Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Βαν Ρομπουί νέος πρόεδρος της Ε.Ε.
Ο Βαν Ρομπουί νέος πρόεδρος της Ε.Ε. Εκτύπωση E-mail
20.11.09

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρομπουί είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποφάσισαν σήμερα στη σύνοδό τους οι ηγέτες των «27». Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Βρετανίδα Κάθριν Άστον, 53 ετών, νυν επίτροπος Εμπορίου, θα είναι η νέα Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις (ΚΕΠΠΑ).

«Το Συμβούλιο όρισε τον Χέρμαν Βαν Ρομπουί ως πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον συγχαίρουμε» είπε ο Μπράουν, σημειώνοντας ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός έφερε «μια περίοδο σταθερότητας στο Βέλγιο μετά από μήνες αβεβαιότητας». Πρόσθεσε ότι η Κάθριν Άστον θα έχει «μια μοναδική θέση στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Οι διεργασίες

Νωρίτερα, η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε προτείνει επισήμως την υποψηφιότητα του Βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν Βαν Ρομπουί για τη θέση του πρώτου προέδρου της ΕΕ. «Η σουηδική προεδρία προτείνει τον βαν Ρομπουί» για τη θέση του προέδρου ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού, Ντερκ ντε Μπάκερ. Εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την πληροφορία προσθέτοντας ότι η σουηδική προεδρία τάσσεται και υπέρ της Βρετανίδας κ. Αστον για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

Διπλωματική ευρωπαϊκή πηγή ανωτάτου επιπέδου ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιη η υποστήριξη προς τον Βέλγο πρωθυπουργό από τους 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις της σουηδικής προεδρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες, περιλαμβανόμενου του Bρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, αποφάσισαν να προτείνουν την Βρετανίδα Κάθριν Αστον για τη θέση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, αναφέρθηκε από καλά πληροφορημένες πηγές.

«Οι οκτώ επικεφαλής σοσιαλιστικών κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν ομόφωνα να υποστηρίξουν την Κάθριν Αστον για τη θέση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις», υπογράμμισε ένας μετέχων στη συνάντηση που ζήτησε όμως να τηρηθεί η ανωνυμία.

Αυτό σήμαινε ότι το Λονδίνο παραιτήθηκε νωρίς από την υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για την προεδρία και βολιδοσκοπεί πλέον μια άλλη θέση για τον πρώην πρωθυπουργό, πιθανώς αυτήν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4423&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote