Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα
Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
28.11.09

Σε ντόμινο που χτύπησε τα χειμαζόμενα ελληνικά ομόλογα εξελίχθηκε η χρεοκοπία της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας του Ντουμπάι. Στην ελληνική αγορά οι ξένοι, κυρίως, επενδυτές ξεπούλησαν τα κρατικά ομόλογα προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλέστερους τίτλους, όπως θεωρούνται για παράδειγμα τα γερμανικά ομόλογα.

Μέσα στο κλίμα πανικού που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές η Ελλάδα πλήρωσε τα σπασμένα, καθώς για τους ξένους αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι όροι δανεισμού για το Δημόσιο να γίνουν ακόμη επαχθέστεροι.

Μέσα σε μία ημέρα το περίφημο spread (περιθώριο), το οποίο αποτελεί και το «καπέλο» που πρέπει να πληρώνουμε στους δανειστές μας εκτινάχθηκε στο 2,04% από 1,78% που ήταν την Τετάρτη. Πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων κυμαινόταν στο 1,3% με 1,4%. Η διεύρυνση του περιθωρίου συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου η οποία σκαρφάλωσε στο 5,20%. Οι τιμές των ομολόγων, οι οποίες κινούνται πάντα σε αντίθετη κατεύθυνση από τις αποδόσεις τους, σαρώθηκαν από «τσουνάμι ρευστοποιήσεων» που παρατηρήθηκε στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1,8 δισ. ευρώ που ήταν χθες ο τζίρος στην αγορά ομολόγων, 1,4 δισ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης, οι οποίες σημειωτέον δεν προέρχονταν μόνο από ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες σε μαζικές ρευστοποιήσεις έχει προχωρήσει και μεγάλη ελληνική τράπεζα.

Ο εικονιζόμενος σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ δεν είναι μόνο εμίρης του Ντουμπάι, αλλά και αυτός που μέσω της βασιλικής οικογένειας ελέγχει την οικονομία του εμιράτου Στο 2% το «ασφάλιστρο»

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί και το ασφάλιστρο κινδύνου που πληρώνουν όσοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα και επιθυμούν να διασφαλιστούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του εκδότη. Πρόκειται για τα λεγόμενα CDS (Credit Default Swap). Για την Ελλάδα το ασφάλιστρο αυτό κυμαίνεται στο 2%, όσο είναι περίπου και για τη Ρωσία και για την Ιρλανδία, ενώ στη Γερμανία είναι μικρότερο από 0,5%.

Αυτό σημαίνει ότι για να προστατεύσει ένας επενδυτής μία επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αγοράσει CDS αξίας 200.000 ευρώ, ενώ αν επρόκειτο για γερμανικά θα πλήρωνε μόνο 50.000 ευρώ.

Οι ξένοι αλλά και οι Ελληνες δανειστές στρώνουν το χαλί για να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια στα ομόλογα που θα αναγκαστεί να εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Επικαλούνται δε το υπέρογκο χρέος της χώρας που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ, τα υψηλά ελλείμματα που αγγίζουν το 13% και επισείουν τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στην Ελλάδα.

Τα προσκόμματα όμως δεν περιορίζονται μόνο στον δανεισμό του Δημοσίου. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι τον Οκτώβριο ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων υποχώρησε στο 4,4%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα διολισθήσει στο 4%. Τούτο συνεπάγεται ότι τα δάνεια που θα διοχετευτούν φέτος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ. Εξάλλου οι τραπεζίτες συναντήθηκαν χθες το απόγευμα με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, τον οποίον και διαβεβαίωσαν ότι δρομολογούν εναλλακτικούς τρόπους για ν' αντικαταστήσουν τη ρευστότητα που είχαν πάρει από την ΕΚΤ, η οποία υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4457&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 28.11.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote