Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σύνοδος ΟΗΕ: Δέσμευση των ηγετών για την εξάλειψη της πείνας
Σύνοδος ΟΗΕ: Δέσμευση των ηγετών για την εξάλειψη της πείνας Εκτύπωση E-mail
16.11.09

Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα στη Ρώμη.

Στη Ρώμη, οι περίπου 1.000 εκπρόσωποι χωρών και κυβερνήσεων από 190 χώρες του κόσμου, που συμμετέχουν στη Σύνοδο, δεσμεύτηκαν για την εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη το συντομότερο δυνατό. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα προσπαθήσουν να χαράξουν μια νέα στρατηγική, ώστε με επικεφαλής τον ΟΗΕ να περιοριστεί το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. Όπως υπογράμμισε και με την ομιλία του ο πάπας Βενέδικτος, "η πείνα είναι η πιο φρικτή και η πιο χαρακτηριστική ένδειξη φτώχειας". Την ίδια ώρα, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση έστησαν μια σκηνή απέναντι από την έδρα του FAO για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πολυεθνικών που "χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσο κερδοσκοπίας".

Δραματική αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων

Πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός των λιμοκτονούντων είχε περιορισθεί αισθητά κάτω από το ένα δισεκατομμύριο. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά ακολούθησε μία δραματική αύξηση του συνόλου των ανθρώπων αυτών. Μόλις πριν από έναν μήνα, ο FAO ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των λιμοκτονούντων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

Οι ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο συμφώνησαν να "εξαλείψουν την πείνα από όλο τον κόσμο" χωρίς όμως να θέσουν συγκεκριμένους στόχους ή χρονοδιάγραμμα δράσης, αφού η τελική ημερομηνία που είχαν θέσει για αυτό τον σκοπό, το 2025, αφαιρέθηκε από την τελική διακήρυξη τους.

Ωστόσο, στην τελική διακήρυξη δεν γίνεται καμία αναφορά στο αίτημα του FAO να αυξηθεί η βοήθεια για τη γεωργία στα 44 δισ. δολάρια το χρόνο. Η διακήρυξη προβλέπει μόνο "την αντιστροφή της τάσης να μειώνονται οι εθνικοί και διεθνείς πόροι για την γεωργία, την ασφάλεια των τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών".

Οι ηγέτες έθεσαν αρκετούς "στρατηγικούς στόχους", χωρίς όμως να συνοδεύσουν τις δεσμεύσεις τους με συγκεκριμένα ποσά.

Επίσης, αποφάσισαν να "φροντίσουν ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα (...) για να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και τον υποσιτισμό μέχρι το 2015" παρόλο που οι ίδιοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, προτίθενται να "αντιδράσουν εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων".

Οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή τη δραματική αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων είναι πολλοί και διαφορετικοί. Τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου επιδεινώθηκε. Τη σημαντική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, που καταγράφηκε μέσα το 2007, διαδέχθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε ακόμη και ανεπτυγμένες οικονομίες σε ύφεση.

Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο -κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες- να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους.

Σε αυτά προστέθηκαν οι κλιματικές αλλαγές και οι φυσικές καταστροφές, που οδήγησαν εύφορες περιοχές σε ξηρασία και φτωχές σοδειές.

Βασική όπλο η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη

Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ Άχιμ Στάινερ, το πρόβλημα δεν έγκειται στη φυσική έλλειψη τροφίμων αλλά προκαλείται από τη λανθασμένη διάθεσή τους: "Οι λιγότεροι γνωρίζουν πως, μολονότι διανύουμε μια κρίση τροφίμων, κι ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, λόγω της δραματικής αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, συνεχίζουμε να πετάμε τεράστιες ποσότητες τροφίμων. Στο σημερινό σύστημα παραγωγής και μάρκετινγκ χάνουμε περίπου το 30% με 40 % της συνολικής σοδειάς".

Τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης θα απασχολήσουν κυρίως τα διαρθρωτικά προβλήματα του θέματος. Δηλαδή, το πώς μπορούν να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης τροφίμων, της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής του κλίματος αλλά και το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη διάθεσή τους ανά τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων, ο FAO επισημαίνει πως, τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν ελάχιστα στην αγροτική ανάπτυξη.

Ο Ρόμπερτ Καλντεζίρι, πρώην συνεργάτης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Ασία και Αφρική αλλά και συγγραφέας του βιβλίου "Το πρόβλημα της Αφρικής: Γιατί δεν αποδίδει η αναπτυξιακή βοήθεια", υποστηρίζει ότι το κλειδί για την ανάπτυξη της "μαύρης ηπείρου" είναι η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Αυτά δεν αφορούν μόνον στην Αφρική. Παρόμοια είναι πλέον η κατάσταση και στη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη, την Ασία. Μάλιστα, όπως τόνισε εκ μέρους του ΟΗΕ ο Άχιμ Στάινερ, "η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη είναι και στις δύο αυτές ηπείρους βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της πείνας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4406&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote