Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οδηγία έργου προς τους υπουργούς
Οδηγία έργου προς τους υπουργούς Εκτύπωση E-mail
22.11.09

Αντιμέτωπη με την καθημερινότητα, τις επιπτώσεις των λόγων και των πράξεών της βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση.Τα προβλήματα είναι γνωστά, τα μεγέθη τους προσδιορισμένα, οπότε οι διακηρύξεις και οι ανακοινώσεις τοποθετούνται αυτόματα στην κλίμακα της πραγματικότητας. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και γίνεται αμέσως αντιληπτό αν καλύπτουν τις προσδοκίες, ή αν υπολείπονται αυτών.

Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί 300 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος, 12,5% έλλειμμα, 9,5% ανεργία, χαμηλούς μισθούς, τεράστια παραοικονομία, υψηλούς φόρους (για όσους πληρώνουν), εκτεταμένη φοροδιαφυγή, κακή ποιότητα υπηρεσιών σε Παιδεία και Υγεία και ανοιχτά όλα τα εθνικά θέματα.

Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς η κυβέρνηση κρίνεται πλέον καθημερινά, αν επιτυγχάνει στόχους, αν αλλάζει προς το καλύτερο τα πράγματα ή αν απλά περιορίζεται σε διαχειριστικές παρεμβάσεις.

Με αυτή τη γνώση το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να «χωνέψουν» οι υπουργοί, οι βουλευτές και η κοινή γνώμη το νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Ο συντονισμός των υπουργών, η συνεργασία τους με τους ανθρώπους του πρωθυπουργού και η συγκέντρωση της διαθέσιμης δύναμης πυρός στα σημαντικά θέματα απασχολούν τους επιτελείς του πρωθυπουργού.

Με βάση την εμπειρία των πρώτων ημερών, όπου σημειώθηκαν και οι πρώτες «αρρυθμίες» (ο πρόεδρος της Βουλής και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρενέβησαν για να διορθώσουν ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών), ο Χ. Παμπούκης απέστειλε στους υπουργούς μία οδηγία 12 σημείων για την προώθηση του νομοθετικού έργου.

«Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη, για τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθούν τα νομοσχέδια πριν καταστούν νόμοι του κράτους», σημείωσε στο «Εθνος» εις εκ των παραληπτών του συγκεκριμένου σημειώματος.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη «οδηγία Χάρη», οι υπουργοί οφείλουν, πριν παρουσιάσουν κάποια πρόταση, να έχουν λάβει υπόψη τις θέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Θα πρέπει, ακόμη, να έχουν συνεργαστεί με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Τότε και μόνον τότε η πρότασή τους θα εισέρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο για να καθίσταται επισήμως πρόταση της κυβέρνησης. Αυτή η πρόταση θα υποβάλλεται στη συνέχεια στη βάσανο της δημόσιας διαβούλευσης, μέσω Διαδικτύου, αλλά και στον έλεγχο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο ΚΤΕ του κόμματος.

Τελική έγκριση
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η κάθε πρόταση θα εγγράφεται και πάλι στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου για την τελική έγκριση. Ακολούθως, θα οδεύει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και από εκεί στην Ολομέλεια για να καταστεί νόμος του κράτους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί απλά τον καλύτερο συντονισμό, αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών της.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι «εφόσον συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στη λήψη μιας απόφασης, τότε είναι πιο εύκολη και άμεση η εφαρμογή της». «Ξέρει ότι μπορεί να αποφασίσει μονομερώς για την Παιδεία και την Υγεία, τίποτα όμως δεν θα γίνει αν δεν στρατευθούν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι», σημειώνουν οι συνεργάτες του.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΕ ΞΥΝΙΔΗ
Γκρίνιες για αποκλεισμούς

Αν οι βουλευτές έχουν την άνεση να θέτουν θέματα στους υπουργούς, τα κομματικά στελέχη «τα λένε» στον Σ. Ξυνίδη. Ο γραμματέας του κόμματος όπου και να πηγαίνει ακούει γκρίνιες για «αποκλεισμό των ανθρώπων που προσέφεραν στο ΠΑΣΟΚ και προώθηση άγνωστων καθηγητάδων»! Η ανεπίσημη οδηγία με την οποία η ηγεσία προσπαθεί να... απαλύνει τον πόνο τους συμπεριλαμβάνει την παρότρυνση να συμμετέχουν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος και την επισήμανση πως «αλλαγές θα γίνονται συχνά». Ουσιαστικά η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο κόμμα, να μην αφήσει το μονοπώλιο της συμμετοχής στις νέες διαδικασίες στους εξωκομματικούς και, το κυριότερο, ότι όλο και κάτι θα βρεθεί στην πορεία.

Παρεμβάσεις και ενστάσειςσ
Σε αναζήτηση ρόλου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Μια παρατήρηση που προκύπτει αβίαστα από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν λευκές επιταγές στα υπουργικά γραφεία.

Ολα τα ΚΤΕ που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα ενισχύουν το συμπέρασμα πως οι βουλευτές του Κινήματος είναι αποφασισμένοι να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων. «Ο ίδιος ο πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει οι υπουργοί να νιώθουν την ανάσα των βουλευτών», εξηγούσε μετά την τοποθέτησή του για το όριο των 2.000 ευρώ στην Ολομέλεια της Βουλής ο Χρ. Παπουτσής.

«Αυτό που έγινε θεωρώ ότι είναι απολύτως υγιές και μακάρι στη συνέχεια οι διαβουλεύσεις που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και όχι μόνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά του Κοινοβουλίου ολόκληρου να οδηγούν σε καταστάσεις που να είναι επ ωφωλεία των ανθρώπων», σημείωσε ο Γ. Φλωρίδης.

Λίγες ώρες αργότερα οι βουλευτές του ΚΤΕ Περιβάλλοντος βομβάρδιζαν με ερωτήσεις και παρατηρήσεις την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη σχετικά με το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών. Ιδια εμπειρία έχει να διηγηθεί και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που ανακρίνεται κάθε φορά που εισέρχεται στο κτίριο της Βουλής.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4433&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote