα που παίζουν είναι του Κ. Γκιουλέκα, του Κ. Τασούλα αλλά και του Β. Μιχαλολιάκου.

«Οι πρώτες επιλογές προσώπων δείχνουν ότι ο Α. Σαμαράς εννοεί το μήνυμα ενότητας», επισημαίνουν συνεργάτες του, παραπέμποντας στη σύνθεση της ομάδας των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (Μ. Κεφαλογιάννης, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Τζαβάρας) και στην ανάθεση της διεύθυνσης του Πολιτικού Γραφείου του στον καθηγητή Κ. Αρβανιτόπουλο, επί χρόνια γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής».

3 Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού θα είναι το πρώτο αντιπολιτευτικό τεστ του νέου αρχηγού. Και εδώ κομβικό ρόλο θα έχει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γ. Μουρμούρας, ο οποίος θα έχει ρόλο στη γενικότερη διαμόρφωση των οικονομικών προτάσεων της Ν.Δ. Ο ίδιος βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή γραμμή και με τους εισηγητές Μ. Κεφαλογιάννη, Χρ. Σταϊκούρα, Ν. Νικολόπουλο και Θ. Καράογλου.

*Ετερος εξωκοινοβουλευτικός σε κρίσιμο πόστο θα είναι ο δικηγόρος Τ. Μπαλτάκος στη νεοσυσταθείσα θέση του διευθυντή του Νομικού Γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή σχετίζεται με τις ανοιχτές πληγές της διακυβέρνησης της Ν.Δ. και το ενδεχόμενο επανεξέτασης των υποθέσεων της Μονής Βατοπεδίου, των δομιμένων ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και της Siemens από τη Βουλή.

4 Οσον αφορά την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., στην οικονομία θα πάρει αποστάσεις από τη διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή με επιθετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση. Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής η στροφή θα εκφραστεί από τον εκπρόσωπο τύπου Π. Παναγιωτόπουλο, εκφραστή της λαϊκής-κοινωνικής δεξιάς.

Με διαφορετικό τρόπο θα οργανωθεί το κόμμα, στο οποίο με το νέο έτος θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Πρόθεση του Α. Σαμαρά είναι αυτό να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα (προσφορότερος μήνας θεωρείται ο Μάρτιος) και μέχρι τότε θα ασκεί τα καθήκοντά του ο Λ. Ζαγορίτης. Ως επικρατέστεροι διάδοχοί του προβάλλουν ο Α. Λυκουρέντζος και ο Ευρ. Στυλιανίδης.

5 Στη διοικητική πυραμίδα επανεξετάζεται ο ρόλος του Γραμματέα της Κ.Ε., υπό την προοπτική να θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου. Ο Α. Σαμαράς έχει αφήσει πρωτοβουλία κινήσεων στον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί επικεφαλής στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.

*Για την Κεντρική Επιτροπή η κυρίαρχη άποψη είναι πως με τα 500 και πλέον μέλη που αριθμεί, έχει μετατραπεί σε χώρο διαμόρφωσης εσωκομματικών ισορροπιών. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί σε 150 αιρετά μέλη και «εξ οφίτσιο» να συμμετέχουν μόνον οι εν ενεργεία βουλευτές.

6 Οι Γραμματείες της Ν.Δ. θα μειωθούν, καθώς οι περισσότερες απ' αυτές που υπάρχουν σήμερα (20 τον αριθμό) θεωρούνται διακοσμητικές, όπως για παράδειγμα οι Γραμματείες εκλογών, τέως βουλευτών κ.λπ.

Στρατηγικής σημασίας, ωστόσο, θεωρούνται οι Γραμματείες Οργανωτικού, Συνδικαλιστικού και η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού.

*Για την τελευταία συζητείται να σπάσει σε Γραμματεία Πολιτικού Προγράμματος και Στρατηγικού Σχεδιασμού, με επικρατέστερους τους Μ. Χαρακόπουλο, Κ. Γκιουλέκα, Α. Γεροντόπουλο και Α. Καλογερόπουλο.

*Για την γραμματεία Οργανωτικού, υποψήφιοι είναι ο Κ. Ζωντανός, ο Δ. Πανοζάχος και ο Θ. Τσούχλος.

*Για το Συνδικαλιστικό, τέλος, επικρατέστερος φαίνεται ο Φ. Ταυρής.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4496&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote