Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ηταν στραβό το κλίμα...
Ηταν στραβό το κλίμα... Εκτύπωση E-mail
29.11.09

Και μόνο το γεγονός ότι 65 ηγέτες έχουν δεσμευτεί ότι θα παραστούν στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου δίνει μια νότα αισιοδοξίας, αφού, έστω και προσχηματικά, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους με άδειες αποσκευές. 

Αρα θα υπάρξει έστω μία συμφωνία - πλαίσιο που θα αποτελέσει τη βάση για νέες διαπραγματεύσεις την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, αρκετές χώρες εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες διατεθειμένες να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και να δηλώσουν πρόθυμες να κάνουν σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές ρύπων.

Ο γρίφος εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης είναι αν θα καμφθούν οι αντιστάσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, οι οποίες εκπροσωπούν τα δύο «μπλοκ» της συνόδου: οι μεν ΗΠΑ ηγούνται των εύρωστων οικονομικά, ανεπτυγμένων χωρών και η Κίνα εκπροσωπεί τα αναπτυσσόμενα κράτη που πλέον φέρουν επίσης μερίδιο ευθύνης για τις κλιματικές αλλαγές λόγω της μόλυνσης που προκαλούν.

 Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, με το 40% των συνολικών εκπομπών ρύπων να προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες.

Υπό την πίεση των εξελίξεων, τελικά οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα προσέλθουν στη σύνοδο με μια πρόταση για μείωση των ρύπων κατά 17%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 3,5% σε σχέση με το 1990, ωστόσο και πάλι θεωρείται ελπιδοφόρος κίνηση από την άκαμπτη - προ Ομπαμα - Ουάσιγκτον.

Η Κίνα ανακοίνωσε ακριβώς την επόμενη μέρα από τον Μπαράκ Ομπάμα ότι θα μειώσει την ένταση ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40 - 45% σε σχέση με το 2005. Η ένταση διοξειδίου του άνθρακα είναι η εκπομπή CO2 ανά μονάδα οικονομικής δραστηριότητας. Οσον αφορά, όμως, την πιθανότητα να τεθεί υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, το Πεκίνο εμφανίστηκε κατηγορηματικό, λέγοντας ότι αρνείται να ελεγχθεί για τις δικές του πρωτοβουλίες. Πρακτικά, υπονόησε ότι μόνο εάν χρηματοδοτηθεί από τα πλούσια κράτη, θα δεχτεί να μπουν οι δραστηριότητές του στο μικροσκόπιο.

 

Οι διαβουλεύσεις
Οι υπόλοιπες χώρες, πάντως, αποδεικνύουν ότι συνειδητοποιούν πως ουδείς είναι πλέον σε θέση να μένει αδρανής και να αφήνει τις κλιματικές αλλαγές να καλπάζουν. Προ ημερών η Ρωσία υπέβαλε νέα, βελτιωμένη πρόταση για μείωση των εκπομπών ρύπων 20-25% επί των ποσοστών του 1990 μέχρι το 2020, διπλασιάζοντας δηλαδή τους στόχους που είχε θέσει νωρίτερα, ενώ η Βραζιλία υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει κατά 36 έως 39% την αύξηση των ρύπων που εκπέμπει μέσα στα επόμενα 11 χρόνια.

Από το στρατόπεδο των αναπτυσσόμενων χωρών, η Νότιος Κορέα ήταν η μόνη χώρα με συγκεκριμένη δέσμευση να περικόψει τους ρύπους που εκπέμπει κατά 4% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Επειτα από διαμάχες που κόντεψαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η Αυστραλία προτείνει τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 24% επί των επιπέδων του 1990 μέσα στα επόμενα 11 χρόνια στην περίπτωση που υπάρξει ανάλογη κινητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε διαφορετική περίπτωση θα περιοριστεί σε μια μείωση της τάξης του 5%. Η απόφαση παραπέμπεται όμως για μετά την Κοπεγχάγη, καθώς δεν πέρασε στη Γερουσία σχετική νομοθεσία.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την άλλη, που προέκυψε ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και τη διάσωση του γοήτρου της στο παρά πέντε, είναι η μείωση της εκπομπής ρύπων κατά 20% μέχρι το 2020 ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει ο υπόλοιπος πλανήτης και η δέσμευση για αύξηση αυτού του ποσοστού στο 30% στην περίπτωση που στην Κοπεγχάγη ληφθούν γενναίες αποφάσεις από όλους.

 

Οι... τολμηροί
Μηδενικοί ρύποι έως το 2030

Ακόμη πιο τολμηρή είναι μια μικρή ομάδα κρατών που αποτελείται από τη Νορβηγία, την Κόστα Ρίκα και τις Μαλδίβες, που στοχεύει σε μηδενική εκπομπή ρύπων το αργότερο μέχρι το 2030. Η Νορβηγία είναι η μοναδική εξ αυτών, που ως εξαγωγέας πετρελαίου διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για να προχωρήσει στην πλήρη αναδιάρθρωση της οικονομίας και του τρόπου ανάπτυξής της.

Οι άλλες δύο χώρες, παρά την καλή τους θέληση και τα έργα που έχουν κάνει, «σκοντάφτουν» στον σκόπελο της οικονομικής δυσπραγίας και της έλλειψης τεχνολογικών μέσων. Αυτό ακριβώς θα είναι και το κλειδί της συνόδου στην Κοπεγχάγη, γιατί καλές οι υποσχέσεις αλλά η ταμπακέρα είναι πάντοτε τα χρήματα. Οπως επεσήμανε και ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας, «η Κοπεγχάγη θα αποτύχει πλήρως εάν δεν υπάρξει κινητοποίηση για την απαιτούμενη χρηματοδότηση».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4467&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote