Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Σομαλία
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Σομαλία Εκτύπωση E-mail
03.12.09

Bομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο της Σομαλίας προκάλεσε το θάνατο 18 ανθρώπων μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης, δύο δημοσιογράφοι και εννέα φοιτητές, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί το ξενοδοχείο Shamo, στο Μογκαντίσου, όπου διεξαγόταν εκδήλωση αποφοίτησης.

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι η έκρηξη προήλθε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με αποτέλεσμα το θάνατο 18 ανθρώπων και των τραυματισμό περίπου 50. “Οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν φοιτητές”, υποστήριξαν οι αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ιμπραΐμ Αντόου και η υπουργός Υγείας, Καμάρ Άντεν, πέθαναν ακαριαία ενώ ο υπουργός Παιδείας, Μοχάμεντ Αμντουλάχι Γουαγέλ, απεβίωσαν λίγο μετά την έκρηξη, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο υπουργός Αθλητισμού, Σουλεϊμάν Ολάντ Ρόμπλε βρίσκεται ανάμεσα στους τραυματίες.

Στα θύματα συγκαταλέγονται επίσης δύο δημοσιογράφοι από το ραδιοφωνικό σταθμό Shabele και τον τηλεοπτικό Al Arabiya καθώς και ένας γιατρός, όπως αναφέρει το AFP.

Ο φωτογράφος του γαλλικού πρακτορείου, Μοχάμεντ Νταχίρ, που τραυματίστηκε ελαφρώς δήλωσε: "Περιμέναμε έξω από τη συνεδριακή αίθουσα τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η μεγάλη έκρηξη. Βρέθηκα στο έδαφος μέσα σε καπνούς και φωνάζοντας. Πήγα να πάρω τη φωτογραφική μηχανή μου και τότε είδα τα πτώματα των τριών υπουργών".

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο οι υποψίες στρέφονται προς την Αλ Σαμπάαμπ, τρομοκρατική οργάνωση που σύμφωνα με ισχυρισμούς των ΗΠΑ, σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

Χιλιάδες άνρθωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μογκαντίσου τα τελευταία χρόνια όπου ισλαμιστικές ομάδες όπως η Αλ Σαμπάαμπ επιδιώκουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας αντικρουόμενες με την κυβέρνηση του σεΐχη Σαρίφ Αχμέτ.

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στη Σομαλία στρατιωτική υποστήριξη, δυνάμεις για την εκπαίδευση των Σομαλών στρατιωτών καθώς και οικονομική βοήθεια. Η Ε.Ε δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να στείλει 100 στρατιώτες στην Ουγκάντα το 2010 για να εκπαιδεύσουν 2.000 Σομαλούς στρατιώτες που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν άλλους Σομαλούς στρατιώτες.

Η βία στη Σομαλία έχει επιφέρει περισσότερους από 19.000 θανάτους από το 2007 ενώ το χάος κάνει τις απαγωγές και την πειρατεία στις ακτές της πιο εύκολη υπόθεση.

ENET

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4482&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote