Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Ξαναζεσταμένο φαγητό» χαρακτήρισε την πρόταση Ερντογάν ο Χριστόριας
«Ξαναζεσταμένο φαγητό» χαρακτήρισε την πρόταση Ερντογάν ο Χριστόριας Εκτύπωση E-mail
19.11.09

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Βιβλίου Συλλυπητηρίων για το θάνατο του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου, στην Οικία του Πρέσβη της Σερβίας στην Κύπρο, και κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η πρόταση αυτή αποτελεί ξαναζεσταμένο φαγητό.

«Πενταμερής σημαίνει δύο κοινότητες σημαίνει υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτοντας πως τη θέση αυτή μετέφερε και στον Τούρκο Πρωθυπουργό όταν του πρότεινε την πενταμερή.

«Αντί συνάντησης μαζί του για παράδειγμα, εμού, εκείνου ή και του κ. Γκιουλ, για να μοιραστώ το δικό μου όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο αλλά και για αγαστές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών εφόσον λύσουμε τα προβλήματα μας, της Τουρκίας της Ελλάδας και της Κύπρου, μου αντιπρότεινε αυτό το οποίο έχει προτείνει και στον ΓΓ», είπε.

«Φρονώ», συνέχισε, «ότι η Τουρκία έχει μπει σε τροχιά ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού, να φαίνεται ότι θέλει λύσεις, ότι κάνει προτάσεις, και από την άλλη βλέπετε, έχω τοποθετηθεί και σε ομιλίες μου σε αυτό, να κατηγορούν διάφοροι Τούρκοι επίσημοι τη δική μας πλευρά και εμένα προσωπικά ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτή, ότι κωλυσιεργούμε, ότι μας βολεύει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και δεν νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για λύση στο πρόβλημα».

«Ουδέν αναληθέστερο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας πως δεν δωρίζουμε σε κανένα το 37% του κυπριακού εδάφους. «Για εμάς πέραν από τα λεφτά, τα οποία για πολλούς είναι πατρίδα, για εμάς το πιο ακριβό αγαθό είναι η πατρίδα μας και η ελευθερία της», υπογράμμισε.

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Ερντογάν, αν θέλει να συνδράμει πραγματικά τη λύση του Κυπριακού, «να οδηγήσει σωστά τα πράγματα σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις και να ασκήσει την επιρροή του και εκείνος και συνολικά η τουρκική ηγεσία ώστε να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και προπάντων η ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματα κατοχής, να τερματίσουν τον εποικισμό και να σεβαστούν την Κύπρο και τον λαό της», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για μια διαδικασία τύπου Camp David στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως αυτή είναι θέση της Τουρκίας και όχι του κ. Ταλάτ. «Θέλουν ένα νέο Μπούργκενστοκ και ασφαλώς νέες επιδιαιτησίες ούτως ώστε να επιβληθούν πάνω μας πιέσεις για λύσεις οι οποίες θα είναι ξαναζεσταμένο φαγητό», είπε και πρόσθεσε: Δεν υπάρχει περίπτωση, έχω κουραστεί να το λέω, να επαναληφθούν λάθη και διαδικασίες του παρελθόντος. Το γνωρίζει ξεκάθαρα και απόλυτα ο ΓΓ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Δεν μπορεί, δεν γίνεται και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ούτε χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά, ούτε και επιδιαιτησίες», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

 



ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4420&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote