Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αποζημίωση 100 εκ. δολαρίων σε τέσσερις Αμερικανούς που καταδικάστηκαν άδικα για φόνο
Αποζημίωση 100 εκ. δολαρίων σε τέσσερις Αμερικανούς που καταδικάστηκαν άδικα για φόνο Εκτύπωση E-mail
27.07.07
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ δικαστήριο διέταξε σήμερα την κυβέρνηση της χώρας να καταβάλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την άδικη φυλάκιση τεσσάρων ανδρών οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για ένα φόνο που δεν διέπραξαν το 1965.

Η δικαστής Νάνσι Γκέρτνερ του δικαστηρίου της Βοστόνης εκτίμησε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) απέκρυψε σκόπιμα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν στην πραγματικότητα τα θύματα μιας συνωμοσίας.

 Δύο από αυτούς πέθαναν στη φυλακή ενώ χρειάστηκε να περάσουν περίπου 30 χρόνια για να αποφυλακιστούν οι άλλοι δύο.

 Η δικαστής διέταξε την κυβέρνηση να πληρώσει συνολικά 101,7 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά.

 Ο Τζόζεφ Σαλβάτι ήταν 34 ετών όταν συνελήφθη για φόνο. Πέρασε 29 χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 1997. Σήμερα είναι 74 ετών.

 Ο Πίτερ Λίμον, 73 ετών σήμερα, πέρασε στη φυλακή 33 χρόνια μέχρι να ακυρωθεί η καταδίκη του, πριν από έξι χρόνια, μετά την ανακάλυψη αποκαλυπτικών εγγράφων του FBI.

 Οι συγκατηγορούμενοί τους, Χένρι Ταμελέο και Λούις Γκρέκο, πέθαναν σε ηλικία 78 και 84 ετών αντίστοιχα, χωρίς να προλάβουν να δικαιωθούν. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουβ» τα έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες γνώριζαν ότι ο κυριότερος μάρτυρας κατηγορίας, ο Τζόζεφ Μπαρμπόζ, ο επονομαζόμενος «Το Κτήνος», είχε εμπλέξει άδικα τους τέσσερις άνδρες στην υπόθεση ώστε να προστατεύσει έναν από τους πραγματικούς δολοφόνους, τον Βίνσεντ Τζίμι Φλέμι.

 Ο τελευταίος, που ήταν πληροφοριοδότης του FBI, πέθανε στη φυλακή το 1979.

 

 www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ           

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=441&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 27.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote