Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ελβετική τερατογονία
Ελβετική τερατογονία Εκτύπωση E-mail
01.12.09

Υπέρ της απαγόρευσης κατασκευής μιναρέδων στα μουσουλμανικά τεμένη τάχθηκε η πλειοψηφία του ελβετικού λαού στο χθεσινό δημοψήφισμα, αποτέλεσμα-έκπληξη που θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας.

Παρά το ενιαίο μέτωπο που σχημάτισαν κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικοί κύκλοι και εκπρόσωποι όλων των θρησκειών της Ελβετίας, η καμπάνια του εθνικιστικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, που ζητούσε απαγόρευση των μιναρέδων υποστηρίζοντας ότι «συνιστούν σύμβολο εξουσίας του πολιτικού Ισλάμ και του νόμου της σαρίας», απέδωσε καρπούς. Με 57,5% υπέρ της απαγόρευσης και μόνο 4 από τα 26 καντόνια να ψηφίζουν κατά, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να μην επιτρέπεται η κατασκευή μιναρέδων. Στη χώρα, όπου ζουν 400.000 μουσουλμάνοι, υπάρχουν μόνο 4 τεμένη και εκατοντάδες χώροι προσευχής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση, η υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε ότι οι ανησυχίες για την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων ισλαμιστικών φαινομένων θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, όμως η απαγόρευση «δεν είναι ικανό μέσο για τη συγκράτηση των εξτρεμιστικών τάσεων». Επιχείρησε πάντως να καθησυχάσει τους μουσουλμάνους κατοίκους της χώρας, που την περασμένη Πέμπτη είδαν το τζαμί της Γενεύης να γίνεται στόχος βανδάλων. Κατά τον επικεφαλής των μουσουλμανικών οργανώσεων στην Ελβετία «το πιο οδυνηρό δεν είναι η απαγόρευση αλλά το μήνυμα που στέλνει». Προ του δημοψηφίσματος οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σχετικά εύκολη επικράτηση του «όχι» στην απαγόρευση. Η κάλπη όμως έδειξε άλλα. Αργά χθες στη Βέρνη, νεαροί δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα έκαναν πορεία με χάρτινα ομοιώματα μιναρέδων και σύνθημα: «Αυτή δεν είναι η Ελβετία μου».

Κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, ενώ ήδη το Κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε ότι εξετάζει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα ισχυριστεί ότι παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία την οποία εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4468&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote