Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ταραχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ταραχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Εκτύπωση E-mail
06.12.09

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν πριν λίγη ώρα στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας και στην Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, στην Σταδίου και την Πανεπιστήμιου, ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς,

οι οποίοι χρησιμοποίησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Φωτιές άναψαν κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου σε κάδους απορριμμάτων. Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων υπάρχουν και στους δύο δρόμους.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 14.00 στα Προπύλαια, όταν 1.000 περίπου άτομα προσπάθησαν να μπουν στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τις πόρτες του κτηρίου, προκαλώντας την επέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν χρήση δρακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Λίγο μετά τις 14.00, οι νεαροί κατάφεραν να καταλάβουν την πρυτανεία, προκαλώντας, ωστόσο, τον τραυματισμό του πρύτανη του πανεπιστημίου, Χρίστου Κίττα, ο οποίος επιχείρησε να μπει στο κτήριο με τους διαδηλωτές και δέχθηκε χτυπήματα από αγνώστους. Τραυματίστηκε επίσης ένας φύλακας. Αμφότεροι έχουν διακομιστεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και εξετάζεται η κατάσταση της υγείας τους.

Οι εισβολείς κατέβασαν την ελληνική σημαία από το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, αναρτώντας μία άλλη με σημαία με το σήμα των αναρχικών.

Σε περισσότερες από 60 προσαγωγές από διάφορα σημεία της Αθήνας έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η αστυνομία.

Τρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων: Δύο διαδηλωτές (μία 55χρονη γυναίκα και ένας άνδρας) οι οποίοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, καθώς και μία γυναίκα αστυνομικός από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Νωρίτερα συγκέντρωση αντιεξουσιαστών πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ερυθραία, κοντά στο σπίτι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.


Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πολύ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Εγνατία οδό όπου κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν κάδους, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και επιτέθηκαν με μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Η αστυνομία επενέβη δυναμικά εγκλωβίζοντας ανά ομάδες δεκάδες διαδηλωτές, τους οποίους προσήγαγαν στην αστυνομική διεύθυνση.

Πορείες για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, σε στενό οικογενειακό κύκλο και με την παρουσία της υπουργού Παιδείας τελέστηκε στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης το μνημόσυνο για τον αδικοχαμένο μαθητή.


Συλλήψεις και χθες

Χθες το βράδυ, έγινε ειρηνική συγκέντρωση των κατοίκων των Εξαρχείων στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Γρηγορόπουλος, ενώ συγκέντρωση στο ίδιο σημείο έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 20.00.

Μήνυμα για μηδενική ανοχή στη βία έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ήδη, χθες το βράδυ η Αστυνομία πραγματοποίησε 75 συλλήψεις στα Εξάρχεια και στο Κερατσίνι, όπου παρουσία εισαγγελέα έγινε έφοδος των αστυνομικών σε στέκι αναρχικών.

Συλλήψεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συνέλαβαν οκτώ άτομα που πετούσαν βόμβες μολότοφ.

Εκκλήσεις για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου, χωρίς επεισόδια και βιαιότητες απευθύνει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν και αύριο με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που έχει προγραμματισθεί για τις 12 το μεσημέρι.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4494&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.12.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote