Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ευρώπη, όπως λέμε Βυζάντιο
Ευρώπη, όπως λέμε Βυζάντιο Εκτύπωση E-mail
24.11.09

Όσο περνάνε οι μέρες και κατακάθεται η σκόνη, τόσο επιβεβαιώνεται πως οι παρασκηνιακές δοσοληψίες που κατέληξαν στον διορισμό του Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Κάθριν Άστον στις θέσεις του νέου προέδρου και της νέας υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε. αντίστοιχα θυμίζουν περισσότερο Βυζάντιο παρά (αυτό που θα έπρεπε να είναι η) Ευρώπη.

«Η Ευρώπη έκανε μια επιλογή βασισμένη σε εγχώριες προτεραιότητες», συνοψίζει ο Ντομινίκ Μουαζί, από τους εγκυρότερους πολιτικούς αναλυτές της Γαλλίας. «Δεν επέλεξαν υποψηφίους βάσει αξίας, δεν υιοθέτησαν μια αληθινά ευρωπαϊκή στάση. Πήραν θέση βάσει των βρετανικών, γαλλικών και γερμανικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με τους «Τimes», το πρώτο «ντιλ» έκλεισε περίπου μία εβδομάδα πριν συνέλθουν στις Βρυξέλλες οι «27»: αν η Βρετανία σταματούσε να πιέζει να αναλάβει πρόεδρος ο Τόνι Μπλερ- συμφώνησαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- τότε μπορούσε να κρατήσει το πόστο του νέου υπουργού Εξωτερικών. Ο Γκόρντον Μπράουν πείστηκε και άρχισε να αναζητεί υποψηφίους. Η Βρετανίδα επίτροπος Εμπορίου, η Κάθριν Άστον, ήταν μόλις τρίτη ή τέταρτη στη λίστα που πρότεινε την περασμένη Πέμπτη στους Σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Πρώτος φέρεται να ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέφρι Χουν- απορρίφθηκε λόγω της στήριξής του στον πόλεμο του Ιράκ. Δεύτερος ήταν ο πρώην επίτροπος Εμπορίου και νυν υπουργός Επιχειρήσεων Πίτερ Μάντελσον, που φέρεται μάλιστα να άσκησε τρομακτικές πιέσεις για τη θέση- απορρίφθηκε λόγω «αυταρχικού στυλ». Η Άστον, απεναντίας, δεν ενοχλούσε κανέναν. Εξασφάλισε λοιπόν την ομόφωνη στήριξη των Σοσιαλιστών.

Οι δοσοληψίες
Με βάση ακριβώς την ίδια λογική, επελέγη και στη θέση του προέδρου ο Βέλγος πρωθυπουργός, Βαν Ρόμπαϊ. Σύμφωνα με τη «Liberation», λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ, προτείνει στον Μπράουν, τον Νικολά Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ να επιλεγεί ως πρόεδρος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Μπράουν και Μέρκελ συμφωνούν, ο Σαρκοζί όμως αρνείται κατηγορηματικά: δεν εξηγεί τους λόγους, Σαρκοζί και Γιουνκέρ πάντως είχαν στο παρελθόν συγκρουστεί πολλές φορές για θέματα οικονομίας. Ο Ράινφελτ, που επιζητεί τη συναίνεση, ενημερώνει τον Γιουνκέρ και του ζητεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του προς όφελος του Ρόμπαϊ. Αυτό και γίνεται. Η Ευρώπη αποκτά έναν νέο πρόεδρο και μια νέα υπουργό Εξωτερικών που σχεδόν κανένας δεν γνώριζε- έτσι, επισημαίνουν οι αναλυτές, «η γαλλο-γερμανική συμμαχία παραμένει η κινητήρια δύναμη της Ε.Ε.».

Γαλλία και Γερμανία, βέβαια, θα μπορούσαν να είχαν «σπρώξει» δικούς τους ανθρώπους στις δύο νέες θέσεις. Προτιμούν ωστόσο τα υψηλότερα αξιώματα της Ε.Ε., στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου: σύμφωνα με τους «Financial Τimes», η θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την εσωτερική αγορά είναι κατ΄ ουσίαν ήδη δοσμένη στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ. Η Γερμανία, από την πλευρά της, διεκδικεί τη θέση του επιτρόπου Εμπορίου καθώς και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν-Κλοντ Τρισέ το 2011. Και κάπως έτσι, όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4442&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote