Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow 26 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο
26 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο Εκτύπωση E-mail
14.11.09

Είκοσι έξι χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο και το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Κυπριακό παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να τερματισθεί.

Η Ελλάδα, προστίθεται στην ανακοίνωση, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης, μιας λύσης κυπριακής, χωρίς κηδεμόνες, που θα οδηγήσει στη λήξη της τουρκικής κατοχής και στην επανένωση της νήσου.

"Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"

Εν τω μεταξύ, την επίδειξη απτών αποτελεσμάτων από μέρους της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, θέτει ως προϋπόθεση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μέσω της Ελευθεροτυπίας, για μία συνεργασία κορυφής μεταξύ των δύο χωρών.

Για την αξιολόγηση της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο από τους 27 της ΕΕ , επαναλαμβάνει ότι η αξιολόγηση θα γίνει "με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα" και προσθέτει ότι "όλα είναι στο τραπέζι, όλα εξετάζονται με σοβαρότητα και για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα είναι στο χέρι της Τουρκίας".

Ως προς τον "νέο οδικό χάρτη της Τουρκίας στην ΕΕ", που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι "θέλουμε να επαναφέρουμε τη δυναμική του Ελσίνκι", λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες, ενώ στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων "στόχος παραμένει η επίλυση του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας".

Ερωτηθείς για την επιστολή του κ. Ερντογάν προς τον κ Παπανδρέου, ο κ Δρούτσας απαντά ότι "την ερμηνεύουμε με θετικό τρόπο" , ότι απάντηση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και επαναλαμβάνει πολλές φορές ότι "δεν βιαζόμαστε" γιατί "η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να δείξει απτά αποτελέσματα". Εμείς, υπογραμμίζει, "προετοιμαζόμαστε σοβαρά και μελετάμε σοβαρά όλα τα θέματα".

Κριτική Ντ. Μπακογιάννη για Κυπριακό

Κριτική άσκησε η Ντ. Μπακογιαννη, κατά την ομιλία της στα Χανιά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

"Προβληματίζομαι, όταν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει πρώτα στην Τουρκία για συναντήσεις και μετά μεταβαίνει στην Κύπρο. Προβληματίζομαι, όταν λίγες μέρες μετά ακούω για επιστολές του κ. Ερντογάν που δεν έχουν δημοσιευτεί και για διαπραγματεύσεις που δεν ξέρω αν γίνονται" είπε η πρώην ΥΠΕΞ.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε γνωστό ότι μετά το τέλος των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ θα επισκεφθεί την Κύπρο, για να στείλει όπως είπε μήνυμα συμπαράστασης ότι η αντιπολίτευση όπως και όταν ήταν κυβέρνηση, βρίσκεται στο πλευρό της.


Πηγή:
NET, AΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4398&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote