Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κλεφτοπόλεμος και 200 προσαγωγές
Κλεφτοπόλεμος και 200 προσαγωγές Εκτύπωση E-mail
18.11.09

Κλεφτοπόλεμος μεταξύ της Αστυνομίας και κουκουλοφόρων βρίσκεται σε εξέλιξη, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορεία για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ οι προσαγωγές έχουν φτάσει τις 200. Εντείνονται τα επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη, με κλεφτοπόλεμο και δακρυγόνα στη Βόρεια πύλη της ΔΕΘ.

Στην Αθήνα, ομάδα κουκουλοφόρων έριξε δύο αστυνομικούς της Ομάδας Ζήτα από τις μηχανές τους, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία εγκλώβισε περίπου 80 νεαρούς. Περίπου 200 προσαγωγές έγιναν  από την Αστυνομία, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πορεία. Ανοικτοί είναι πλέον όλοι οι σταθμοί του μετρό, ενώ στην κυκλοφορία δίνονται σταδιακά οι δρόμοι.

Η πορεία εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές ειρηνικά. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, ενώ ακούστηκαν και πολλά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη Βασιλίσσης Σοφίας, τα οποία δεν δόθηκε συνέχεια. Στην Αλεξάνδρας, κατά την αποχώρηση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών, καθώς περνούσαν μπροστά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, άνδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν έναν νεαρό, που σύμφωνα με την Αστυνομία πετούσε πέτρες.

Νωρίτερα οι αστυνομικοί έριξαν δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν άλλους νεαρούς. Δημιουργήθηκε ένταση κατά την οποία οι νεαροί κατάφεραν να απελευθερώσουν το σύντροφό τους και απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Πατησίων. Στο ύψος του Αρείου Πάγου επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικούς της ομάδας Δέλτα αλλά οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους καταδίωξαν.

Στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ένταση υπήρξε το βράδυ και γύρω από το Πολυτεχνείο, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Νωρίτερα, στις 18:15 δημιουργήθηκε ένταση κοντά στο Χίλτον, όταν ομάδα νεαρών από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με ένα δακρυγόνο και μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, χωρίς να υπάρξει άλλη συνέχεια.

Στις 16.30 συνελήφθη στην οδό Ακαδημίας ένας νεαρός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μία βόμβα μολότοφ, μία κροτίδα, μάσκα και σπίρτα.

Οι υπόλοιπες προσαγωγές έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας προληπτικά ή για επιθετική συμπεριφορά εναντίον αστυνομικών, ή γιατί ορισμένοι είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Στην κορυφή της πορείας  βρέθηκε η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου την οποία κρατούν μέλη του ΔΣ της ΕΦΕΕ. 

Ακολουθούσαν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και οι φοιτητικοί συλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονται τα βασικά αιτήματα των φοιτητών.

Ολιγόλεπτη στάση των διαδηλωτών έγινε στο Σύνταγμα, όπου το έπεσαν νεκροί οι Κουμής και Κανελλοπούλου.

Εμφανής ήταν η παρουσία των αστυνομικών για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της λεωφόρου βασ.Σοφίας, αλλά και των άλλων δρόμων από όπου πέρασε η πορεία των διαδηλωτών.

Στη Θεσσαλονίκη

Φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εξέγερσης απέτισαν, με κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πολιτικά κόμματα και νεολαίες, συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητές, μαθητές, οι πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες.

Το απόγευμα (18.00) θα συνέλθει η Επετειακή Σύγκλητος, ενώ οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο θα κορυφωθούν με την κεντρική πορεία που έχουν συγκαλέσει στις 16.30 από το Πολυτεχνείο ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, με τη συμμετοχή μαθητών και συνδικαλιστικών σωματείων, η οποία θα καταλήξει στο αμερικανικό προξενείο. 

Δεύτερη πορεία έχουν συγκαλέσει αριστερές φοιτητικές παρατάξεις στις 17.30, από το Πολυτεχνείο και επιστροφή σε αυτό.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4417&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote