Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Ιστορία δύο πόλεων και 300 βελών
Ιστορία δύο πόλεων και 300 βελών Εκτύπωση E-mail
27.07.07
Οι αντίζηλες της αρχαιότητας, Αθήνα και Σπάρτη, συναντιούνται σε μια σημαντική αρχαιολογική έκθεση στη Σπάρτη

Η έκθεση «Αθήνα - Σπάρτη. Από τον 8ο αι. π.Χ έως τον 5ο αι. π.Χ.» είναι ένα οφειλόμενο δώρο προς τη Σπάρτη που περιμένει χρόνια την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της.

 Εγκαινιάζεται σήμερα (μέχρι 26 Οκτωβρίου) από τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη στη νεόδμητη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στη Σπάρτη.

 Η έκθεση ήρθε από τη Νέα Υόρκη.

 Πρωτοπαρουσιάστηκε το χειμώνα στο Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και παρουσιάζει 150 ευρήματα που φωτίζουν την παράλληλη πολιτική, οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη των δύο πόλεων-κρατών της αρχαίας Ελλάδας.

 Η Ε' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης και το ΠΙΟΠ, που ανέλαβαν την οργάνωσή της, προσπάθησαν να προβάλουν τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο πόλεων στο πλαίσιο της συνεχώς μεταβαλλόμενης δυναμικής των μεταξύ τους σχέσεων, με σημαντικότερους σταθμούς τους Περσικούς Πολέμους (492-479 π.Χ.) και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.). 

 Πρωταγωνιστής είναι ασφαλώς ο «Λεωνίδας» και οι αιχμές από τα βέλη των 300 της Μάχης των Θερμοπυλών, που θα κλέψουν την παράσταση μετά τη διεθνή επιτυχία της ταινίας οι «300».

 Η έκθεση αρχίζει με την παρουσίαση των δύο πόλεων πριν από τους Περσικούς Πολέμους.

Εργα αγγειογραφίας, γλυπτικής και μικροτεχνίας σκιαγραφούν την εικόνα των δύο κοινωνιών από την Υστερη Γεωμετρική μέχρι και την Αρχαϊκή εποχή (8ος-7ος αι. π.Χ.). Ακολουθεί η περίοδος από τα Μηδικά μέχρι και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Σε περίοπτη θέση θα βρίσκεται το άγαλμα του «Λεωνίδα», ένα σπάνιο δείγμα λακωνικής γλυπτικής, που χρονολογείται μεταξύ 480-470 π.Χ. και αναπαριστά οπλίτη -πιθανότατα τον ίδιο τον Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα. 

 Διάφορα μικρά εκθέματα της έκθεσης

Τον «Λεωνίδα» θα πλαισιώνουν εκτός από τις αιχμές των βελών που έχουν βρεθεί στις Θερμοπύλες, ένα χάλκινο κράνος Ασσύριου στρατιώτη που πολέμησε στο Μαραθώνα ή στη Σαλαμίνα, ένα χάλκινο ειδώλιο που απεικονίζει νεαρή Σπαρτιάτισσα αθλήτρια καθώς και αγγεία από τον ομαδικό τάφο του λοιμού των Αθηνών που έπληξε την πόλη στην αυγή του Πελοποννησιακού Πολέμου (429 π.Χ.).

Τα ευρήματα αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Μετρό, στον Κεραμεικό.  

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=438&Itemid=30

Τελευταία ανανέωση ( 25.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote