Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διαφάνεια και Πράσινη Ανάπτυξη
Διαφάνεια και Πράσινη Ανάπτυξη Εκτύπωση E-mail
03.12.09

Τα νομοσχέδια για τη Διαφάνεια και την Πράσινη Ανάπτυξη τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αποτελούν μεγάλα βήματα και ριζικές τομές στην κατεύθυνση των προγραμματικών στόχων της κυβέρνησης.

Δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων

Το νομοσχέδιο για τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων κάθε αρχής και φορέα του κράτους στο διαδίκτυο εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο.

"Σήμερα κάνουμε πράξη δέσμευση μας για αυστηρούς κανόνες διαφάνειας. Με τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων και υπογραφών κάθε αρχής και φορέα του δημοσίου. Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη. Όλα στο φως, όλα στη δημόσια κριτική και στον έλεγχο. Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης πού πάνε τα λεφτά του ελληνικού λαού", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε: "Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν θα λυθεί μονομιάς. Σήμερα κάνουμε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας, δίνουμε καίριο πλήγμα στη διαφθορά της χώρας μας. Είναι ένας νόμος που δεν κοστίζει τίποτα, όμως συμβάλλει στην προσπάθειά μας της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος".

Ραγκούσης: Όλα στο διαδίκτυο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ανακοίνωσε ότι θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και οι δαπάνες υπουργείων, αλλά και κάθε φορέα του Δημοσίου. Θα δημοσιοποιούνται επίσης οι διορισμοί, στοιχεία για τη συγκρότηση επιτροπών, ομάδων εργασίας και τις προβλεπόμενες αμοιβές τους.

"Επιδιώκουμε τη δημοσιότητα προκηρύξεων επιλογής προσωπικού και ειδικά διευθυντικών στελεχών", υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης, συμπληρώνοντας ότι "ο πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση επίσης σε πράξεις που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους καθώς και στο δημόσιο έλεγχο της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας".
Διαβάστε περισσότερα

Μπιρμπίλη: Τρεις άξονες για την προώθηση των ΑΠΕ

Τρεις άξονες δράσεων περιλαμβάνει το σχέδιο για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, όπως δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος.

Η Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι "η πρώτη δράση αφορά το νομικό κομμάτι, καθώς στην έως τώρα νομοθεσία υπήρχαν αγκυλώσεις και γραφειοκρατία". Οι άλλες δύο δράσεις αφορούν στις υποδομές και στα δίκτυα, καθώς και "συγκεκριμένα έργα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια και πρέπει να χαρτογραφηθούν και να δοθούν λύσεις". Στόχος είναι να μειωθεί ο συνολικός χρόνος αδειοδότησης από τρία έως πέντε χρόνια σε λιγότερο από οκτώ με 10 μήνες.

Ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος αυτοτελούς υπηρεσίας εξυπηρέτησης επενδύσεων ΑΠΕ.

"Ο επενδυτικός κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται σε πλήρη τελμάτωση, έργα υλοποιούνται μόνο με το σταγονόμετρο, ενώ επενδύσεις για τις ΑΠΕ έχουν ανασταλεί λόγω γραφειοκρατίας και πολύπλοκης νομοθεσίας με το νομοσχέδιο κάνουμε ένα τεράστιο άλμα. Λύνουμε το πρόβλημα των γραφειοκρατικών εμποδίων που έχει ορθώσει η πολιτεία", είπε ο Γ. Παπανδρέου.

"Συναίνεση για την καταδίκη κάθε μορφής βίας"

Με αναφορά στην "άδικη" δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου άνοιξε τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του 15χρονου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας και του αποκλεισμού.

Ζήτησε, επίσης από τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία συναίνεση για την καταδίκη κάθε μορφής βίας και περιφρούρησης της ευνομίας και της ασφάλειας του πολίτη. "Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Πρέπει να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού με ένα μήνυμα κατά της βίας", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Απευθυνόμενος στη νέα γενιά, σημείωσε ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε για να φέρει και πάλι ελπίδα και διεξόδους", προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για το πώς μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των νέων.

"Καταπολέμηση της ανισότητας και των αποκλεισμών"


Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο  πρωθυπουργός σημείωσε ότι "βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση κάθε ανισότητας και αποκλεισμών". Έκανε, επίσης, αναφορά στις συνέργειες όλων των υπουργείων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Παίρνοντας το λόγο η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι "μέριμνα της κυβέρνησης είναι το φιλάνθρωπο κράτος να μετατραπεί σε κράτος πρόνοιας". Αναφερόμενη στις γενικότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επισήμανε ότι "λέμε ναι στην κοινωνική κατανάλωση, όχι όμως στη δημόσια σπατάλη".

Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών
δήλωσε στην ολομέλεια της Βουλής, ότι η δημοσιονομική επιτήρηση της Ελλάδας δεν οφείλεται στην κρίση αλλά στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Eco/Fin, οι εταίροι είδαν μια σοβαρή κυβέρνηση, αποφασισμένη να αρχίσει το νοικοκύρεμα και να βάλει δίκαιους φόρους.

Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα του Eurogroup και του Ecofin απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4484&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote