Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΜΑΝΑ ,ΜΗΤΕΡΑ,ΜΑΜΑ
ΜΑΝΑ ,ΜΗΤΕΡΑ,ΜΑΜΑ Εκτύπωση E-mail
17.11.09

Του Σάκη Σερέτη

Mε ένα καταξιωμένο θεατρικό έργο που μετράει 30 χρόνια ζωής, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ετοιμάζεται να κλείσει ένα κεφάλαιο της πολύχρονης ιστορίας του, αναζητώντας καινούργια θεατρική στέγη.

Η εποχή που γράφτηκε το έργο συμβαδίζει ηλικιακά με την δημιουργία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και θα ήθελα να πιστεύω, ότι αυτή η κοιτίδα πολιτισμού στην δική μας γειτονιά, θα μπορέσει σύντομα να στεγάσει τα όνειρα της σε ένα νέο χώρο, αντάξιο του ονόματος του και της ιστορίας του.

Το έργο «Μάνα, μητέρα, μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου, εξελίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του ’70,τότε που η αντιπαροχή οικοπέδων, έδινε το σήμα της εκκίνησης για την οριστική αλλαγή της εικόνας στην πόλη των Αθηνών.

Μια λησμονημένη ίσως εποχή για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και φυσικά άγνωστη για τους νεότερους, έρχεται να μας παρουσιάσει το υπέροχο αυτό θεατρικό έργο, του οποίου οι αληθινοί πρωταγωνιστές της ζωής, δεν απουσιάζουν δυστυχώς ούτε από την σημερινή πραγματικότητα. και αποκαλύπτουν την διαχρονικότητα των μηνυμάτων του.

Το έργο αναφέρεται στην περίοδο της μεταπολίτευσης, όταν η ηλικιωμένη μητέρα παρά τις δυνατές αντιστάσεις της, πείθεται τελικά από τον γιο της και δίνει το σπίτι της για αντιπαροχή.

Με αυτή την κρίσιμη απόφασή παραδίνει τα ηνία στα παιδιά της, ενώ παράλληλα κατά την διάρκεια της συμβίωσης, αντιλαμβάνεται ότι μετατρέπεται σε βάρος για αυτούς και τις γυναίκες τους.

Έτσι ξαφνικά η μάνα βρίσκεται αποκομμένη από το γνώριμο περιβάλλον της και αναγκάζεται να παραμείνει σε ένα νέο χώρο με εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και συνήθειες.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μάνας, ενσάρκωσε με μοναδικό τρόπο η Λουίζα Παπαζαχαρίου, πλαισιωμένη από ένα πολύ καλό καστ ηθοποιών, που απαρτίζονταν από τον Χρήστο Αλεξανδρίδη (Μεμάς),τον Γιάννη Αμούρη (Σωτηράκης),την Χριστίνα Σιαπκάρα (Μπέμπα) και την Κωσταντίνα Ψωμόπουλου στον ρόλο της Βαρβάρας.

Η σκηνοθεσία ήταν της Ιωάννας Κατσαρού και την μετάφραση επιμελήθηκε ο Αλκης Σαραντίνος.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου και ιδιαίτερα στους ηθοποιούς, οι οποίοι μέσα από το κείμενο του συγγραφέα ζωντάνεψαν απολαυστικά τους ήρωες, δίνοντας ξεχωριστή ατμόσφαιρα και χιούμορ σε μια παράσταση με πολλούς αποδέκτες.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4414&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 22.11.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >