Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φεβρουάριο κρίνεται η παράταση για το έλλειμμα στην Ελλάδα
Φεβρουάριο κρίνεται η παράταση για το έλλειμμα στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
10.11.09

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών ζητά το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στο κείμενο των συμπερασμάτων του.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα στατιστικά στοιχεία και στο ρόλο της ΕΣΥΕ και γι' αυτό το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα έως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη μετεξέλιξη της ΕΣΥΕ σε ανεξάρτητη αρχή, γεγονός το οποίο δυσαρεστεί τους υπαλλήλους της, αλλά ικανοποιεί τις Βρυξέλλες, που «καλωσορίζουν» αυτή τη δέσμευση της Αθήνας.

Ειδικότερα, η παράγραφος του Ecofin για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής:«Το Συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία. Το Συμβούλιο καλεί εκτάκτως την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της ΕΕ ως προς τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και το θεσμικό σύστημα παραγωγής τους. Το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει έκθεση, πριν το τέλος του 2009, και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν, υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλωσορίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να χειριστεί το ζήτημα άμεσα και υπεύθυνα και θεωρεί ότι τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως αυτά που στοχεύουν στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι το αν τελικά θα δοθεί στη χώρα μας - και πόση - παράταση για την επίτευξη του στόχου που κάνει λόγο για έλλειμμα μικρότερο του 3%, οι τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν νωρίτερα από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάθεση του τελικού κειμένου του προυπολογισμού για το 2010, αλλά και η ανακοίνωση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας. Κατά συνέπεια, το επόμενο EcoFin, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το Δεκέμβριο αποκτά τη δική του κρισιμότητα.

Αλμούνια: Δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση το τελευταίο 6μηνο

Τόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την Άνοιξη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ προς την Ελλάδα, σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι με βάση αυτή την εξέλιξη, η Επιτροπή σε διάστημα 2-3 μηνών θα επανέλθει με νέες προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

Εξάλλου, κληθείς χθες το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup να σχολιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2010, τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του, ο κοινοτικός επίτροπος αφού είπε ότι είχε μια σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό με τον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στη συνέχεια ότι θα αναμείνει την κατάθεση στην ελληνική Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου πριν τοποθετηθεί επισήμως.

Δυσαρέσκεια για την αξιοπιστία της Ελλάδας

Τη δυσαρέσκειά του για το πρόβλημα της αξιοπιστίας των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων, εκφράζει σε ξεχωριστή παράγραφο για την Ελλάδα, στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο Ecofin και, παράλληλα, καλωσορίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης προς την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Ειδικότερα, η παράγραφος του Ecofin για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής: «Το Συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία. Το Συμβούλιο καλεί εκτάκτως την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της ΕΕ ως προς τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και το θεσμικό σύστημα παραγωγής τους. Το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει έκθεση, πριν το τέλος του 2009, και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν, υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλωσορίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να χειριστεί το ζήτημα άμεσα και υπεύθυνα και θεωρεί ότι τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως αυτά που στοχεύουν στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4385&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων