Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ψυχρή υποδοχή στο δίδυμο
Ψυχρή υποδοχή στο δίδυμο Εκτύπωση E-mail
22.11.09

«Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει» και μ αυτή τη λογική ήταν αδύνατον οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην εμφανιστούν ικανοποιημένοι και κατενθουσιασμένοι από τις επιλογές τους.

Πάντως, παρά τη σχεδόν ειρωνική αντίδραση σύσσωμου του ευρωπαϊκού Τύπου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν σύμμαχο στην ευχαρίστησή τους και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ «παραφωνία» στη διεθνή «ικανοποίηση» αποτέλεσε η Τουρκία, η οποία έδειχνε ανήσυχη από την επιλογή του Χέρμαν Βαν Ρομπουί, με τις δεδηλωμένες «αντιτουρκικές θέσεις», όσον αφορά φυσικά μια προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε τους διορισμούς του Ρομπουί στην ευρωπαϊκή προεδρία και της βαρόνης Αστον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως «θα ήταν αδύνατον να βρεθεί καλύτερη επιλογή απ αυτές τις δύο προσωπικότητες»...

Ο «άξονας»
Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ είχαν κάθε λόγο να ξαναγκαλιαστούν και να φιληθούν επισφραγίζοντας την πρώτη επιτυχία του αναβαπτισμένου «γαλλο-γερμανικού άξονα», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έδειχνε να ξεγελάει την πίκρα του για τη μη επιλογή του Τόνι Μπλερ, με τον διορισμό της Αστον για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία κι έχοντας κατά νου τις εθνικές κάλπες, δήλωσε πως με τη νέα Ευρωπαία υπουργό επί των Εξωτερικών «θα εξασφαλιστεί ότι θα ακούγεται καθαρότερα η φωνή της Βρετανίας»...

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι δύο διορισμοί «θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα τη βοηθήσουν να γίνει ένας ακόμη ισχυρότερος συνεργάτης των ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν ισχυρότερο συνεργάτη πέραν της Ευρώπης για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, η Τουρκία αντέδρασε στην επιλογή του Βέλγου πρωθυπουργού ως προέδρου της ΕΕ.

Απαισιοδοξία
Ο ευρωβουλευτής Ονούρ Ουμέν, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν η τοποθέτηση του Βαν Ρομπουί στην προεδρία θα μπορούσε να επηρεάσει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να προσχωρήσει στην ΕΕ.

«Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον των σχέσεών μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος ευρωβουλευτής υπενθυμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΕ είχε δηλώσει ότι είναι ενάντια στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ λόγω θρησκευτικών και πολιτιστικών παραγόντων.

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ  
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

 

ΑΡΘΡΑ - ΦΩΤΙΑ
«Λιμπερασιόν»: Μα γιατί αυτοί; «Ελ Μούντο»: Δύο αρχάριοι στην ΕΕ

Η ανάγνωση των χθεσινών ευρωπαϊκών εφημερίδων ήταν σίγουρα η πρώτη δοκιμασία για τους δύο νέους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον πρόεδρο Ρομπουί και την υπουργό Εξωτερικών Αστον.

Η ψυχρολουσία για τις επιλογές των 27 ηγετών της ΕΕ ξεκινούσε από τα πρωτοσέλιδα: «Μα, γιατί αυτοί;», ήταν το... αφελές ερώτημα της γαλλικής κεντροαριστερής «Λιμπερασιόν», που έκανε λόγο για «διακοσμητικό πρόεδρο».

«Χέρμαν, ποιος Χέρμαν;» επίσης αναρωτιόταν η σουηδική «Ντάγκες Νίχετερ», ενώ η κεντροδεξιά ισπανική «Ελ Μούντο» ανέφερε: «Δύο άγνωστοι στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή, χωρίς καμιά εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και αρχάριοι στην ΕΕ, θα αναλάβουν την εκπροσώπηση των "27" στον κόσμο».

Η επίσης ισπανική «Ελ Παϊς» έγραφε πως «η νέα Ευρώπη της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα διευθύνεται από δύο προσωπικότητες χωρίς λάμψη και χαμηλό προφίλ», ενώ η γαλλική «Παριζιέν» χαριτολογούσε έχοντας τίτλο «Ενας ήσυχος άνθρωπος επικεφαλής της Ευρώπης».

«Αυτές οι δύο προσωπικότητες μπορεί να ενσαρκώνουν το πνεύμα που υποσχέθηκαν αυτοί που μας κυβερνούν;», διερωτάται η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», ενώ η «Φράνκφουρτερ Ρουντσάου» από την πλευρά της εκτιμά ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση βρήκε ηγέτες χωρίς λάμψη και όραμα, αλλά και χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία».

Στον ίδιο ρυθμό και οι βρετανικές εφημερίδες. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» εκφράζουν αμφιβολίες για την «ικανότητα των δύο νέων ηγετών της ΕΕ να ανταγωνιστούν την Ουάσιγκτον ή το Παρίσι. Η επιλογή των δύο σχετικά άγνωστων προσωπικοτήτων προκαλεί θλίψη σε εκείνους που ήθελαν να δοθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βαρύτητα στην παγκόσμια σκηνή».

Τέλος, η φλαμανδική εφημερίδα του Βελγίου «Ντε Στάντααρντ» αναφέρει: «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται εικονοκλάστες, η γηραιά ήπειρος θέλει απεγνωσμένα ήρεμη αποφασιστικότητα»...

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4435&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote