Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μπρος 17 Νοεμβρίου και πίσω 6 Δεκεμβρίου
Μπρος 17 Νοεμβρίου και πίσω 6 Δεκεμβρίου Εκτύπωση E-mail
17.11.09

Τεστ για το αν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα κυλήσουν ομαλά ή θα θυμίσουν την περσινή περίοδο αποτελεί, όπως φαίνεται, για την κυβέρνηση ο εορτασμός του Πολυτεχνείου.

Το ενδεχόμενο επεισοδίων έχει κινητοποιήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο γιατί, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, αν αρχίσουν τώρα και δεν ελεγχθούν εν τη γενέσει τους, είναι πολύ πιθανό να τραβήξουν μέχρι τον Δεκέμβριο που είναι και το μνημόσυνο του δολοφονημένου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το θέμα μεταξύ άλλων συζητήθηκε σε σύσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι η αστυνομία να μη χάσει τον έλεγχο και να αντιμετωπίσει αμέσως και αποτελεσματικά οποιαδήποτε απόπειρα επεισοδίων, πριν αυτά φουντώσουν.

Εχουν δοθεί οδηγίες η αστυνομία να μην προκαλέσει με τη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της πορείας ή και μετά από αυτήν και να έχει όσο αυτό είναι δυνατόν μια διακριτική παρουσία.

Με κοινωνικά μηνύματα όπως τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, αλλά και επίκαιρα αιτήματα κλάδων που διεκδικούν λύσεις και απαντήσεις, η επέτειος του Πολυτεχνείου εκπέμπει και πάλι το στίγμα της. Από χθες Κυριακή μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ημέρα κορύφωσης του εορτασμού, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θυμίζουν και επικαιροποιούν συνθήματα και αιτήματα.

Μετά και το επίσημο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής «να τιμήσουν οι πολίτες τις εκδηλώσεις», το ιστορικό κτίριο του Ε.Μ. Πολυτεχνείου στην Πατησίων έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό -από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ- κρατώντας ωστόσο τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους κλειστούς. Εξαιρούνται μόνον όσοι παραδοσιακά φιλοξενούν τις διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού από την εξέγερση.

Ο τριήμερος εορτασμός κορυφώνεται αύριο νωρίς το απόγευμα, με την επίσημη, λιτή τελετή που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία των λίγων που έζησαν την εξέγερση και με την απόλυτη σιωπή των εκατοντάδων που μένουν και ακούν έξω από τις σιδερένες πόρτες. Αμέσως μετά, ξεκινά η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Μια πορεία μνήμης που πάντα, όμως, φιλοξενεί συνθήματα επικαιρότητας. Ηδη, κλάδοι όπως των εκπαιδευτικών έχουν ανακοινώσει πως θα δώσουν «δυναμικό παρών», ενώ εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς έχουν δηλώσει την αγωνιστική τους ετοιμότητα. Στην ίδια πορεία η σημαία-σύμβολο θα καταφτάσει από τα γραφεία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ καθώς τα μέλη της εξακολουθούν να την κρατούν παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της Επιτροπής Εορτασμού και της κοινότητας του Πολυτεχνείου να επιστραφεί στον «φυσικό της χώρο».

Σημειώνεται πως μέχρι και την Τρίτη το βράδυ όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα του κέντρου (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο) θα παραμείνουν κλειστά, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποφυγής επεισοδίων. *

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4412&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote