Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τριμερής συμφωνία για την προστασία των Πρεσπών
Τριμερής συμφωνία για την προστασία των Πρεσπών Εκτύπωση E-mail
28.11.09

Στην υπογραφή συμφωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010 πρόκειται να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, σύμφωνα με την κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Α. Παπανδρέου, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι, άτυπη, τριμερή συνάντησή τους στην Πύλη Πρεσπών, συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Επίσης στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, σε κοινό τους άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ» ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν σημειώνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν «ευάλωτες», εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας, και εκφράζουν την πεποίθηση ότι «τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μία γενιά να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής».

Κοινή επιστολή σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και Δανία για την πράσινη ανάπτυξη

«Οι τρεις πρωθυπουργοί στείλαμε μία κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Δανό πρωθυπουργό για την βούλησή μας να υπογράψουμε και επισήμως οι τρεις χώρες μία συμφωνία για την ανάπτυξη των Πρεσπών, με τρόπο που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αναδεικνύει την περιοχή αυτή, σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας, αλλά και ήπιας και ουσιαστικής ανάπτυξης, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τέτοιες περιοχές, για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνεργασία μας ευρύτερα στα Βαλκάνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πύλη Πρεσπών, μετά την τριμερή συνάντηση του ιδίου και των πρωθυπουργών Αλβανίας και ΠΓΔΜ και τις διμερείς επαφές που είχε ξεχωριστά με τους κυρίους Μπερίσα και Γκρουέφσκι αντιστοίχως.

«Περάσαμε το μήνυμα στα Βαλκάνια και την ΕΕ ότι αυτή η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε στην Πράσινη Ανάπτυξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ελληνική πρωτοβουλία για ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το τρίτο μήνυμα «είναι ότι η Ελλάδα θέλει και παίρνει πρωτοβουλία, ώστε το 2014 να είναι χρονοδιάγραμμα - ορόσημο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

«Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, να κλείσει ένας κύκλος αντιθέσεων και συγκρούσεων για να μπουν όλες αυτές οι χώρες σε μια ειρηνική ΕΕ, πάντα σύμφωνα με τα κεκτημένα των κοινών μας αξιών» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας, επίσης, ότι η άτυπη αυτή συνάντηση αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διμερή σημαντικά και καθοριστικά θέματα.

Συνομιλώντας, αργότερα, με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη σημαντική πτυχή της συνάντησης αυτής ήταν οι διμερείς επαφές και η δεύτερη, η πρωτοπορία της Ελλάδα σε ζητήματα Πράσινης Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα μονόδρομο την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου που θα προκαλέσει ταυτόχρονα και κινητοποίηση επενδύσεων και κεφαλαίων, εγχώριων και ξένων. Επίσης, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση είναι απαραίτητη η συγκροτημένη παρέμβαση της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο πρωθυπουργός, είπε, πως τονίσαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναφέρει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία «είχε χαθεί από το φόβο της διεύρυνσης της ΕΕ». Και πρόσθεσε ότι οι βαλκανικές χώρες έχουν ενστερνιστεί αυτή την πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον κ. Μπερίσα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν οικονομικές σχέσεις, θέματα μειονότητας και μεταναστών, ενώ συμφωνήθηκε η τακτικότερη επαφή των δύο χωρών και ενδεχόμενη ανταλλαγή επισκέψεων.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον κ. Γκρούεφσκι συζητήθηκαν θέματα επενδύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έθεσε το ζήτημα ανοίγματος δύο νέων διόδων, άρσης θεωρήσεων στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ και τη σιδηροδρομική επανασύνδεση της Φλώρινας - Μοναστηρίου. Θέματα που βλέπει θετικά η ελληνική πλευρά, ενώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτά τα ζητήματα συζητούσαμε και επί κυβερνήσεων Σημίτη, τα οποία όμως λόγω εξελίξεων στην περιοχή τελμάτωσαν.

Στη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών έγινε μία αξιολόγηση της πορείας και των σχέσεων των δύο χωρών με αφορμή το όνομα της γείτονος χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι αυτές οι συνομιλίες έχουν σημασία, λέγοντας χαρακτηριστικά άλλο το να διαβάζεις τις θέσεις κάποιου και άλλο να ακούς το πως το βλέπει και πως αισθάνεται.

Ο πρωθυπουργός είπε να δώσουμε μια νέα δυναμική στην προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση και είπε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας όμως ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί επί 18 έτη.

Αναφερόμενος στις ελληνικές θέσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν αναφέρει τις θέσεις της ως απειλή και τόνισε ότι «ελπίζω ο κ. Γκρουέφσκι να κατανοεί τις θέσεις μας». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ήμασταν ειλικρινείς μεταξύ μας.

Ερωτηθείς αν χθεσινή επίσκεψη Μπιλντ και το σημερινό κοινό άρθρο Σολάνα - Ρεν εκλαμβάνονταν από την Ελλάδα ως πίεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι εμείς πήραμε πρωτοβουλία και κινήθηκαν μηχανισμοί της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δίνουν μία ελπίδα, αλλά δεν ξέρω αν θα βρεθεί λύση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κινητικότητα εκτιμάται, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, καθώς η διαπραγμάτευση είναι υπό τον ΟΗΕ. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε δημιουργώντας μια νέα προσέγγιση, να μην επιμείνουμε στις συμβολικές κινήσεις, αλλά στο πρόβλημα, γίνεται συστηματική προσπάθεια και υπάρχει πολιτική βούληση. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την προσπάθειά μας και θα διευκολύνει τη διαδικασία είπε τέλος ο πρωθυπουργός.

Γκρούεφσκι: «Θα συνεχίσουμε το διάλογο"

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, στην Πύλη των Πρεσπών, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, εξετάσθηκε και η εκκρεμότητα της ονομασίας, Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι τέτοιες συναντήσεις μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ που τον ακολουθούν στις Πρέσπες, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, εξετάσθηκε και το θέμα της ονομασίας.

«Σήμερα μου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ, τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Έτσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επισήμανε ότι «η πολιτική όρθωσης εμποδίων και των εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική, καθώς δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, όπως αποδείχτηκε και στο Βουκουρέστι».

Ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε, πρότεινε στην ελληνική πλευρά την διάνοιξη ακόμη μίας διασυνοριακής διέλευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο τμήμα των Πρεσπών, καθώς και σιδηροδρομική διέλευση στο τμήμα της Δοϊράνης,

Ο κ. Γκρούεφσκι χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για την σημερινή τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4458&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote