Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Tετ-α-τετ Παπανδρέου με Κλίντον
Tετ-α-τετ Παπανδρέου με Κλίντον Εκτύπωση E-mail
10.11.09

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών για την κρισιμότητα επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ιδίου σε μία σειρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης, που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να εκτεθούν οι θέσεις της Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε τόσο στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, όσο και στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια και επιθυμεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφές ότι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ είναι η επίλυση της ονομασίας της γείτονος χώρας, σύμφωνα με την εθνική κόκκινη γραμμή, που έχει χαραχθεί από πλευράς της Ελλάδας, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Γκρουέφσκι, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Στη συζήτηση Παπανδρέου-Κλίντον ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργός των ΗΠΑ για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο, τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Χριστόφια και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του νησιού και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αφήσουμε τις δύο κοινότητες να συζητήσουν ανοιχτά και ελεύθερα το μέλλον τους, κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, όποια λύση συμφωνηθεί, πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι, ώστε, να είναι μια ευρωπαϊκή λειτουργική λύση.

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα του Πατριαρχείου.

Τέλος, από τη μεριά της η κ. Κλίντον συμφώνησε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες.

«Γκρεμίστε τα τείχη»

«Ιστορική μέρα, ιστορική επέτειος, όταν οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν 'γκρεμίστε το τείχος', 'γκρεμίστε τα τείχη', που εγκλωβίζουν μέσα σε απολυταρχισμούς, αυταρχισμούς, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις τόσο κόσμο, τους πολίτες αυτής της ηπείρου, 'γκρεμίστε τα τείχη', ώστε να ανοίξουν οι ορίζοντες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι ηρωικές πράξεις και ηρωικές στιγμές δείχνουν «το διακύβευμα της Δημοκρατίας, το οποίο είναι να γκρεμίζουμε καθημερινά τα τείχη, που κρατούν μακριά από την πολιτική τον πολίτη και δεν τον βάζουν στο επίκεντρο της πολιτικής».

«Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε να φωνάξουμε: Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, δεν μπορεί να υπάρχει μία Ευρώπη με τείχη και με στρατεύματα κατοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη της Ελευθερίας, η Ενωμένη Ευρώπη δεν σηκώνει ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής» και καταλήγοντας πως «αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αποτελεί όχι μόνο πρόθεσή μας, αλλά και δέσμευσή μας να παλέψουμε γι αυτήν την Ευρώπη και γι αυτήν την Κύπρο, που οραματιζόμαστε».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4380&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote