Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ανοιχτή ατζέντα από Νταβούτογλου
Ανοιχτή ατζέντα από Νταβούτογλου Εκτύπωση E-mail
03.12.09

Χωρίς κοινές δηλώσεις και χωρίς την επίδοση της γραπτής απάντησης στην επιστολή Ερντογάν πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, σε μια εμφανή προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να μη διαταραχθεί το πανηγυρικό κλίμα της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ και κυρίως να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την επιμονή της Αγκυρας σε εφ όλης της ύλης διάλογο για Αιγαίο και μειονότητες.

 

 

 
Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Νταβούτογλου
Μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που η Λευκωσία συνεπικουρούμενη από την Αθήνα έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να υπάρξουν επιπτώσεις από την προκλητική στάση της Αγκυρας να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, είναι μάλλον αντιφατικά τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν χθες από το συγκρότημα Ξιφασκίας στο Ελληνικό.
 
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Νταβούτογλου στις δηλώσεις του προς τα τουρκικά ΜΜΕ ξεκίνησε με τη φράση: «Ευχαρίστησα την Ελλάδα για τη στήριξη που προσφέρει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας σε ενημέρωση προς τους Ελληνες δημοσιογράφους δήλωσε: «Τονίσαμε ότι οι υποχρεώσεις προς τα κράτη-μέλη πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ πρέπει να προχωρήσει...».
 
Πάντως, δεν υπήρξαν περαιτέρω πληροφορίες για το εάν συζητήθηκαν παράμετροι της Συνόδου Κορυφής και της αξιολόγησης της Τουρκίας στη χθεσινή συνάντηση, με δεδομένο ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει (πείθοντας με ευκολία τους περισσότερους εταίρους) ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα πριν αρθεί η «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων ή πριν λυθεί το Κυπριακό.
 
Παρά τη «λεπτότητα» που επέδειξε η ελληνική πλευρά ώστε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι (στο πλαίσιο αυτό αναβλήθηκε η επίδοση της απαντητικής επιστολής του κ. Παπανδρέου σε αυτήν του κ. Ερντογάν, η οποία σύμφωνα με το υπ. Εξωτερικών έχει συνταχθεί από την προπερασμένη εβδομάδα, πριν ακόμη αναχωρήσει ο κ. Παπανδρέου για τον Αγιο Δομίνικο), ο κ. Νταβούτογλου εμφανίστηκε απολύτως ειλικρινής.
 
Σε δηλώσεις του, που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι στα 45 που διήρκεσε η συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που είχε θέσει με την επιστολή του ο κ. Ερντογάν.
 
«Τα προβλήματα του Αιγαίου, οι διερευνητικές επαφές, το πρόβλημα της Κύπρου και η δυνατότητα αμοιβαίας συνδρομής για την επίλυση του Κυπριακού... Συζητήσαμε με ειλικρίνεια για το τι πρέπει να γίνει με τις μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία και τις πολιτιστικές σχέσεις (;)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου.
 
Προκαταλάβει
Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση, θέλοντας να προκαταλάβει και το κλίμα, ότι ουσιαστικά πήρε προφορικά την απάντηση στην επιστολή Ερντογάν, δηλώνοντας ικανοποιημένος για τις «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες.
 
Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού προκάλεσαν την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του ΟΑΣΕ διεμήνυσε ότι η Ελλάδα «δεν συζητά θέματα πολιτών της», διαγράφοντας, έτσι, ένα από τα πέντε «κεφάλαια» συνεργασίας που προτείνει στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός.
 
Ο κ. Δρούτσας επιχείρησε να στείλει θετικά και αισιόδοξα μηνύματα από τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για βούληση συνέχισης του κλίματος συνεργασίας της περιόδου 2000-2004 και για το «μήνυμα ειρήνης ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε την ανάγκη προώθησης του ζητήματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μέσω των διερευνητικών επαφών, αν και η δήλωσή του ότι «μπορεί να γίνει γρήγορα ρύθμιση και εάν χρειαστεί μέσω προσφυγής στη Χάγη...» προκάλεσε ερωτηματικά για το εάν πράγματι έχει διαφανεί προοπτική επίλυσης της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας με άλλη διαδικασία χωρίς να παραπεμφθεί στη Χάγη.
 
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την επανάληψη της πρότασης του κ. Ερντογάν για επίσκεψη και συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση θα γίνει όταν θα «είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι απτό...».
 
Η ελληνική πλευρά συζητά την τουρκική πρόταση για σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό την εποπτεία των δύο πρωθυπουργών, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Νταβούτογλου η ελληνική πλευρά αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει αναλυτικά για την πρωτοβουλία της «Ατζέντας 2014», που προβλέπει την προώθηση της ένταξης στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2014.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4476&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote