Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παπακωνσταντίνου: «Νέο πόθεν έσχες για τις φορολογικές δηλώσεις»
Παπακωνσταντίνου: «Νέο πόθεν έσχες για τις φορολογικές δηλώσεις» Εκτύπωση E-mail
11.11.09

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως οι φορολογικές δηλώσεις του 2010 θα είναι πιο ακριβείς όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, έκανε λόγο για αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2010 θα αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και συνολικά οι δαπάνες διαβίωσής τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος σε συνέντευξη Τύπου, στις αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο Μάρτιο και σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα βασίζεται σε λογική τεκμηρίων, αλλά σε ένα νέο «πόθεν έσχες» και στην καλύτερη αποτύπωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ελέγχονται καλύτερα αυτοί, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή.

Ο κ. Παπακωσνταντίνου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα ένας πολύ μεγάλος πλούτος που φοροδιαφεύγει, ενώ ειδικά για τις φοροαπαλλαγές τόνισε ότι θα καταργηθούν όσες δεν έχουν κοινωνικό όφελος, αλλά μόνο ατομικό και δεν εντάσσονται στη λογική του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, με το ίδιο σχέδιο νόμου θα καταργηθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων.

Ερωτηθείς για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είπε ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωσή τους, καθώς αυτές αποτελούν και κρυφό χρέος.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να μην ξεχνούν και την αγωνία του καταναλωτή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και να μετακυλήσουν την ρευστότητα που διαθέτουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ασφαλιστικό

Ισχύει απολύτως το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μη μείωση των συντάξεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με το διάλογο που πρόκειται να αρχίσει για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ECOFIN χθες στις Βρυξέλλες ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα θα αναμορφωθεί προκειμένου να καταστεί δίκαιο και βιώσιμο και να καλύπτει απολύτως τις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Όσον αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, θέμα για το οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μελετάται το νομικό πλαίσιο και σύντομα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικό σχέδιο νόμου που θα ανταποκρίνεται τόσο στην καταδικαστική απόφαση όσο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο υπουργός πάντως είπε ότι είναι βέβαιον πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

Έλλειμμα

Έπειτα, ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη 9 και 10 Νοεμβρίου είπε ότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την επιτήρηση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ικανός χρόνος «για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που να μην φορτώνεται στην πλάτη του Ελληνα πολίτη».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι η ένταξη της χώρας στο άρθρο 104 παρ. 9 συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και εγκατάσταση κοινοτικού επιτρόπου στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι στις 16-18 Νοεμβρίου θα έλθει στην Ελλάδα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT) προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας.

Ερωτηθείς, αν ο έλεγχος θα είναι αναδρομικός δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω πόσο πίσω θα πάει, εμείς είμαστε εδώ με ανοιχτά βιβλία». Εξάλλου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται να προσωποποιηθούν ευθύνες για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναμένει στο πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί για την ποιότητα των στοιχείων το οποίο και θα καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4392&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote