Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ρομπούι και Αστον αναλαμβάνουν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ρομπούι και Αστον αναλαμβάνουν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκτύπωση E-mail
21.11.09

Ισχυροί διαπραγματευτές ήπιων τόνων είναι τελικά οι πολιτικοί, που αναλαμβάνουν τα υψηλότερα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπούι, πρωθυπουργός του Βελγίου έως χθες, αναλαμβάνει για θητεία δυόμισι ετών ανανεώσιμη για μια ακόμη φορά πρόεδρος του Συμβουλίου

και η Κάθριν Αστον, επίτροπος Διεθνούς Εμπορίου στην Κομισιόν του Ζοζέ Μπαρόζο, αναλαμβάνει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προκειμένου οι «27» να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνοχή και περισσότερη ισχύ σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ειδικά μετά την παγκόσμια ύφεση.

Ο Φλαμανδός Βαν Ρομπούι είναι άγνωστος εκτός Βελγίου, όπου όμως κατάφερε με ηρεμία να συγκεράσει τις φυγόκεντρες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του. Ο διορισμός της βαρόνης Αστον, εν πολλοίς άγνωστη και στην πατρίδα της, ικανοποίησε το αίτημα ισότιμης εκπροσώπησης των δύο φύλων στα υψηλά κλιμάκια λήψης αποφάσεων. Η επιλογή Βαν Ρομπούι υποστηρίχθηκε σθεναρά από τη σουηδική προεδρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που κράτησαν κοινή στάση απαιτώντας το υψηλότερο αξίωμα στην Ενωση των 500 εκατομμυρίων πολιτών να κατέχει Χριστιανοδημοκρά της πολιτικός. Επιπλέον, κατάγεται από μικρή χώρα. Η επιλογή Αστον ικανοποίησε από την άλλη τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αξίωναν πολιτικό από τη δική τους πτέρυγα για ισορροπία. Επιπλέον, έτσι αναγκάζεται η Βρετανία (μια μεγάλη χώρα) να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην ευρωπαϊκή της συμμετοχή.

Οι διαπραγματεύσεις στην έκτακτη «τζάμπο» σύνοδο των Βρυξελλών κατέληξαν σχετικά γρήγορα, μετά την υπαναχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.Μπροστά στη μεγάλη αντίσταση που συναντούσε μεταξύ των υπολοίπων εταίρων η πρότασή του να αναλάβει ο τέως πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τα ευρωπαϊκά ηνία, επεδείχθη η Αστον. Ωστόσο, οι επικρίσεις δεν έλειψαν, τόσο για την «κεκλεισμένων των θυρών» διαδικασία επιλογής, όσο και για τη… μινιμαλιστική προσέγγιση των Ευρωπαίων ηγετών σε δύο πρόσωπα με μικρή διεθνή εμπειρία. Ο ηγέτη των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, καυτηρίασε το Γάλλο πρόεδροΝικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που δεν στήριξαν ισχυρή προσωπικότητα για να μη χαθούν από το διεθνές προσκήνιο. Η Αστον, παρότι είναι σοβαρή οικονομολόγος, δεν έχει εμπειρία στη διεθνή διπλωματία, αλλά ως επίτροπος έχει λύσει σοβαρές διεθνείς εμπορικές διαμάχες. Την υποψηφιότητά της, ωστόσο, στήριξαν και οι οχτώ χώρες με σοσιαλιστική κυβέρνηση (μεταξύ τους και η Ελλάδα).

Οικονομολόγος είναι και ο Βαν Ρομπούι, ο οποίος θήτευσε στην κεντρική τράπεζα του Βελγίου. Ως υπουργός Οικονομικών, επί κυβερνήσεως Λετέρμ από το 1993-1997, κατάφερε να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος της πατρίδας του που είχε εκτιναχθεί στο 130% επί του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο. Είναι ένθερμος θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και έχει επικρίνει κυβερνητικά σχέδια για αύξηση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση. Ο πρώτος πρόεδρος της Ε.Ε. είναι συγγραφέας έξι βιβλίων και του αρέσει η ποίηση.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4429&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote