Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η... προεδρική φρουρά έμεινε στη Ρηγίλλης
Η... προεδρική φρουρά έμεινε στη Ρηγίλλης Εκτύπωση E-mail
03.12.09

Κεντρικό ρόλο διατηρεί η «καραμανλική φρουρά» στη Ρηγίλλης και υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, όπως προκύπτει από τις πρώτες αποφάσεις του. O νέος πρόεδρος της Ν.Δ. τοποθέτησε διευθυντή στο πολιτικό γραφείο του στη Ρηγίλλης τον καθηγητή Κων. Αρβανιτόπουλο, μέχρι σήμερα γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ στη θέση του παραμένει και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Μεν. Δασκαλάκης.

 

Στο νέο οργανόγραμμα της Ρηγίλλης αποκτά θέση και ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Θοδ. Δραβίλλας, ο οποίος ορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κόμματος υπό τον κ. Δασκαλάκη. Επικαλούμενοι την κίνηση αυτή, κομματικοί παράγοντες δεν απέκλειαν ο κ. Δασκαλάκης να διατηρήσει προσωρινά τη θέση του στη Ρηγίλλης. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο απέρριπταν συνεργάτες του νέου προέδρου, οι οποίοι έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς θεωρεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό τον κ. Δασκαλάκη και απλώς αποφάσισε να ενισχύσει τη γενική διεύθυνση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές αποφάσεις του κ. Σαμαρά έρχονται να επιβεβαιώσουν τον ανοικτό δίαυλο που διατηρούσε με τον κεντρικό πυρήνα των καραμανλικών στελεχών και ιδίως τη «φρουρά» του Κων. Καραμανλή σε Μαξίμου και Ρηγίλλης.

Ήταν φανερό στη Ν.Δ. ότι οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή, αλλά και προσωπικοί φίλοι του συντάχθηκαν, άλλοι δημόσια και άλλοι παρασκηνιακά, με την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά. Σε επίπεδο συμβολισμού σημαντική ήταν η στήριξη του αδελφού του ιδρυτή του κόμματος, Αχιλλέα Καραμανλή, ενώ κρίσιμη για την κινητοποίηση πολλών καραμανλικών στελεχών ήταν συστράτευση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κων. Καραμανλή στη Ρηγίλλης, Κων. Σταϊκούρα, (ο οποίος αντικαταστάθηκε χθες από τον κ. Αρβανιτόπουλο).

Τον Μεσσήνιο πολιτικό είχε στηρίξει ανοικτά και ο προσωπικός φίλος του κ. Καραμανλή, πρώην υπουργός Χρ. Φώλιας, ενώ στον κύκλο των υποστηρικτών του βρέθηκε σχεδόν στο σύνολό της η μέχρι πρότινος ομάδα του Μαξίμου υπό τον Ι. Αγγέλου. Ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου δεν πήρε ποτέ θέση δημοσίως για τη μάχη της διαδοχής, αλλά ο κουνιάδος του, Ν. Μουρτζάς, υπέγραψε υπέρ του κ. Σαμαρά. Στάση ευμενούς ουδετερότητας για τον κ. Σαμαρά είχε ακολουθήσει και ο γραμματέας τους κόμματος Ελ. Ζαγορίτης.

Αρκετοί στη Ν.Δ. ωστόσο αποδίδουν τη στήριξη που παρείχε στον κ. Σαμαρά ο πυρήνας των καραμανλικών περισσότερο στον αντιμητσοτακισμό τους και στην προσπάθεια να παραμείνουν σε θέσεις ισχύος και στην επόμενη ημέρα μετά τον Κώστα Καραμανλή, αφού εθεωρείτο βέβαιο ότι δύσκολα θα έβρισκαν ρόλο σε ένα νέο σύστημα κομματικής εξουσίας υπό την κ. Μπακογιάννη.

Ουδέτερος
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρέμεινε ουδέτερος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής αντιπαράθεσης και δεν επεδίωξε να παρακινήσει οποιοδήποτε στέλεχος υπέρ ή εναντίον κάποιου υποψηφίου. Επικαλούνται δε την ανοικτή στήριξη που παρείχαν στην κ. Μπακογιάννη τόσο ο Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο προσωπικός φίλος του κ. Καραμανλή, Ι. Βαληνάκης.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4485&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote